Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Paret Böhm: "Vi har växt ihop istället för att växa isär"

Eva Marklund | 07 jul , 2020
Lars och Elisabeth Böhm är ett par mitt i livet. De har hållit ihop länge och har barn och barnbarn. – Vi samtalar ibland över miraklet att vi faktiskt hållit ihop i 34 år, speciellt i den tid vi lever, berättar de för Inblick.
böhm_webb
Lars och Elisabeth Böhm är båda från Borås och bor i en tvåfamiljsvilla i ett av stadens gamla villakvarter. Huset är ett generationsboende då Elisabeths föräldrar bor på övervåningen. Lars och Elisabeth älskar sin trädgård, sitt växthus och generösa gräsytor.
– I sommar blir det fönsterbyte och en pergola i trädgården, berättar Elisabeth som kallas Bettan.
– Bettan sköter växthuset och jag klipper gräset, säger Lars, som gillar att ha gräsmattan snygg och välklippt.
Deras tre barn Johanna 31 år, Ida 28 och Joel 24, är utflugna och lever med sina familjer. Familjen Böhm har utökats med två barnbarn, Edith två och ett halvt år och Britta sex månader. Dessutom är ett till på väg som ska födas i september.
– Det är en härlig tid just nu med vår lilla familj som växer. Vi trivs bra tillsammans och är glada och stolta över att vara mormor och morfar, berättar Lars och Bettan.
Första gången Lars såg Bettan var hon bara 14 år.
– Jag fick ha is i magen några år, berättar Lars. De gifte sig när Bettan var 19 och Lars 23 år.
– Det var kanske tidigt, men vi har växt ihop istället för att växa isär och det är vi tacksamma för, säger Lars.

Lärt sig kompromissa

Lars och Bettan har som de flesta par styrkor och svagheter. Lars behöver ha ordning och Bettan är lite mer flexibel.
– Vi har lärt oss att kompromiss är en viktig och utmanade del i ett förhållande. Livet tillsammans är en tid att slipas utan att utplåna varandras personligheter, konstaterar de.
– Att uppmuntra, ge varandra tid och frihet är en nyckel för oss. När huset blev tomt på barn för ett antal år sedan och livet förändrades på flera sätt. Det var en svår tid för Bettan då hon inte behövdes som mamma på samma sätt.
– När vår yngsta flyttade kände jag sorg, eftersom mammarollen försvann. Känslan att skynda sig hem och fylla barnens behov behövdes inte mer och jag tappade lite av min identitet, berättar Bettan.
– Det blev som att Lars och jag fick börja om och hitta ett nytt sätt att relatera utan barn, fortsätter hon. De hittade varandra på nytt och samtalen blev annorlunda och djupare, eftersom de hade mer tid och lugn hemma.
– Vi gör mer tillsammans och trivs så bra ihop. Jag brukar säga att det är härligt att vi älskar varandra, tycker om att laga mat ihop och umgås,
skrattar Lars.

Vänner tillför energi

Lars och Bettan konstaterar att gemenskapen med vänner är en viktig del i deras liv.
– Vi har vänner som följt med hela livet. Några har gått igenom sjukdomstider, några par har gått isär men kontakten finns kvar även med deras nya familjer.
– För oss är de en viktig ingrediens i livet som också stärker vår relation. Vi är tacksamma över att få dela livet med fler än bara oss själva. Vuxenrelationerna vi har ger oss mycket.
– När barnen var små umgicks vi på ett sätt, nu är det mer koncentrerade samtal som tillför och ger energi även för oss.
Lars har arbetat som begravningsentreprenör i 38 år. Han började direkt efter gymnasiet och har stannat i företaget. I början på året fick Bettan förfrågan att börja på samma företag på juristavdelningen.
– Först blev jag lite osäker på om jag skulle klara av att lära mig ett nytt arbete men jag tackade ja. Nu träffar jag mycket mer människor och har plötsligt arbetskamrater som jag inte hade tidigare, säger Bettan.
– Mitt nya arbete utvecklar mig och det är härligt att få den här utmaningen mitt i livet, fortsätter hon. Först var de fundersamma om det skulle fungera att arbeta tillsammans, men det var obefogad oro.
– Det blev jättebra och plötsligt kan vi mötas varje dag vid fikat. Vi är ju bästa vänner och tycker om att ses ofta.
– Arbetskamraterna gillar Bettan och ger kommentaren ”Hon är ju helt underbar och passar perfekt in i arbetet” berättar en stolt Lars.
De tror på äktenskapet och har fått uppleva bevis på Guds omsorg.

Kärlek till Gud

Lars och Bettan är engagerade i Korskyrkan i Borås som ledare och lovsångare. Kärleken till Gud och församlingen präglar deras liv.
– Vi har båda gått till kyrkan sedan vi var barn. En tro har växt fram i oss som är grunden i våra liv. En grund vi inte vill vara utan. De har också fått uppleva att Gud är med dem.
– Tiden i början av vårt äktenskap då vi inte hade den ekonomi som krävdes, fick vi vara med om många penningmirakler då Gud försåg oss med det vi behövde. Vi vet att han är trofast. De tror på äktenskapet och att det ger trygghet.
– Vi tror på Gud och äktenskapet. Löftet vi gav varandra ger oss trygghet, ett löfte vi vill hålla livet ut, avslutar Lars och Bettan.

EVA MARKLUND


Lars och Bettan:

Ålder: Lars 57 år och Bettan 53 år
Bor i: Borås
Familj: Barnen Johanna 31 år, Ida 28 och
Joel 24 samt två barnbarn och ett
på väg.
Nyckel i äktenskapet: Att uppmuntra,
ge varandra tid och frihet.
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.