Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Skivaktuelle Roland Utbult: – Alla behöver en vän, Jesus är en vän

Monika Ekström | 06 jul , 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
utbult_webb

Den nya skivan finns som CD med nothäfte och på Spotify.
Redan för två år sedan reste Roland Utbult och sonen Carl till Nashville för att spela in musiken till nya skivan.
– Jag och Carl hade haft en gemensam dröm om att få åka till Nashville och använda hans kontakter med väldigt skickliga musiker, berättar Roland.
Carl hade lärt känna musikerna när han några år tidigare bott i Nashville och arbetat som musikproducent.
– Så vi var där och spelade in tio låtar i Sound Stage Studio. Det var musiken alltså. Efter det har jag jobbat med texterna i två år.
– Jag har vägt orden på en våg.
Roland tror att det är därför hans tidigare sånger har fått bära frukt i människors liv.
– Jag har lagt en energi på texterna för att verkligen återspegla något som finns i mitt inre.
Titellåten "Längs vägen" är en hoppfull sång som Roland skrev innan coronapandemin, men som talar rakt in i dagens situation. Roland tar fram texthäftet och visar.
– "Vi är en del av en kontinent där så mycket sorgligt hänt, ändå lever hoppet kvar hos mig," läser Roland.
– Sedan blir det hoppfullt i versen: "Jag hör ropen från sargade folk som berövats både nutid och hopp i en värld utan destination. Men jag tror att det kommer en tid då vårar drömmar slår in, en ny tid för varje nation," fortsätter han.
Roland tror att Gud hade en plan med att skivan kom just nu.

Brev till Gud

Roland har skrivit texterna till alla sånger förutom "Jag räcker inte till". Den är baserad på en dikt av Monica Jönsson.
– Jag tycker det blev en väldigt fin idé: Jag räcker inte till för alla måste, skulle, ville, kunde eller borde gjort. Att inte räcka till för alla yttre och inre krav.
Sången ”Barn av saligheten” är en hyllning till alla volontärer och frivilliga som gör stora insatser i vårt samhälle. Det är en av de sånger jag sjungit i debatter i Sveriges riksdag.
Roland berättar om en sång som heter "Brevet" och som är en sann historia.
– Jag skrev ett brev till Gud när jag var liten och den sången är ganska härlig för den går i tretakt.
– "Käre far i himlen inte sover du..." Det var texten i brevet ungefär. Jag ville ha lite kontakt med Gud när jag var liten, har en lärare berättat för mig.
Sångerna på skivan hänger ihop genom att de handlar om livet och om att vara kristen. Men skivan handlar också om döden.
– Min första fru dog i cancer och jag har skrivit en sång som heter "Att säga farväl." Min nuvarande fru Marie har också varit med om att förlora sin man och vi båda är tacksamma för livet.
Sången handlar om att ta farväl av någon som lämnar det här livet för tidigt.

"Tro lite mer"

En annan sång är byggd på en uppmaning från en av Rolands söner när han var 13 år.
– Han sa: Pappa, du måste våga lite mer, du måste riskera lite mer och du måste tro lite mer.
Sedan dess har Roland haft det som livsfilosofi, att våga lite mer och tro lite mer.
– Man behöver inte tro allt, men lite mer.
"I Jesu armar" är en duett med Evelina Gard.
– När jag satt med den texten blev det mycket om Jesus och herden. Men också om kvinnan som släpades fram av männen som ville se henne död.
– Evelina kommer in och sjunger så det blir fint återspeglat.
En annan som gästar på skivan är Sebastian Stakset som reciterar från Bibeln på titelspåret. Sista spåret på skivan handlar om att söka svaren på sina frågor inom sig själv, men att de inte finns där. Texten går: "Jag fann Jesus, mina frågor fick svar. Jag fann Jesus, min vän."
– Alla behöver en vän, Jesus är en vän, avslutar Roland.

MONIKA EKSTRÖM

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.