Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Hans och Karin håller äktenskapet levande

Eva Marklund | 25 jun , 2020
Hans och Karin Jansson träffades i slutet av 70-talet. De inledde en relation som snabbt tog slut. Men efter tio år friade Karin. En dröm gick i uppfyllelse för Hans som gett upp hoppet om att det skulle bli något mellan dem. – Ju mer jag lärde känna henne så kom jag att uppskatta alla hennes inre kvaliteter, berättar Hans för Inblick
janssons
Hans och Karin träffades första gången 1977 när Hans arbetade som ungdomspastor. Karin var en av de unga tjejerna i ungdomsgänget. Det uppstod känslor som ledde till en kortare relation. Sedan tog det nästan tio år innan Karin så småningom friade.
Karin hade bett om en man som hade ett hjärta för Gud och som älskade Jesus.
– Jag fick det jag behövde, jag fick det bästa, säger hon med ett leende.
Hans fastnade för Karins sångröst och tyckte att hon var vacker.
– Det första jag fångades av var att hon var otroligt vacker. Hon hade en underbar sångröst och ju mer jag lärde känna henne så kom jag att uppskatta alla hennes inre kvaliteter.
Hans understryker att Karin är en gudskvinna som älskar Jesus, och har varit ett stort stöd för honom under livet.

Likheter och olikheter

Hans som är 65 år och Karin som är 59 har både likheter och olikheter som påverkar relationen.
– Våra likheter är att vi brinner för Jesus, församlingen och att utbreda Guds rike. Vi älskar sol och värme och tycker att det är roligt, när vi får tillfälle, att gå i affärer tillsammans, berättar de.
– Hans är analytisk och mer långsam i sina beslutsprocesser medan jag är mer snabb och vill att saker helst skall hända i går, säger Karin och skrattar.
Hans och Karin har under åren blivit tacksamma över sina olikheter. Eftersom Karin är snabb och Hans analytisk blir de tillsammans både gas och broms.
– Karin är praktisk och ser inga omöjligheter medan jag lätt ser problemen och hindren på vägen, men jag är en klippa på att tapetsera, tillägger Hans.
– Våra olikheter gör oss starkare och vi kompletterar varandra på ett bra sätt. Tyvärr upplever vi att allt för många ser olikheter som ett problem istället för en tillgång, konstaterar Hans och Karin.

Slipats och formats

Hans och Karin var inga ungdomar när de blev ett par. Hans hade arbetat som pastor och rest en hel del. Karin hade utbildat sig och hade också rest i olika församlingar med ett lovsångsteam under tre år.
– Vi kände varandra som vänner och när vi väl blev ett par var det som vi hade slipats och formats för varandra.
– Tiden fram till bröllopet var en härlig tid av längtan, drömmar och förberedelse. Under sommaren innan bröllopet var Hans i USA. Vi var ifrån varandra i åtta veckor. Under den tiden skrev vi brev och genom dem lärde vi känna varandra djupare, berättar Karin.
Den fjärde mars 1989 gifte sig Hans och Karin i Korskyrkan, Borås. Båda beskriver dagen som ett helt oförglömligt minne.  Efter några år kom en utmanande tid när de trodde att de skulle lämna Sverige.
– Fem år in i vårt äktenskap när vi hade två små barn, upplevde vi att vi skulle flytta på oss. Vi trodde Gud kallade oss till ett pionjärarbete i Danmark, berättar Hans och Karin.
– Men Gud hade en annan väg som vi först inte trodde på. Vi stretade emot och hamnade i ett mörker som gjorde att vi började tvivla på vår kallelse och därmed också på den grund vi byggt på.
De fick kapitulera inför Gud och bad om förbön. Då fick de ledning.
– Himlen kom ner och allt blev klart för oss. Det kändes som om Herren ställde oss på en klippa som var högre än oss själva och vi såg hans väg, han hade väntat in oss.

Lade ner drömmarna

När Hans och Karin till slut lade ner sina egna drömmar och förväntningar kunde de se vad Gud hade planerat. De förstod att Guds vägar och tankar är långt större och högre än människors tankar. En erfarenhet som gett dem gudsfruktan och varit till hjälp många gånger. De kan berätta om många vardagsmirakler.
– Vi tycker nog att varje dag är ett mirakel, utbrister de.
– Vi har så många gånger sett Guds beskydd och kärlek i vår vardag. Det som varit mest underbart är när vi tillsammans fått be för människor som tagit emot Jesus i sina liv eller fått uppleva att människor blivit helande.
Hans och Karin minns med värme första gången de hade en Alphakurs i sitt hem. Alpha-materialet fanns inte på svenska. Inför varje träff översatte de föredraget och fick se hur unga människor lärde känna Jesus.

Barnen flyttade ut

Hans och Karin har tre barn. Maria är 30 år, Simon är 27 och Jakob 22 år. Alla är utflugna ur hemmet och bor på olika platser i Sverige. De lever sina egna liv, men kommer gärna hem ibland för att möta sina syskon och föräldrar.
– Vi har en go och varm relation till våra barn. Vi älskar när de kommer hem och vi kan träffas. Relationen med våra barn har mer och mer utvecklats till en vänskap. Vi gläds över deras framsteg, älskar dem och ber för dem.
När barnen började lämna hemmet undrade de var tiden hade tagit vägen. De började engagera sig i andra saker.
– När vårt första barn lämnade hemmet för att åka till USA tänkte vi ”Hjälp så fort tiden gått!”
– När man som förälder är mitt uppe i läxor, skjutsningar till träning och aktiviteter, matlagning och alla vardagliga sysslor tänker man inte på att den tiden kommer att ta slut.
– Faktum är att vår yngste son inte fullt ut har lämnat hemmet då han studerar på annan ort. Han kommer hem på loven och det tycker vi är väldigt mysigt. Utan barn i hemmet försökte de hitta nya rutiner.
– Det är lätt att man tappar bort varandra och bokar upp sig på allt möjligt som man tycker är roligt och vill engagera sig i.
Under en tid när den nya friheten infann sig blev det för mycket engagemang. Hans och Karin möttes bara i dörren när den ene kom hem och den andre skulle iväg.
– Vi tog tag i det och blev noga med att varje dag sitta ner och se varandra i ögonen och stämma av dagen.
– En sak som varit positivt med den här våren när allt bromsat upp, är att vi fått mer tid och kunnat prioritera bönen tillsammans.
– För oss är det också spännande att få möjlighet att arbeta tillsammans.
Det är något som vi verkligen uppskattar berättar Hans och Karin.
Ett bibelord som betyder mycket är Matteus 6:33. Det är ingraverat i
förlovningsringarna. "Sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också."
– Det har varit vårt riktmärke. Vårt äktenskapslöfte till varandra har också betytt otroligt mycket när det har varit tufft.

Har ni några knep eller tips på hur ni
håller äktenskapet levande?

– Öppenhet, ärlighet, förlåtelse och att be tillsammans är otroligt viktigt. Att avsätta tid och göra saker tillsammans. Det kan vara en resa, en spahelg eller bara en enkel hemmakväll.
Hans och Karin tycker det är viktigt att göra rätt val och se till varandras bästa i första hand. Odla ett gemensamt intresse är en viktig ingrediens som stärker, menar de.
Samtidigt tycker de det är viktigt att ge varandra frihet att blomma i de personliga gåvorna. De tror att det finns en välsignelse i att leva tillsammans som gifta.
– Vi tror att äktenskapet är det mest perfekta om man lever tillsammans
som man och kvinna, och att det finns en välsignelse och ett beskydd i äktenskapet.
Hans och Karin påpekar att det är viktigt att relationen mellan man och kvinna präglas av samhörighet, jämställdhet och ansvarstagande.
– Vi får aldrig manipulera eller styra varandra utifrån själviska motiv, då kommer vi utanför det Gud hade tänkt säger de.
Hans och Karin tillägger också att det är viktigt att leva ett upprättat liv och ledas av den helige Ande oavsett civilstånd. Och att det är viktigt att Jesus är i centrum.
– Varje liv kan levas fullkomligt i Jesus. Det är viktigt att se. Lever ni i ett äktenskap, med eller utan barn, vill vi uppmuntra till att leva med Jesus i centrum.
– Öppna ert hem för dem som behöver er, det ger syre in i er relation, säger de till sist.
I cirka 30 år har Hans och Karin arbetat tillsammans i kyrkan. Båda är engagerade i Kungsporten i Huskvarna. Karin undervisar, leder lovsång och arbetar med själavård. Hans är pastor. Karin är också sjuksköterska och arbetar inom företagshälsovården. Hans har vid sidan av församlingstjänsten uppdrag som talare i olika församlingar.
EVA MARKLUND

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.