Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

– Glasbruken ligger mig varmast om hjärtat

Robin Olsson | 04 jun , 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
börje hemsida
– Av Smålands sevärdheter så ligger glasbruken mig varmast om hjärtat, det är den plats dit jag oftast återvänt, säger Inblicks vd Börje Claésson som har varit på otaliga semestrar med sin stora familj.
Småland med sina djupa skogar rymmer många kända sevärdheter som vi med fördel kan uppleva denna sommar. Börje vill framhålla westernstaden High Chaparral i Hillerstorp, med sitt berömda tåg och sina vilda västern arrangemang. Vidare har vi Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby som både ung och gammal kan relatera till. Astrid Lindgrens värld öppnar den 17 juni, dock med restriktioner kopplade till corona. 

Öland favorit 

– Vårt favoritresmål har alltid varit Löttorp på Öland, sedan 1970-talet har jag och min familj varit där och njutit av sol, bad och god gemenskap. 
Öland med sin majestätiska bro, sin gamla borgruin och vackra stränder i all ära men Börje vill även slå ett slag för Kalmar slott som passeras på vägen dit, en plats som han anser har en lång och spännande historia. 
– Det är viktigt att vi tar alla rekommendationer på allvar och inte reser längre än de två timmar som just nu rekommenderas. Med det sagt så kan campingsemester på Öland vara ett utmärkt alternativ för hela familjen, säger Börje som tänker ta en “hemester” denna sommar. 

Lokal älgsafari 

– Jag brukar inte tycka om älgar när de kommer för nära inpå oss i vår trädgård, men på Smålandet Markaryds älgsafari där kan du klappa djuren och på så vis få en nära relation till dem och naturen, berättar Börje. 
– Tåget går som en safariresa genom hela djurparken och älgar och bisonoxar kommer så nära att det går att  klappa dem, en oerhört uppskattad upplevelse för de som gjort den. 
Börje har åkt tåget många gånger, en färd som enligt honom tar cirka en timme.
Safariparken i Markaryd öppnades i juni 2004 med syfte att ge allmänheten en möjlighet att komma skogens konung nära in på livet. Gården som safariparken är uppbyggd kring har enligt marknadsansvarig John Karlsson en lång historia där älgen har varit i centrum.
– Parken är 15 hektar stor med en tre kilometer lång slingrande skogsväg. Här lever det cirka tolv älgar. I den norra delen av parken går Safarivägen in till Bisondalen. Där det lever cirka tio amerikanska bisonoxar, berättar han. 

Många glasbruk

– Glasblåsning är ett fantastiskt hantverk som bedrivs vid många glasbruk i Småland. Som turist så föredrar jag Orrefors då de har ett museum, en stor outlet butik där det går att köpa deras vackra glas och sist men inte minst har de en restaurang med utsökt mat, berättar Börje. 
– Vi tar ofta med våra långväga gäster dit och har aldrig blivit besvikna. 
Familjen Claésson; Börje, Britt och de sju barnen har förutom Småland och Öland sett mycket av vårt avlånga land. 
– En sommar åkte vi tillsammans med bekanta med bil och husvagn upp till Norrland och fiskade. Det var en storslagen upplevelse och kan varmt rekommenderas, dock inte denna sommar då vi inte får resa så långt. 
Däremot går det att med fördel trampa dressin på någon gammal nedlagd järnväg, något Börje gjort många gånger.
 – Jag älskar även att åka dressin, det kan man göra lokalt. Det kräver lite fysisk styrka och är ej lämpligt för små barn då det går ganska så fort.

Semester med tur

Börje minns väl sin första bilsemester. 
– Vi hade bara tre veckors sommarsemester och jag minns hur vi satte in en extra stol i framsätet på min pappas Ford, så vi kunde sitta tre stycken där och lika många i baksätet. Vi reste till Falkenberg och semestrade i ett hus. Väl där träffade min bror Henry en snygg tjej, berättar han. En resa som kom att visa sig få stor betydelse. 
Börjes bror Henry ville gärna träffa tjejen på nytt. Efter hemkomsten från Falkenberg bar det snart ut på vägarna igen, denna gång med cykel. 
– Jag och Henry fick 20 kronor av min far. Vi tog våra cyklar och gav oss iväg. Vi hade tält med oss och åkte via Falkenberg till Alingsås och vidare till Kållandsö.
Där deltog bröderna i ungdomsveckan, så att Henry fick stifta bekantskap med sin blivande fru Solveig. 
– Det var dåligt väder och mörkt på vägen. Vi tältade en natt på hemvägen på en avfallsplats och vägarna var leriga och dåliga. Vi fick “lift” genom att hänga efter en moped i tre mil som körde 34 kilometer i timmen. Mopedföraren frågade: “Är ni inte kloka”.
– Pappa mötte oss till sist med sin bil, så vi fick åka sista milen. Detta är en cykeltur som vi aldrig kommer att glömma och som ledde till att vi fick en ny familjemedlem. 
R​OBIN OLSSON
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.