Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Åke fick ett helt nytt upprättat liv

Petter Allgulin | 14 maj , 2020
Åke Samuelsson befann sig långt nere på livets botten. Han gick ibland in i en kyrka för att få lite fika med sina kompisar. En dag när de gjorde det hände det något som fick allting att förändras.

Ake
Åke Samuelsson växte upp som faderslös då hans pappa dog när han bara var fyra år. Mamma hade problem med alkoholen och hade flera olika karlar.
– Jag blev bortstött och fick ingen kärlek, jag kände mig förkastad och övergiven.
Tidigt i tonåren gjorde drogerna entré och fick ett fäste i hans liv.
– Det började med öl, sedan sniffning, hasch, kokain och hela köret.
När Åke var 28 år levde han ett miserabelt liv i Göteborg. Han hade en stor raggarbil och han tog mycket droger och hade olika kvinnor. Han hade fått ett blödande magsår och han försökte vid flera tillfällen avsluta sitt liv. Läkarna tyckte han var ett hopplöst fall och han hade fått sjukpension.
– Ingenting kunde tillfredsställa mitt hjärta.

Möte med Gud

Några kristna ungdomar brukade vara ute och sjunga och tala i en park. Han hade sett dem till och från under ett års tid men han bara skrattade.
– Det där var ju inget för mig.
En kyrka i Majorna brukade bjuda på fika och det hände att Åke och hans kompisar gick in där för att fika. En dag där inne fick Åke frågan om de fick be för honom. Det gick han med på. Han var i en hopplös situation, så om Gud fanns så fick han gärna hjälpa.
– Jag fick då ett möte med Gud och jag såg ett sken. Jag blev totalt löst och både skrattade och grät!
En process av stor förändring fick där sin början. En liten tid senare upplever Åke väldigt tydligt hur Gud uppmanar honom att förlåta sin mamma. ”Aldrig i livet”, var hans respons. Han hade blivit så övergiven och sårad av henne. Senare i bön säger Åke till Gud att han inte klarar av att förlåta sin mamma och att han behöver Guds hjälp om det ska vara möjligt.
– Efter ett tag under Guds bearbetning så kunde jag till slut förlåta henne. Vi kunde prata ut och kramas.
Åke döpte sig och gick med i kyrkan där han tagit emot Jesus.
– Gud fick bli min pappa och min far. Jag fick krypa närmare och närmare honom.

Bönens betydelse

Åke lärde känna ett missionärspar som var starka bedjare. Det ledde till att han fick mycket tro och inspiration för att själv be mycket. Rigmor, en kvinna i församlingen, önskade att Åke skulle be för henne. Han vaknade sedan mitt i natten och hörde Gud säga tre gånger ”Be för Rigmor”.
– Efter tredje gången gick jag ner på knä och bad ungefär en timme för henne.
Dagen efter i kyrkan så träffade han Rigmor. Hon hade haft fruktansvärd ångest och kamp så hon trodde att hon skulle dö under natten. Men det släppte klockan fyra, vid samma tid som Åke bad för henne.

Magsåret

Åke fick ett brev från Sahlgrenska sjukhuset att han skulle operera sitt magsår. När han blev frälst kände han en ström av värme och att det hände något i magen. Han ringde läkaren och sa ”Jag vägrar att operera mig”. Han åkte dit och de gjorde en ny undersökning.
– Jag förstår ingenting, sa läkaren. Det är bara en svag skugga kvar av ditt magsår.
– Det det var mitt första helande som Gud gav mig direkt när jag blivit kristen, berättar Åke.

Mamma och syster

Efter ett tag frågade Åke sin mamma om han fick be för henne. ”Ja, gör det, underbart”, var hennes respons. ”Ska vi be till frälsning?”, frågade Åke. ”Det har jag redan gjort”, svarade hon då. Hon berättade att hon hade varit kristen en period i sin ungdom och nu när hon hade sett Åkes förvandling så hade hon hittat tillbaka till Gud.
Den enda i släkten som var kristen var Åkes moster. Hon hade följt hur Åke hade det och hon ringde Åkes mamma en vecka innan han blev kristen. ”Nu kan du koppla av” sade systern. ”Nu är det igenom. Nu kommer Åke bli frälst”.
Några år senare när Åke var på en evangelisationsresa i Spanien så talade Gud väldigt starkt ”Nu ska du be för din syster”.
– Jag fick ingen ro så jag bad i en hel vecka. Till slut fick jag frid, att jag var igenom.
När han kom hem till Sverige så ringde systern och hennes man. ”Vi har något att berätta”, sa de. Både systern och mannen hade gått ner till kyrkan och lämnat sina liv till Jesus när Åke var i Spanien.

Ute på skolor

Åke har sedan varit runt en hel del på skolor och talat om drogmissbruk. Han har då haft fritt fram att tala om tron på Jesus och evangeliet.
– Att bli frälst är som att vinna högsta vinsten, brukade han säga till barnen och ungdomarna.
Vid ett tillfälle var det 17 elever i en klass som tog emot Jesus. Det började med en tjej som varit väldigt mobbad. De andra i klassen såg hennes förändring och hur hon förlät sina mobbare. Så det drog med sig större delen av klassen till Jesus. Den lokala församlingen blev överväldigad över alla de nya ungdomarna och tidningen Hemmets vän skrev om denna händelse.

Bönerörelsen Sverige 7:14

De senaste två åren har Åke varit engagerad i den nya bönerörelsen Sverige 7:14 som hans svåger Lars Enarson startat. De är en bedjande gräsrotsrörelse, fristående från Sveriges Kristna Råd och påvens inflytande, som ropar till Gud för Sverige och norden utifrån löftet i Andra Krönikeboken 7:14. De har fyra stående böneämnen: 1 - En fördjupad bönerörelse. 2 - En radikal omvändelse. 3 - En genomgripande folkväckelse. 4 - En ny konservativ regering byggd på en judekristen värdegrund som står upp för familjen, fosterlandet och Israel.
– Det är enda vägen. Vi måste vända om och krypa ner på våra knän, säger Åke. Guds folk behöver vakna upp och ta sitt ansvar. Vi reste runt nästan varje dag sensommaren 2018 och hade möten, från Boden i norr till Örkelljunga i söder. Jag fick se en syn när vi var i Örkelljunga. Det var barn som satt i en sandlåda och kivades. Gud sa: ”Det finns många ledare och pastorer som håller på att bråka med varandra. De har inte kommit längre än de där små barnen”.
Nyligen hade de en bönekonferens i Solna som hamnade i hetluften i kristen media och även uppmärksammades i kvällspressen. Andra Krönikeboken 7:14 är de ofta citerade orden: ”Om mitt folk, som är uppkallat efter mitt namn, ödmjukar sig och ber och söker mitt ansikte och omvänder sig från sina onda vägar, då vill jag höra det från himlen och förlåta deras synd och skaffa läkedom åt deras land.”

– Det är underbart att leva med Gud, för det är ett mirakel hela livet, brukar jag säga, avslutar Åke.

PETTER ALLGULIN

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.