Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Social isolering av äldre ökar dödsrisk

Ruben Angarsson | 23 apr , 2020
Samtidigt som över en miljon människor som i Sverige är 70 år eller äldre uppmanas att följa hårda karantänsregler, varnar både forskare och politiker för konsekvenserna av ofrivillig isolering bland äldre.
Social_isolering_av_aldre_okar_dodsrisk
Sveriges regering och svenska myndigheter uppmanar alla över 70 år att undvika allt socialt umgänge för att undvika smittspridning av coronaviruset.
I sitt marsnummer varnar vetenskapstidningen Scientific American nu för att den ensamhet som karantänsregler och social distansering medför utgör ett allvarligt hot mot folkhälsan.
Och brittiska Daily mejl rapporterar om en färsk studie som varnar för att Coronaviruskrisen, och den sociala isolering som tillämpas för att bekämpa den, kan orsaka en ensamhetsepidemi hos äldre.
Tidningen hänvisar även till en stor studie publicerad i mars 2018 som visade att social isolering kan öka risken för en stroke med 39 procent och för tidig död med 50 procent.
Ensamhet kan öka risken för en hjärtattack med mer än 40 procent, fann forskarna.
De som redan hade hjärt-kärlproblem var mycket mer benägna att dö tidigt om de isolerades, vilket visar på betydelsen av familj och vänner för att återhämta sig.

Varnar för konsekvenser

Även Maria Törnqvist, docent vid Uppsala universitet, varnar i Aftonbladet för konsekvenserna av att isolera äldre. Hon hänvisar till boken ”Heat wave. A social autopsy of disaster in Chicago” där den amerikanske sociologen Eric Klinenberg skriver om värmeböljan sommaren 1995 i Chicago. Det visade sig att inte bara hettan var livsfarlig utan även den sociala isoleringen. Värmeböljan drabbade de socialt marginaliserade och isolerade värst.
”Enligt en ny amerikansk rapport leder social isolering till 32 procents högre risk för stroke och 25 procents högre risk för dödlighet i cancer för människor över 65” skriver Maria Törnqvist i Aftonbladet.
Personer som isoleras socialt löper en nästan dubbelt så stor risk att dö en för tidig död, rapporterade Institutet för hälsa och välfärd (THL) i Finland i maj 2017 efter en epidemiologisk undersökning där man har följt nästan en halv miljon människors hälsa. Resultaten publicerades i vetenskapstidningen Lancet Public health.
– Samhället bör i allt högre grad tänka på hur man kan förebygga ensamhet och speciellt isolering. Man kan påverka bland annat med hjälp av byggandet och verksamhet som ökar den sociala gemenskapen, sade professor Marko Elovainio som ledde undersökningen, till Hufvudstadbladet.

Underskattad fara

Långvarig ofrivillig ensamhet är kopplad till dålig livskvalitet, nedstämdhet, demensutveckling, hjärt- och kärlsjukdomar och risken att dö i förtid, betonar Peter Strang, professor vid Karolinska institutet och menar att faran med ofrivillig social isolering är underskattad.
– Inom äldrevården, exempelvis, är det så mycket fokus på allt runtomkring, när det allra viktigaste för de äldre är relationerna, ögonkontakten, småpratet och kroppskontakten, säger han i en intervju med Sydsvenskan.
Peter Strang har i över 30 år arbetat med patienter i livets slutskede och sett hur starkt människan påverkas av ensamhet – och gemenskap.
– Jag har dessvärre inte någon expertis på ensamhet i det korta ”karantän”-perspektivet. Det jag studerat är effekter på 5-10 år, det vill säga långvarig ensamhet, förklarar Peter Strang för Inblick.

Ofrivillig ensamhet

Jacob Forssmed, Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesman, menar att ofrivillig ensamhet är ett av våra stora samhällsproblem – men samtidigt ett av de minst diskuterade, skrev han i en partimotion för ett år sedan.
Ofrivillig isolering är ett av de värsta straff vi människor kan tänka oss. Den bryter ned oss och därför är ensamhet ett politiskt ansvar, betonade Lina Nordquist socialpolitisk talesperson för  Liberalerna i ett politiskt utspel i höstas.
– Det finns många äldre människor som nu lever ensamma och inte kan gå att handla och inte kan gå ut alls om man bor trångt i en stad. Jag har ringt runt lite till mina egna äldre bekanta. En äldre man beskrev hur han och hans fru som bodde på äldreboende inte har träffat varandra på sex veckor, säger Lina Nordquist till Inblick.
– Isolering är ett av de värsta tortyrstraffen.

Nu kommer det rapporter som varnar för att det finns en risk att coronakarantänen mot äldre leder till ökade dödsfall?
– Tyvärr gör det verkligen det. De studier jag har läst om handlar i och för sig om längre tid, bland annat kan de sjukdomar man har bli värre. Jag har avstämningar varje vecka med förtroendevalda runt om i landet inom vårt parti om hur läget ser ut.
– Civilsamhället är väldigt viktigt, det handlar om hur man kan stötta pensionärsföreningar och om vad kyrkan göra, liksom Röda korset och vi som privatpersoner. Finns det personer i vår närhet som behöver kontakt? Jag tror vi alla behöver ta en fundering på det.
– Pensionärsföreningar och kyrkan, tror jag, har en viktig uppgift nu.
​RUBEN AGNARSSON
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.