
En av de mest repressiva polisorganisationerna i världen, Stasi, krossade oliktänkande och oppositionella genom att infiltrera nästan alla aspekter av livet i Östtyskland.
De förlitade sig på omkring
200 000 informatörer som spionerade på vänner, kollegor och släktingar. Stasi fick den ena delen av befolkningen att spionera på den andra.
Dessförinnan hade Hitlers regim hjälp av omfattande polisstyrkor och rapportörer på alla nivåer av samhället för att hålla den tyska befolkningen i schack.
Rädslan var den gemensamma faktor som fick människor i dessa totalitära stater att acceptera ett angiverisystem som undergrävde den personliga integriteten.
Regler som infördes i mars för att i spåren av coronarapporteringen tvinga restauranger, pubar och idrottsanläggningar att stänga och förbjuda sammankomster av män-niskor har gett polisen i Tyskland mycket arbete, rapporterar Reuters.
Münchens polis tog i slutet av mars emot upp till 150 samtal varje dag från medborgare som rapporterade om påstådda brott mot coronareglerna, rapporterade Spiegel Online.
Mitteldeutsche Zeitung rapporterade att myndigheterna i Magdeburg hade bett medborgarna att inte överbelasta polisen och citerade en tjänsteman som sade att ”människor inte borde göra en polisanmälan varje gång de ser tre personer sitta på en parkbänk.”
Aversion och avundsjuka
Medan många medborgare agerar ansvarsfullt, menar en del experter att även avundsjuka, frustration eller ren aversion kan spela en roll för angiveriet, rapporterar Reuters.
Rafael Behr, professor i kriminologi och sociologi vid Hamburgs polishögskola, beskriver fenomenet med lokalbefolkningen i östra delstaten Mecklenburg-Vorpommern som angav berlinare som körde till sina fritidshus genom att rapportera deras nummerskyltar.
”Denna vilja att rapportera andra förgiftar ett civiliserat beteende”, säger Behr till Reuters.
”Vissa människor saknar det civila modet att konfrontera andra men tipsar istället polisen anonymt," förklarar Behr och tillade att personer som bodde under inflytandet från Östtysklands avskyvärda hemliga polis Stasi kanske kommer ihåg hur saker fungerade för tre decennier sedan.
”Angiveri var utbrett då och det är lättare för människor att göra det i dag om de har gjort det tidigare,” enligt Behr.
”I alla fall är det typiskt tyskt att vänta tills det finns en lag som tillåter människor att göra detta,” sade Behr.
Sju års fängelse
Coronavirusets spridning i Ryssland har gett myndigheterna möjlighet att använda och utveckla sin övervakning av befolkningen, framförallt i huvudstaden som är nedstängd.
Där fanns det redan innan pandemin bröt ut runt 170 000 övervakningskameror. 10 000-tals av dem har nu utrustats med ansiktsigenkänning. I realtid kan de scanna människors ansikten och direkt larma myndigheter, som i sin tur spårar vem som har brutit mot karantänsreglerna. Under en vecka i mars meddelade Moskvapolisen att de hade gripit och bötfällt 200 personer, rapporterar Aftonbladet.
Svenska Dagbladets förra Rysslandskorrespondent Maria Georgiva berättade att det finns två kameror uppsatta i hennes port, en på insidan och en på utsidan.
– Varje gång vi går ut är vi försiktiga. Jag fick slänga soporna mitt i natten med munskydd och handskar med vetskapen om att jag blev övervakad, säger hon till Aftonbladet.
– Alla har blivit ganska skrämda av det här systemet. Det talas om sju års fängelse om man bryter mot karantänen.
Övervakningsteknik
Även i Sverige ser nu myndigheterna nya möjligheter i it-samhällets övervakningsteknik. Folkhälsomyndigheten tar nu hjälp av mobildata för att analysera hur människor har rört sig i Sverige i samband med coronavirusets spridning. Myndigheten kommer att få tillgång till informationen från operatören Telia.
För att kunna följa svenskarnas rörelsemönster i samband med coronapandemin ska Folkhälsomyndigheten hämta in anonymiserad och aggregerad data från Telias mobiltelefonnät för svenska kunder.
Avsikten är att använda informationen för att studera hur rörelser i befolkningen kopplas till spridningen av covid-19 i Sverige. Uppgifterna kan också användas som underlag för beslut om eventuella åtgärder, och för att utvärdera effekten av redan vidtagna åtgärder, som rekommendationer om att hålla avstånd och att undvika onödiga resor.
Informationen kommer Folkhälsomyndigheten till del via en anpassning av en kommersiell tjänst som redan erbjuds av Telia.
Otäcka tendenser
It- och säkerhetsexperten Joakim von Braun betonar att man inte kan spåra individer eller grupper av individer utifrån den information Telia lämnar ut till Folkhälsomyndigheten.
– Den personliga integriteten kan hotas i och med att personlig information är lagrad under väldigt lång tid, men i Sverige får denna information endast lämnas ut till myndigheter vid grova brott, säger han.
Han kommenterar även tyska och ryska myndigheternas agerande i coronatider.
– Det är viktigt att myndigheterna bedömer allvarligheten i de ”brott” som begås, säger han och noterar att tysk polis uppmanat folk att inte anmäla små förseelser medan hundratals gripits och bötfällts i Moskva.
– Börjar man istället agera utifrån dessa anmälningar om småbrott skulle det förstöra väldigt mycket i samhället. Rapportörer får lära sig att det lönar sig att rapportera om överseelser på en låg och naiv nivå.
– När det gäller Ryssland finns det otäcka tendenser som tyder på att Stalinsamhället snart är där.
RUBEN AGNARSSON