Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

”Angiveri förgiftar civiliserat beteende”

Ruben Agnarsson | 17 apr , 2020
Den tyska befolkningen har börjat agera som vid Stasi-tiden och under Nazi-eran, säger den tyske polisprofessorn Rafael Behr till Reuters med anledning av att Münchens polis tar emot 150 samtal per dag från medborgare som vill ange grannar för brott mot coronaregler. ”Denna vilja att rapportera andra förgiftar ett civiliserat beteende” menar professor Behr.
Angiveri_forgiftar_civiliserat_beteende
En av de mest repressiva polisorganisationerna i världen, Stasi, krossade oliktänkande och oppositionella genom att infiltrera nästan alla aspekter av livet i Östtyskland.
De förlitade sig på omkring 
200 000 informatörer som spionerade på vänner, kollegor och släktingar. Stasi fick den ena delen av befolkningen att spionera på den andra.
Dessförinnan hade Hitlers regim hjälp av omfattande polisstyrkor och rapportörer på alla nivåer av samhället för att hålla den tyska befolkningen i schack.
Rädslan var den gemensamma faktor som fick människor i dessa totalitära stater att acceptera ett angiverisystem som undergrävde den personliga integriteten.
Regler som infördes i mars för att i spåren av coronarapporteringen tvinga restauranger, pubar och idrottsanläggningar att stänga och förbjuda sammankomster av män-niskor har gett polisen i Tyskland mycket arbete, rapporterar Reuters.
Münchens polis tog i slutet av mars emot upp till 150 samtal varje dag från medborgare som rapporterade om påstådda brott mot coronareglerna, rapporterade Spiegel Online.
Mitteldeutsche Zeitung rapporterade att myndigheterna i Magdeburg hade bett medborgarna att inte överbelasta polisen och citerade en tjänsteman som sade att ”människor inte borde göra en polisanmälan varje gång de ser tre personer sitta på en parkbänk.”

Aversion och avundsjuka

Medan många medborgare agerar ansvarsfullt, menar en del experter att även avundsjuka, frustration eller ren aversion kan spela en roll för angiveriet, rapporterar Reuters.
Rafael Behr, professor i kriminologi och sociologi vid Hamburgs polishögskola, beskriver fenomenet med lokalbefolkningen i östra delstaten Mecklenburg-Vorpommern som angav berlinare som körde till sina fritidshus genom att rapportera deras nummerskyltar.
”Denna vilja att rapportera andra förgiftar ett civiliserat beteende”, säger Behr till Reuters.
”Vissa människor saknar det civila modet att konfrontera andra men tipsar istället polisen anonymt," förklarar Behr och tillade att personer som bodde under inflytandet från Östtysklands avskyvärda hemliga polis Stasi kanske kommer ihåg hur saker fungerade för tre decennier sedan.
”Angiveri var utbrett då och det är lättare för människor att göra det i dag om de har gjort det tidigare,” enligt Behr.
”I alla fall är det typiskt tyskt att vänta tills det finns en lag som tillåter människor att göra detta,” sade Behr.

Sju års fängelse

Coronavirusets spridning i Ryssland har gett myndigheterna möjlighet att använda och utveckla sin övervakning av befolkningen, framförallt i huvudstaden som är nedstängd.
Där fanns det redan innan pandemin bröt ut runt 170 000 övervakningskameror. 10 000-tals av dem har nu utrustats med ansiktsigenkänning. I realtid kan de scanna människors ansikten och direkt larma myndigheter, som i sin tur spårar vem som har brutit mot karantänsreglerna. Under en vecka i mars meddelade Moskvapolisen att de hade gripit och bötfällt 200 personer, rapporterar Aftonbladet.
Svenska Dagbladets förra Rysslandskorrespondent Maria Georgiva berättade att det finns två kameror uppsatta i hennes port, en på insidan och en på utsidan.
– Varje gång vi går ut är vi försiktiga. Jag fick slänga soporna mitt i natten med munskydd och handskar med vetskapen om att jag blev övervakad, säger hon till Aftonbladet.
– Alla har blivit ganska skrämda av det här systemet. Det talas om sju års fängelse om man bryter mot karantänen.

Övervakningsteknik

Även i Sverige ser nu myndigheterna nya möjligheter i it-samhällets övervakningsteknik. Folkhälsomyndigheten tar nu hjälp av mobildata för att analysera hur människor har rört sig i Sverige i samband med coronavirusets spridning. Myndigheten kommer att få tillgång till informationen från operatören Telia.
För att kunna följa svenskarnas rörelsemönster i samband med coronapandemin ska Folkhälsomyndigheten hämta in anonymiserad och aggregerad data från Telias mobiltelefonnät för svenska kunder.
Avsikten är att använda informationen för att studera hur rörelser i befolkningen kopplas till spridningen av covid-19 i Sverige. Uppgifterna kan också användas som underlag för beslut om eventuella åtgärder, och för att utvärdera effekten av redan vidtagna åtgärder, som rekommendationer om att hålla avstånd och att undvika onödiga resor.
Informationen kommer Folkhälsomyndigheten till del via en anpassning av en kommersiell tjänst som redan erbjuds av Telia.

Otäcka tendenser

It- och säkerhetsexperten Joakim von Braun betonar att man inte kan spåra individer eller grupper av individer utifrån den information Telia lämnar ut till Folkhälsomyndigheten.
– Den personliga integriteten kan hotas i och med att personlig information är lagrad under väldigt lång tid, men i Sverige får denna information endast lämnas ut till myndigheter vid grova brott, säger han.
Han kommenterar även tyska och ryska myndigheternas agerande i coronatider.
– Det är viktigt att myndigheterna bedömer allvarligheten i de ”brott” som begås, säger han och noterar att tysk polis uppmanat folk att inte anmäla små förseelser medan hundratals gripits och bötfällts i Moskva.
– Börjar man istället agera utifrån dessa anmälningar om småbrott skulle det förstöra väldigt mycket i samhället. Rapportörer får lära sig att det lönar sig att rapportera om överseelser på en låg och naiv nivå.
– När det gäller Ryssland finns det otäcka tendenser som tyder på att Stalinsamhället snart är där.
R​UBEN AGNARSSON
 
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.