Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Corona triggar övervakningssamhället

Ruben Agnarsson | 02 apr , 2020
Den digitala övervakningsbranschen har glansdagar. För dem kan Coronaviruset vara det bästa som har hänt. Många åtgärder som kränker den personliga integriteten kan bli normen runt om i världen, varnar organisation som bevakar människors digitala rättigheter.
Corona triggar overvakningssamhallet

”Den massövervakning vi accepterar under coronaepidemin lär fortsätta när krisen är över” skriver Svenska dagbladets (SVD) medarbetare Håkan Lindgren på tidningens kultursidor och menar att övervakning kommer att bli lika normalt som flygplatskontrollen.
”Om vi är beredda att offra ekonomin är det ingen stor sak att offra den personliga integriteten också” konstaterar han.
Håkan Lindgren hänvisar till affärssajten Business Insider som skriver om ett nytt index från organisationen Top10VPN, som bevakar mänskliga digitala rättigheter.
De har dokumenterat vilka länder som infört nya åtgärder för att spåra människors telefoner. Medan vissa länder samlar anonyma uppgifter för att studera människors rörelser mer generellt, tar andra länder in information som ger detaljerad information om individernas rörelser, skriver Business Insider.
Elva länder har redan börjat använda sig av mobiltelefoner för att spåra coronavirusets spridning. USA sägs förhandla med Facebook och Google om att använda anonymiserade data för att övervaka epidemin, enligt sajten.

Permanent övervakning

Samuel Woodhams, som sammanställt Top10VPN:s index, varnar för att världen kan glida in i permanent ökad övervakning.
– Utan adekvat spårning finns det en risk att dessa nya, ofta mycket inkräktande åtgärder blir normen runt om i världen, säger han till Business Insider.
– Även om vissa metoder kan verka helt legitima utgör många en risk för medborgarnas rätt till integritet och yttrandefrihet.
Håkan Lindgren hänvisar i SVD till att det skulle vara praktiskt att veta vem som har träffat vem de senaste veckorna, så att smittspridningen kan begränsas.
”Var inte orolig, det finns en app för det. Singapores regering har utvecklat appen Tracetogether. Den hjälper dig, står det på regeringens hemsida, att komma ihåg vem du har umgåtts med 21 dagar bakåt i tiden. Appen reagerar bara om människorna omkring dig också har installerat den... Den är frivillig. Än så länge”.
Håkan Lindgren menar att bara fantasin sätter gränsen för vad övervakningsteknologin kan utvecklas till när den kombineras med ansträngningen att bromsa en global epidemi:
”Förslagsvis: i din mobil har du en app som meddelar om du är ren eller om du bör isolera dig. Du måste scanna mobilen varje gång du vill bli insläppt – på bussen, i mataffären, på barnens skola, om du vill resa någonstans, och naturligtvis på jobbet. Påstår du att du har glömt mobilen hemma? Då är du genast ett riskfall.”
Han ger ett ännu mer kontroversiellt framstegsscenario: uppkopplade smarta armband som konstant övervakar feber och andra sjukdomstecken, plus en karta i stil med den i Sydkorea, så att varje medborgare kan granska sina grannars hälsotillstånd.
”Gissa hur folk kommer att reagera om de upptäcker att en smittad familj bryter mot karantänreglerna”, skriver han i SVD och menar att övervakning som införs på grund av en kris sannolikt inte kommer att avvecklas när krisen är över, utan tas i bruk för nya syften.

Sluttande plan

IT- och säkerhetsexpert Joakim von Braun menar att Corona-epidemin har lett till ett sluttande plan när det gäller den personliga integriteten.
– Ungern använder exempelvis Corona för att införa undantagslagar som innebär att regeringen kan styra Ungern tio år framöver, konstaterar han.
– Det är aldrig bra att man inför en massa saker utan någon vettig debatt: att man tar till i överkant, vidtar åtgärder med hänvisning till att ”nu är det bråttom”. Ungern är ett land där regeringen ger sig hur stora befogenheter som helst.
Han nämner även Kina och Ryssland, som redan har infört övervakningsåtgärder, vilket kan ske då det inte finns någon debatt i dessa länder.
– Kina och Ryssland samarbetar mer och mer på detta område. De digitala övervakningssystem innebär att man exempelvis har automatiserad övervakning av all internettrafik. Den skickas direkt till säkerhetstjänsten FSB i Ryssland, det handlar om mobiler, datorer och paddor.
– Kina har dessutom större spärrmöjligheter för att utöva politisk censur. Svenska politiker som kritiserar Kina kan spärras vid sökningar på internet. Förhoppningsvis når inte detta fram till demokratiska länder, men vi ser redan hur länder som Ungern och Polen överreagerar, säger Joakim von Braun.

RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.