Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Karins pappa dog – fick inget veta

Ruben Agnarsson | 27 feb , 2020
Ett nätverk av poliser som kan knytas till Socialdemokraterna ligger bakom de manipulerade polisutredningar som i över ett decennium undergrävt Karins trovärdighet, efter att hon anmälde den polis hon bodde tillsammans med för våldtäkt. Hennes syskon har nu allierat sig med detta nätverk för att – som Karin misstänker – göra henne arvslös.
Karins_pappa_dog_fick_inget_veta
För två veckor sedan avled Karins pappa. Hon upptäckte faderns dödsfall på nätet eftersom hennes syskon inte informerade om pappans död. Inte heller polis eller läkare hörde av sig.
I den begravningsannons som publicerades fanns inte Karins namn med bland övriga familjemedlemmar.
Karin har polisanmält händelsen som hon tolkar som försök att göra henne arvslös. Hon menar att syskonen har utnyttjat den situation som uppstått då hon ställts utanför lagen på grund av rättsväsendets passivitet.
Hoten och trakasserierna har pågått i 12 år och började i augusti 2008 då Karin ringde till larmcentralen och berättade att den polis hon levde tillsammans med hade utsatt henne för kraftigt sexuellt övervåld.
I över ett decennier har hot, falska mejl i Karins namn skickats, samtidigt som bloggar som framställer henne som rättshaverist och psykiskt instabil fått ligga uppe utan åtgärd.
Den våldtäktsanmälan som upprättades fick inledningsvis mycket stor uppmärksamhet i medier, bland annat i SVT Aktuellt och TV4 Kvällsöppet, där Lennart Ekdal uppmärksammade hennes fall.

Hotfulla sms

Inblick skrev i slutet av januari om att Karin nyligen förhördes av polisen, efter hotfulla sms från brodern. Denna nya hotbild kan förklara de många personliga detaljer från hennes liv och uppväxt som än i dag ligger ute på de förtalsbloggar som startade efter våldtäktsanmälan i augusti 2008.
Förtalsbloggarna mot Karin lades upp i samråd med den polis som anklagades för våldtäkt. Karins skyddade identitet röjdes och hennes skyddade boende avslöjades.
Efter Inblicks artikel i slutet av januari i år kom ytterligare hot från brodern, som även bekräftar sin kontakt med polisen: ”Har fått information av polisen att du inte längre har skyddad id… Allt du gjort kommer att läggas ut offentligt så att alla våra släktingar får ta del...”, skriver han.
Pastor Owe Carlsson, Älmhult, skrev förra året ett brev till familjen där han ifrågasatte deras försök att göra Karin arvslös. Efter brevet fick han hotfulla telefonsamtal från Karins bror som varnade för att han skulle anlita någon som ”tog hand om honom”.
– Karins mostrar har sett hur Karins syskon i omgångar har tömt lägenheten på värdesaker. De har förbjudits att besöka sin egen syster, det vill säga Karins mamma. Karins föräldrar har haft en exklusiv lägenhet i Malmö och Karins mamma vet inget om allt som pågår, hon är blind och bor på äldreboende, säger Owe Carlsson.
– Det handlar om stora tillgångar, tillägger han.
Karins syster tonar ned värdet på föräldrarnas tillgångar, det är enligt henne ”inga större summor det handlar om”.
– Pappa var mycket noga med att min syster skulle få del av sakerna som mamma och pappa inte längre har plats med, skriver hon i ett mejl och menar att Inblicks granskning bygger ”på förvrängda situationer från verkligheten”.
Karins bror påpekar att deras föräldrar sålde en lägenhet för 30 år sedan och sedan dess har bott i hyreslägenheter
– Pappa hade inga sparade pengar. Det pappa tidigare har gett bort är inget som ingår i något arv. Vi fick några små saker när han flyttade från lägenheten och vi var med och hjälpte honom, påpekar han.
– Ja det stämmer att jag kommer låta ombud prata med henne. Jag har anmält allt detta så domstolen kommer på ett eller annat sätt få tag på henne, säger han som sin syster.

Polisens trygghetsavtal

Karins kontakt med polismyndigheten inleddes med att hon ställde upp som vittne i samband polisens tillslag mot kriminell verksamhet i restaurangvärlden i Malmö. Den 23 juni 2003 tecknades ett trygghetsavtal mellan Karin och polisen, gällande skyddad id och nytt namn via Söderortspolisen i Stockholm.
Efter polisvåldtäkten och efter att ha berättat i TV4 om en polisresa till bordeller i Tallinn kontaktades Karin av förre justitieministern Tomas Bodström som erbjöd sig att vara hennes advokat. I TV4 Kvällsöppet den 14 oktober 2009 – där även Bodström i egenskap av advokat medverkade utan att försvara Karins situation – lovade förre rikspolischefen Bengt Svensson att en utredning skulle gå till botten med våldtäktsanmälan och de hot som följde i spåren av den.
När en missbrukare hotade kvinnojoursföreståndaren och före detta riksdagsledamoten Inger Strömbohm (KD) som engagerade sig för Karin, anmälde Tomas Bodström hoten till polisen och socialdemokraten Irmeli Krans på ett poliskontor i Stockholm.
Ingenting hände och Bodströms passivitet ledde senare till att han byttes ut.

Samordnare omplacerad

Jan Friberg på polisens internutredningar (SU) har genom åren tagit emot de anmälningar om hot som Karins utsatts för. Han omplacerades år 2016 för att på arbetstid ha sexmejlat, bland annat med den kvinna som i samråd med den våldtäktsanmälde polisen drev förtalsbloggarna mot Karin.
I maj 2004 deltog Friberg med justitieminister Thomas Bodström (S), i ett idépolitiskt seminarium på temat sexualbrott där justitieministern berättade om lagändringarna som förbereds på justitiedepartementet.
Jan Friberg uttalade sig positivt om den nya sexualbrottslag som Bodström förberedde.
En annan poliskollega, Dan Östman – som tillsattes som expert av justitieminister Tomas Bodström (S) i en statlig utredning om sjöfylleri – har också spelat en mycket aktiv roll för att undergräva Karins trovärdighet. Han vittnade till den våldtäktsanmälde polismannens försvar och har i många år kategoriskt motarbetat Karins möjligheter att få personskydd.

Övergreppsbilder 

Dan Östman utredde även den man som under lång tid skickade grovt kränkande övergreppsbilder via sms till Karin. När polisen gjorde ett beslag hos mannen i Eskilstuna hittades en omfattande mängd grova övergreppsbilder.
Istället för att väcka åtal, vände SU – via polisman Dan Östman – utredningen mot Karin och fick det till att hon skulle ha bett att få dessa hot för att på så sätt misskreditera den polis hon anmält.
Domstolen friade Karin trots SU:s användning av tvångsmedel som husrannsakan och avlyssning misstänkliggöra henne. 
SU konstaterade att den man som skickade övergreppsbilder kände Anders Gripenlöf, som även haft en relation med sms-avsändarens syster.

Winbergs rådgivare

Även Anders Gripenlöf har försvarat den våldtäktsanmälde polisen i flera domstolsförhandlingar, Precis som Dan Östman och Jan Friberg har Gripenlöf nära kontakt med ledande socialdemokrater:
”Jag har haft oerhört stor nytta av honom som rådgivare om hur könsköpslagen har fungerat. Det verkar som om han drivs av en genuin känsla för att prostitution är något felaktigt och att det inte finns några lyckliga prostituerade. Han vill verkligen hjälpa de prostituerade till en andra chans och han ser aldrig ned på dem”, sade Margareta Winberg (S), tidigare vice statsminister och jämställdhetsminister, till Dagens Nyheter den 25 september 2005.
Karin har JO-anmält myndigheternas underlåtenhet att informera henne om sin pappas död. 
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.