Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

David upptäckte Bibelns djup

Petter Allgulin | 06 feb , 2020
David Dahlén D´Cruz hade inte en kristen uppväxt. Under gymnasietiden hände det saker som påverkade hans relation till Gud, och när han satt hemma i soffan och läste ett kristet häfte skedde det en förändring i hans inre.
David_upptackte
David Dahlén D´Cruz är uppvuxen i Skara med sin mamma. Hans första kunskap om Gud fick han i en söndagsskola under lågstadiet. Senare var han med i en scoutverksamhet, ”Ansgars”,  i Svenska kyrkan. Förutom att åka på läger och slå knopar fick han där med sig en del om Gud och de bibliska berättelserna. 
– Där fick jag en liten kännedom om vem Gud var, säger David.
Han fick en barnatro som han bar med sig, men Gud kändes ända ganska långt borta.

Sedan under gymnasiet gick det en glad kristen kille i Davids klass och de brukade sitta bredvid varandra på lektionerna. David följde med på ungdomskafé i Pingstkyrkan och reagerade på den glädje som fanns där hos ungdomarna.
– Jag känner Gud och har gemenskap med honom, berättade kompisen.
David blev påverkad. Men han ville bli biolog, och att tro på en kristen skapelse krockade ju med evolutionsteorin.
Vid ett tillfälle hemma i soffan läste David ett kristet häfte. Han läste på baksidan: ”När du är ute och vandrar i naturen, så viskar änglarna i dina öron”. David, som är en naturmänniska, blev berörd och tänkte till över detta. Han kände ju ofta inspiration och hur tankarna flödade när han var ute och gick. Tanken slog honom att Gud kanske har talat till honom utan att han känt igen hans röst.

”Fick energi och glädje”

– Precis när jag tänkt detta så hände det någonting. Jag fick jättemycket energi och glädje.
Detta styrkte hans tro och han började läsa Bibeln och gå med på möten med den kristna skolgruppen och även till Svenska kyrkan.
Efter gymnasiet blev det dags för lumpen och David packade ner sin bibel så han kunde läsa den under lumpartiden.
– När jag läste på kvällarna var det som en helt ny bok. Wow! Det blev ett sådant djup.
Han tyckte det var ganska okej med lumpen men inte så roligt och meningsfullt. Bibelläsningen däremot var oerhört meningsfull och han hade fått en stor hunger efter ordet. Så under denna läsning lärde han känna Gud bättre och det gav honom en stadig grund.

Chefen blev glad

David fick jobb på ett tvätteri där chefen ofta var sur.
– Gud, jag ber dig att hon ska bli lite glad för en gång skull, bad David.
Några dagar senare stod chefen och pratade med en kollega.
– Jag är så glad idag, jag förstår inte vad det beror på, sade hon.
David mindes vad han hade bett och han fascinerades över vad som hänt. 
Sedan blev han arbetslös ett tag, en fördel med det var att det fanns mycket tid att läsa Bibeln. Han kände hur Gud talade in i hans liv.

Sedan bar det av på språkresa till Moskva. En kristen kille var med på resan och de fick mycket bra kontakt och samtalade om Gud. Han var aktiv i en församling. Det gjorde att David också kände att han ville ta det steget. När han kom hem till Skara gick han till Missionskyrkan och sade direkt till dem att han ville bli medlem.

David åkte på en evangelisationskurs på Donsö. I kursen ingick det att man skulle förbereda en predikan som man skulle hålla i slutet. När han satte sig ner och skrev kände han hur det bara flödade och hur orden kom till honom. 
Efter predikan sade en av ledarna till honom att det var en lysande start på en kommande predikokarriär.  Han fick sedan predika hemma i Missionskyrkan och fick mycket bra respons. Men David kände fortfarande att han ville bli biolog, och inte pastor eller predikant.

Jobbade som lärare

Biologistudier påbörjades men pausades efter tag. Det blev jobb med försäljning och sedan studier till lärare. David jobbade som matematik- och NO-lärare i flera år i grundskolan men kände till slut att han kommit till vägs ände med det. 
När han funderade på vad han nu skulle göra tyckte en kompis att han kanske borde bli pastor. David var ganska tveksam men åkte till öppet hus på två olika skolor. Det ledde till att han började på Korteboskolan år 2009. Det var mycket välsignat där med bra själavård och profetiska tilltal.
– Wow, Gud finns verkligen! Häftigt, tänkte han.
När de läste kyrkohistoria förstod han att det är stor skillnad på de första församlingarna och hur vi har det i våra kyrkor idag, och han började ställa sig frågor om varför vi gör som vi gör och varför det är som det är nu. En längtan efter livet i den tidiga församlingen och ett intresse för pionjärförsamlingar föddes. 
David kände tveksamhet till att bli pastor i en ”vanlig” församling. Han åkte och besökte nya församlingar och lärde sig mer. Han såg filmen ”The Beginning” från danska The Last Reformation som handlar om deras rörelse med mycket gatuevangelisation och nya husförsamlingar.
– Det var exakt vad jag längtade efter.
Filmen kom att bli avgörande för Davids kommande inriktning. Han åkte med ut på gatuevangelisation och började be för sjuka.  Nu är han ledare i en huskyrka i Jönköping med sin fru i nätverket To Be Continued där de är ute på stan en gång i veckan och evangeliserar.
PETTER ALLGULIN
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.