Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

“Oändligt” sommarlov kan bli ett minne blott

Robin Olsson | 31 jan , 2020
Tre terminer i stället för två och ett kortare sommarlov. Det kan bli verklighet i Malmö då grundskolenämnden vill testa detta under en försöksperiod. En ansökan kommer att lämnas in till regeringen. – Både barn och lärare behöver den återhämtning och den morot ett sommarlov är, säger läraren Kerstin Carlsson, som jobbat många år i Malmö till Inblick
Oandligt_sommarlov_kan_bli_ett_minne_blott
Ett “oändligt” sommarlov kan snart vara ett minne blott, åtminstone om politikerna i Malmö får som de vill och om försöket faller väl ut. Grundskolenämnden i Malmö kommer nämligen att ansöka hos regeringen om att under en försöksperiod få införa ett läsår med tre terminer och kortare sommarlov. 

KD-politiker positiv 

Kristdemokraternas ordförande i Malmö, Torsten Elofsson ställer sig personligen positiv till förslaget som lagts av den socialdemokratiska majoriteten. 
– Jag är generellt sett positiv till detta förslag och tror att det kan underlätta för många familjer att få livspusslet att gå ihop, säger han till Inblick.
Elofsson poängterar att förslaget inte påverkar antal ledighetsdagar: 
– Sommarloven är långa av historiska skäl från bondesamhällets dagar, många föräldrar får problem att få semestern att räcka till med barn som ska sysselsättas under åtta sommarveckor. 
Elofsson lyfter fram att det finns friskolor i Sverige som använder sig av systemet i dag, liksom i England och Tyskland.
Gammal tradition
Huruvida förslaget påverkar barnen negativt har han ingen uppfattning om utan tycker att det är bra med en förändring, han ser heller ingen konflikt mellan stad och land i denna fråga vilket det historiskt varit, då stadsbarnen förr skickades på kollo eller ut på landsbygdens bondgårdar för att sola, bada och hjälpa till ibland. 

Är enda sättet i framtiden att få ett långt sommarlov att bli riksdagsledamot?
– Det kan tänkas att man gör om även där. Skämt åsido så tror jag att många riksdagsledamöter jobbar även under sommaren.
Riksdagen är stängd mellan midsommar och första veckan i september. 

Lärare kritisk

Kerstin Carlsson, som varit lärare på Mariaskolan i Malmö, är dock kritisk till förslaget. 
– Man kan fråga sig vad som blir bättre av att korta sommarloven. Det har pratats om det i många år men vi har alltid varit av den uppfattningen att det varit bra för både lärare och elever att få detta andrum och tid för återhämtning, säger hon till Inblick. 
Hon förstår dock att föräldrarna kan ha svårt att få semesterdagarna att räcka:
– Det blir ju inte lättare att få semestern att räcka till om man inte samtidigt drar ner på antalet lediga dagar, vilket jag tror kan vara kontraproduktivt både för barn och lärare. 
Socioekonomi spelar roll
Nämnden i Malmö pekar i sitt pressmeddelande på att elever med sämre socioekonomiska förhållanden tenderar att tappa mer i kunskapsutveckling under sommaren än elever från mer resursstarka hem.
– Vi måste våga tänka nytt och anpassa oss till den verklighet eleverna har i dag, säger nämndens ordförande Sara Wettergren (L).
R​OBIN OLSSON
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.