Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Karin bor åter på skyddat boende

Ruben Agnarsson | 31 jan , 2020
Karin, som under 12 års tid blivit hotad och trakasserad efter en våldtäktsanmälan mot en polis, bor sedan några veckor återigen på skyddat boende. Denna gång kommer hoten från en nära anhörig, som kan ha varit källan till de personliga detaljer om Karin som lades ute på förtalsbloggar strax efter våldtäktsanmälan.
Karin_bor_ater_pa_skyddat_boende
Strax före jul förhördes Karin av Norrmalmspolisen, efter hotfulla sms från en anhörig: ”Eftersom du inte svarar när jag ringer dig så kommer jag att ordna ett ”ombud” som kommer att kontakta dig på något sätt… Kommer att stoppa dig med de medel som behövs”.
Denna nya hotbild från Karins nära släkting kan förklara de många personliga detaljer från hennes liv och uppväxt som sedan flera år ligger ute på de förtalsbloggar som startade efter våldtäktsanmälan i augusti 2008.
Förtalsbloggarna startades i samråd med den polis som anklagades för våldtäkt. Karins skyddade identitet röjdes och hennes skyddade boende avslöjades på dessa bloggar och internetforum.
Motiven för den anhörige att alliera sig med den anmälde polisens kumpaner kan vara att ekonomiskt utnyttja den situation som uppstått då Karin blivit rättslös tack vare det svenska rättsväsendets passivitet.
De nya hoten eskalerade efter att pastor Owe Carlsson, Älmhult, i augusti förra året kontaktade Karins anhöriga för att ifrågasätta deras försök att göra Karin arvslös.
Efter detta blev Karin uppringd vid 89 tillfällen av den anhörige, samtal som hon inte besvarat.

Ringde larmcentralen

Det var i augusti 2008 som Karin ringde till larmcentralen och berättade att den polis hon levde tillsammans med hade utsatt henne för kraftigt sexuellt våld.
Polismannen greps på bar gärning i Karins bostad och utryckande polisbefäl anmälde polisen för våldtäkt och beslagtog det blodiga lakanet.
Polisutredningen utsattes omgående för starka påtryckningar. Polisens kollega Anders Gripenlöf på prostitutionsenheten företrädde honom i flera domstolsförhandlingar, bland annat angående besöksförbud.
Anders Gripenlöf och den poliskollega som han företrädde har fått kritik i medier för polisens passivitet med anledning av den pågående sexhandeln i Sverige.
En annan poliskollega, Dan Östman – som tillsattes som expert av justitieminister Tomas Bodström (S) i en statlig utredning om sjöfylleri  – vittnade också till polismannens försvar. Östman, som i många år jobbat på personskyddet, har därefter kategoriskt motarbetat Karins möjligheter att få personskydd.
Hot, falska mejl och bloggar började därefter hänga ut Karin och framställa henne som rättshaverist och som psykiskt instabil.
Bloggarna, där flera ligger uppe än i dag utan att några rättsliga åtgärder vidtagits, innehåller i flera fall personlig information om Karin som endast hon själv och hennes anhöriga känner till.

Kopplingar till porrindustrin

Flera i det nätverk som mobiliserades mot Karin har kopplingar till porr- och bordellverksamheten i Sverige.
En åklagare som tagit beslut om att inte ta upp Karins fall, greps i februari 2013 på bar gärning med en prostituerad på ett hotell i Stockholm.
Misstänkta anstiftare till hoten är bland annat tre kvinnor som, enligt de mejl som Inblick begärt ut, har haft kontakt med en numera omplacerad samordnare på polisens internutredningsenhet Särskilda utredningar (SU).
En av dessa kvinnor som kontaktade Karin har varit knuten till en sexklubb i Stockholm och är även dömd för mordbrand.
En annan kvinna som engagerat sig är dömd för grovt förtal och ofredande och har bland annat varit skribent på en herrtidning. Hon kontaktade vittnen som intygade Karins trovärdighet, bland annat pastor Owe Carlsson och docent Hans Petter Søndergaard, en av Sveriges främsta experter på posttraumatiskt stress.
Kvinnorna har – genom att framstå som antagonister – försökt få kontakt med Karin för att i nästa läge framföra sina hot. De har också anmält varandra till polisens internutredningar för att skapa förvirring.

Skickade sexmejl

Den polischef på SU som tog emot och samordnade de anmälningar om hot som Karins utsatts för, skickade på arbetstid sexmejl till den kvinna som drev förtalsbloggarna mot Karin.
Denna kvinna har tidigare drivit en rad förtals- och hatbloggar mot kända journalister, där hon först inlett en relation med dem och sedan hängt ut – eller hotat med att hänga ut – deras samliv offentligt.
Samordnaren på SU som hon sexmejlade med blev omplacerad efter att även ha sexmejlat med kvinnliga brottsoffer och andra kvinnor som varit involverade i SU:s utredningar.
En man som skickade grovt kränkande övergreppsbilder via sms till Karin ingick i ett sexnätverk med över 300 kontakter. Flera av de kvinnor som fanns med i detta nätverk har polisanmält de hot de utsatts för – utan åtgärd från polisens sida.
När polisen gjorde ett beslag hos mannen hittades en omfattande mängd grova övergreppsbilder.
Istället för att väcka åtal mot mannen, vände SU – via polisman Dan Östman – utredningen mot Karin och fick det till att hon skulle ha bett att få dessa hot för att på så sätt misskreditera den polis hon anmält.
Detta trots att sms-avsändaren ändrade sin berättelse gång på gång i förhör med bland annat Dan Östman samt trots att SU konstaterade att mannen endast kände till en av 5 000 poliser i Stockholm och att just denna polis var den anmälde polisens bästa kamrat, nämligen Anders Gripenlöf.
Prostitutionsenhetens förre chef Anders Gripenlöf har känt familjen till den friade sms-avsändaren ända sedan 1970-talet.
SU konstaterade även att Anders Gripenlöf haft en relation med sms-avsändarens syster. I polisförhör erkänner sedan Anders Gripenlöf att han hade telefonkontakt med sms-avsändarens syster så sent som i början av år 2010.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

Fotnot: Karin är ett fingerat namn.
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.