Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Drömmen blev verklighet

Robin Olsson | 19 dec , 2019
Mathilda Röjdemo har alltid varit ett musikalisk underbarn som fått se dörrar öppnas. Familjen Röjdemo består av Håkan och Mathilda samt de tre små “grynen”, som tillsammans uppträder de både när och fjärran. – Som en röd tråd genom livet har barnatron funnits med, säger Mathilda till Inblick.
Drommen_blev_verklighet
Det börjar och skymma och det lider mot jul. Inne i Mathilda och Håkans Konst- och musikbod är det flera kunder som knackar på efter stängning för att köpa en adventsängel eller för att ge en kram. När lugnet infunnit sig sätter vi oss ner och samtalar över livet och hur Mathilda hamnat här, i hennes och mannens café.

Drömmen blev verklighet

– Orsaken till att vi öppnade butiken var en längtan att träffa människor och att dela med oss av det vi har, konst och musik. Lokalen var tom och den ägs av min “mentor” och tidigare spellärare, Runar Patriksson, berättar Mathilda.
– Min man sålde i samma veva sin skogsmaskin och jag jobbade med musik på heltid sedan många år som musiklärare och kantor. Helt plötsligt öppnades denna möjlighet och efter lite tvekan så bestämde vi oss för att satsa på detta frilansliv 2016.

Talang för musik

Runar Patriksson från Töcksfors har varit det mesta; riksdagsman, järnhandlar, fastighetsägare, rektor och musiklärare. Han har även det på sin meritlista att han har skolat fram Mathilda Röjdemo och Stig Lindell som många känner till från Kanal 10 och Fame Factory. 
– Runar har alltid pushat mig att våga tro och prova mina vingar, säger Mathilda.
– Jag är så glad idag att han tvingade mig att lära mig noter och studera vidare på gymnasiet i Arvika. Efter det blev musikstudier på Ingesund, vilket har gjort att jag idag kan leva på musiken.
Redan som 13-åring började Mathilda att ackompanjera Runars dotter Catarina, samt körer och solister i området. Sin första kör bildade hon tidigt och 2003 startade hon i samarbete med Svenska kyrkan Holy Inspiration som fick ett otroligt uppsving med cirka 50 sångare.
– Halva bygden engagerade sig och julkonserterna i Västra Fågelviks kyrka har varit så välbesökta varje år så vi varit tvungna att ge två konserter. Förra året kom cirka 600 besökare, berättar Mathilda som idag endast spelar åt kören.

Stark barnatro

Mathilda har alltid varit en kristen och det har hennes familj varit i generationer. 
– Jag har aldrig tvivlat på Gud, vittnar hon. 
– Som barn var vi med, jag och mina tre syskon, i söndagsskolan, på scouter och tonår. När vi blev lite äldre var vi med i gospelkören och det var där som vi träffades första gången jag och min man.
Håkan och Mathilda har varit gifta sen 2003 och har tre barn. 
– Det gick undan, vi hade känt varandra länge innan det sa klick, men sen small det rejält och det blev giftermål, tre barn på tre år och en hel del med musikjobb då båda är musiker. 
I familjen behärskar man piano, gitarr, trummor och bas. Barnen är med och sjunger och spelar på de många uppdrag som föräldrarna har över Sverige och Norge. 
– Jag drömde om att få uppträda på TV och tränade med en spotlight hemma i vardagsrummet och drömde att jag spelade på TV och detta var säkert tio år innan jag fick vara med på Kanal 10. 

Brinner för människor

Mathilda säger att det bästa med Konst- och musikboden är alla människor hon får träffa och att de får lära sig att spela instrument tillsammans och rätt vad det är så spelar de en läsarsång fast många aldrig går i kyrkan. 
Mathilda har skrivit många texter med kristet innehåll allt från opera till hårdrock och konsten har ofta bibliska motiv, som ett exempel bild ensom föreställer julevangeliet. 
– Pappa Åke fick i uppdrag att göra en altartavla till nya Östervallskogs kyrka, den gamla brann tragiskt ner till grunden på 1980-talet. Resultatet blev en tavla med den Gode herden. 
– Det är målet med livet att hitta Guds kallelse och att leva ut den steg för steg, det vill jag göra, avslutar Mathilda som nu rustar för jultidens alla spelningar och möten.  
ROBIN OLSSON
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.