Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Gunnar Bergling blev fri från ordblindhet

Monika Ekström | 10 okt , 2019
Gunnar Bergling var ordblind och fick gå om i både realskolan och gymnasiet. Efter ett möte med Gud släppte oförmågan att kunna läsa. – Gud gjorde ett veritabelt under. Det var inte bara det att jag läste, utan jag fattade saker också, berättar Gunnar Bergling för Inblick.
Gunnar_Bergling blev_fri_fran_ordblindhet
Gunnar Berglings mamma och pappa växte upp i Kina där Gunnars far- och morföräldrar var missionärer. Hans farfar och morfar dog på missionsfältet, medan farmor och mormor kom hem till Sverige. 
Gunnars mamma och pappa var i tonåren när de kom till Sverige för första gången. Då gick de fortfarande i skola. Gunnars pappa utbildade sig till diakon och hans mamma till sjuksköterska.  
Farmor bodde hemma hos familjen Bergling och det första Gunnar gjorde på morgonen var att rusa in till henne.
– Jag fick höra hur Jesus hjälpte dem på ett underbart sätt i alla ofattbara situationer i deras arbete i Kinamissionen, där de varit verksamma i sina aktiva liv. De kom hem när de gått i pension, berättar Gunnar Berling. 
Farmoder bad också för Gunnar där på morgonkvisten. 
– Det var begynnelsen av mitt andliga liv. På kvällen var det aftonbön med mamma eller pappa. 

Hjälpte till i kyrkan

Gunnars pappa var kyrkofogde i Hedvig Eleonora församling, Lutherska kyrkan, i Stockholm och skötte ekonomi och personalfrågor samt gjorde i ordning i kyrkan inför gudstjänsterna. 
– Jag var tidigt där och hjälpte pappa med att städa och plocka fram saker. 
Föräldrarna bodde först i Stockholm, men flyttade med tiden ut till Huddinge och hyrde Flemingbergs säteri några år och sedan Balingsta herrgård där de drev ålderdomshem. 
Skolan, Katarina real, låg på Södermalm i Stockholm och att pendla med buss dit blev rutin. Gunnar hade inte tänkt läsa vidare direkt efter realskolan utan istället skaffa sig ett yrke. Men han fick motstånd när han kom till arbetsförmedlingen. Damen där tittade på betygen och såg till att han hamnade på latinlinjen på gymnasiet i Gubbängen. 
– Både i realskolan och på gymnasiet gick jag många år av den anledningen att jag var ordblind, men jag förstod inte det. Hemma kunde jag läsa läxorna efter mycket trassel, men jag trodde att alla höll på så där. 
När Gunnar fick gå om andra gången på gymnasiet tyckte han att det var nog. 
– Jag hade bett Gud att han skulle hjälpa mig, men han gjorde ingenting. 
En gång gick han till sin faster för att berätta att han inte trodde att Gud fanns. 
– Hon hade inte Gud i huvudet utan gemenskapen med honom var i hjärtat. För både min farmor och faster var Gud en fullkomlig självklarhet. Gud var deras trygghet i livet. Det fanns inget som var mer säkert än det. 
– Det var barockt för faster att det skulle komma en liten unge och säga: "Jag tror inte att Gud finns."

Huvud och hjärta

Fastern ville att Gunnar skulle berätta för Gud hur han tänkte och kände. Det var lite konstigt att prata med någon som han inte trodde fanns. 
– Vi la oss på knä och så sa faster att jag skulle säga till Gud att jag tvivlat: Jag sa till Gud: "Jag tror inte att du finns och vill du visa mig att jag har fel så gör det."
Gunnars huvudkunskap krockade med den tro som fanns i fasterns hjärta. 
– Jag tänkte att det var konstigt att Gud inte gjorde som jag ville när jag bad honom få godkänt på skrivningarna. 
Gunnar fick ett läkarintyg på att han var ordblind och försökte visa lärarna det. Men de trodde att det var ett sätt för Gunnar att komma undan. 
– Jag hade aldrig varit någon smitare så jag slängde pappret. 
Gunnar försökte få Gud att hjälpa honom att klara av uppgifterna och skrivningarna i skolan. Han läste på läxorna, men väl i skolan blev det blankt. 
– Till slut bestämde jag mig för att jag skulle sluta be. 

Långs bromssträcka

Men Gunnar som bett i hela sitt liv hade en lång bromssträcka för att få slut på bönerna.
– Jag höll på i månader med att försöka få slut på bedjandet. Jag var sur för att Gud inte gjorde vad jag ville. Men jag pratade fortsättningsvis med honom ändå. 
Ett par år följde då Gunnar inte bad. Men så började Herren tala till honom om att be på ett annat sätt. 
– Jag började tänka: ”Hur ber jag egentligen? Jo, mitt böneliv är: fixa det, fixa det, fixa det”. Det verkade som att jag var arbetsgivaren och han tjänaren och inte tvärtom. Jag skickade Gud på olika uppdrag och han gjorde ingenting. 
Gud uppmanade honom att titta på vad han gjort istället för vad han inte gjort i Gunnars liv. 
– Jag fick idén att jag skulle tacka för det Gud hade gjort för mig. 
Men det var svårt att komma på något som Gud hade gjort. Till slut tackade Gunnar för att solen sken. 
– Det knastrade sig framåt och jag fick in ett par tre tacksägelseämnen. 
Sedan började han samla tacksägelseämnen under hela dagen. Efterhand kom det till den situationen att han tackade och tackade och det aldrig tog slut. 
En eftermiddag fick han ett otroligt möte med Guds kärlek som totalt förvandlade livet. 
– När jag låg där på soffan och tackade så rullade det plötsligt in ett moln av kärlek och glädje.
– Det vällde in och jag visste inte vad det var. Det var en sådan glädje att jag kände mig svimfärdig. ”Vilken kärlek han har till mig”, tänkte jag. 

Kom ihåg allt

Ordblindheten lossnade och plötsligt tyckte han att matematik var enkelt. Det var andra eller tredje året på gymnasiet. Och han kom plötsligt ihåg all undervisning från alla år i skolan. Under en skrivning i tyska kunde ha se tidigare lektioner som i en film. 
– När jag satt på skrivningen såg jag hur min lärare i tyska på realskolan stod och undervisade just om svaret på frågan. Jag såg det som en film när han skrev svaren på tavlan. De svaren skrev jag bara in i skriningen. 
Först tyckte Gunnar nästan att det var fusk, men samtidigt insåg han att han måste ha kunskapen eftersom han kom ihåg det. Tidigare hade han nästan inte klarat några skrivningar alls. 
– Mötet med Gud förvandlade mitt liv och det var det bästa som hänt mig. Han var mer verklig än jag kunde tro. 
Från den dagen var Gunnar förändrad. Han fick en hunger efter att läsa Bibeln och andra böcker. 
– Jag gick omkring och sken som en liten sol. 
Han fick en sådan läslust att han läste 80 böcker på sommaren, något som varit helt omöjligt tidigare. 
– Gud gjorde ett veritabelt under. Det var inte bara det att jag läste, utan jag fattade saker också. 
Det blev väldiga skillnader i studieresultaten.
– Plötsligt fattade jag och kunde svara på frågorna. Från den stunden skrev jag alla rätt i vartenda ämne. 
– Jag hade aldrig varit med om det. Så fort jag fick en fråga visste jag svaret. Det var häftigt. Men nu blev alla säkra på att jag fuskade. 
Att läsa Bibeln för egen del gjorde skillnad. Efter att ha studerat latinlinjen på gymnasiet fortsatte han att studera teologi på Uppsala universitet. Först tänkte han bli lärare i kristendomskunskap, men fortsatte och läste till präst. 1972 prästvigdes han. 
– Jag blev placerad som präst i Kungsängen. 

Sjöng i tungor

1975 blev han andedöpt och fick en visshet om att han var frälst. 
– Den karismatiska väckelsen kom och jag var inne i Stockholm och lyssnade på hur de sjöng i anden i vissa kyrkor.
– Det var Guds ord och den helige Ande som gjorde att jag fick en sådan frälsningsvisshet. Jag visste på vilken grund jag var troende. Det blev en annan typ av kristendom som kom in i livet. 
Tungotalet fick han efter att en man bett för honom, men det tog ett tag innan något hände och han höll på att ge upp. 
– Jag tänkte att jag gillar Jesus även om jag inte får tungotalet och bestämde mig för att sjunga en sång. 
– Det var en sång som jag hittade på i stunden. Medan jag sjöng där på sängen så lyssnade jag på vad jag sjöng.
– Det lät jättekonstigt och då visade det sig att jag hade börjat sjunga i tungor.
I den vevan startade en väckelse i kyrkan i Kungsängen. Efter 13 år som präst sa Gud till Gunnar att han skulle starta en egen församling. 
– Jag ville inte först, men sedan kom det ett tillfälle när jag sa ja, innan jag hann tänkta mig för.
Gunnar gick och sa upp sig och visste inte vad han skulle göra istället. Han hade ingen inkomst, men Gud gjorde många ekonomiska mirakler, men det är en annan historia.
​MONIKA EKSTRÖM
 
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.