Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

– Gud skyddade mig

Redaktionen | 26 sep , 2019
Lovisa Landin var mobbad i flera år och mobbningen ledde till självmordstankar. Men när en kvinna några år senare bad för henne hände någonting. – Jag kände hur det liksom klöste i hjärtat, på ett skönt sätt, och jag bara visste att Gud gjorde mitt hjärta helt.
Gud_skyddade_mig
När Lovisa Landin var åtta år gammal blev hennes mamma sjuk. Det innebar många förändringar i familjens vardag. Samtidigt fick Lovisa uppleva flera år av mobbning i skolan.
– När man gång på gång får höra att man inte är värd något, tror man till slut på det. 
Självförtroendet tog stryk samtidigt som hon hade svårt att koncentrera sig på lektionerna.
– Jag kände inte att jag kunde prata med mina föräldrar om det här. De hade fullt upp med att få familjen att fungera, jag ville inte ställa till med fler problem.
Under den här tiden lämnade hon sin tro på Jesus bakom sig.
– Jag tyckte att Jesus inte längre var aktuell i mitt liv.
Lovisa började få självmordstankar.
– Jag började fundera på om jag skulle skära mig i handlederna eller hoppa framför ett tåg.
Men varje gång hon funderade på att avsluta sitt liv dök det upp tankar och bilder på de vänner och familj som älskade henne. 
– Jag förstod hur ont det skulle göra för dem om jag tog mitt liv, så jag gick aldrig till handling. Nu i efterhand förstår jag att det var Gud som skyddade mig.

En bild av Jesus

2005 kom Disney ut med sin första Narniafilm. Trots att Lovisa inte längre trodde på Gud älskade hon den.
– Det var framför allt lejonet Aslan som satte spår i mig. Jag visste att han var en bild av Jesus och jag förstod budskapet om frälsningen. Jag såg filmen många gånger. Det var som att Gud undervisade mig genom den.

Gav Bibeln en chans

En natt när hon var 13 år gammal hade Lovisa en mardröm. 
– Jag blev verkligen jätterädd och ville så gärna gå ner till mina föräldrar, som man gör när man är liten. Men min stolthet tog över, så jag kompromissade och lade mig i soffan i vardagsrummet. Med lampan tänd.
När Lovisa låg i soffan fick hon syn på några biblar hennes föräldrar hade i sin bokhylla.
– Jag funderade en stund, men bestämde mig sedan för att ge bibeln en chans. 
Hon slog upp den och fick syn på en bibelvers i Psaltaren. “I frid kan jag lägga mig ner och sova, för bara du Herre, låter mig bo i trygghet” (Ps 4:9). 
– Mitt hjärta bultade hårt, det var som att bibelversen var markerad, fastän den inte var det rent fysiskt. För första gången sedan jag var ett litet barn förstod jag att Gud hade talat till mig personligen.
Lovisa kände en frid. Hon kramade bibeln och lyckades sedan somna i soffan.

Inte samma person

På sommaren samma år bestämde Lovisa att hon ville döpa sig. 
– Jag var helt säker på att jag ville följa Jesus resten av mitt liv.
Lovisa pratade med sina föräldrar om det, och sedan pastorn i kyrkan. De bestämde ett datum. 
– Det är svårt att beskriva känslan jag fick där i dopgraven. Det liksom pirrade i hela kroppen. Jag var inte samma person när jag gick därifrån.
Senare den sommaren var hon på ett ungdomsmöte. Där kände hon att den helige Ande var närvarande.
– Det var som att den helige Ande knackade på mitt hjärta under hela mötet. Men när en inbjudan till frälsning och förbön kom tackade jag “ja”.
– På en gång var det som att jag fylldes av en helt överväldigande kärlek. Den helige Ande flyttade in. Jag grät i säkert en halvtimme. Sedan gick jag runt och var så otroligt glad, jag kunde inte sluta le, säger hon och skrattar.

Prioriterade Gud

När Lovisa blivit frälst var kyrkans ungdomsgrupp väldigt viktig för henne. Hon var hungrig på Gud, men såg också värdet i en kristen gemenskap. 
– Jag bestämde mig för att inte missa någon samling på grund av skolan. Det står ju i bibeln: “Sök först Guds rike så ska ni få allt det andra också”. Jag valde att leva på det ordet.
Hon gjorde sina uppsatser och pluggade på prov en dag tidigare om det behövdes. Och bad alltid innan hon skrev prov i skolan.
– Jag prioriterade Guds rike och en kristen gemenskap, samtidigt steg mina betyg mer än jag hade kunnat hoppas på. Gud visade mig att det gick att leva efter hans ord.

Insidan skrek

En sen kväll cyklade Lovisa hem själv från en ungdomssamling. Bara 200 meter hemifrån fick hon syn på två unga män som kom gående mot henne.
– Vanligtvis hade jag blivit nervös och orolig, men den här gången var det som att min insida fullkomligt skrek. Jag bara visste att den helige Ande varnade mig för männen.
Lovisa gjorde upp en plan. Hon kollade efter bilar på gatan bredvid cykelvägen och bara några meter innan hon mötte männen svängde hon ut.
– I samma sekund som jag svängde ut på vägen kände jag hur en av männen fick tag i min jacka, jag blev rädd, men lika snabbt som han fått tag i den tappade han greppet och jag kunde cykla hem.
Lovisa minns det som en lärorik kväll.
– Jag lärde mig något viktigt den kvällen. Efter det visste jag helt säkert att jag inte behöver vara rädd för något, för den helige Ande bor på min insida och han är med mig i alla situationer.

Klöste i hjärtat

På ett möte för några år sedan fick Lovisa uppleva ett helande.
– Det var en kvinna som undrade om hon fick be för mig. Och när hon bad började hon tala rakt in i mitt liv. Hon bad om ett helande för de sår jag fått av att ha varit mobbad.
– Jag kände, rent fysiskt, hur mitt hjärta blev varmt. Jag kände hur det liksom klöste i hjärtat, på ett skönt sätt, och jag bara visste att Gud gjorde mitt hjärta helt den kvällen.

“Det kostar mitt liv”

Lovisa växte upp i en kristen familj. 
– Jag har alltid vetat vad livet med Jesus innebär. Mina föräldrar är fantastiska förebilder på hur kristna ska leva.
Hon tänker tillbaka på när hon blev frälst.
– Livet med Jesus slutar inte där det börjar. Gud gör saker hela tiden. 
– Han bjuder in oss alla till ett liv med honom, men det är vi som måste ta beslutet att följa honom. Det kostar mitt liv och min bekvämlighet, men jag har aldrig ångrat mitt beslut, avslutar hon.
REDAKTIONEN
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.