Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Christinas depressioner försvann efter förbön

Eva Ruderstam | 13 jun , 2019
Christina Hörnebrant har kämpat med depressioner hela livet. Sommaren 2014 bestämde hon sig för att satsa fullt ut på Jesus och sedan dess har hon haft en ny glädje på insidan. Men depressionerna fortsatte – fram till den 14 juli 2017, då hon äntligen blev fri. – Jag har kunnat sluta helt med antidepressiv medicin och har inte haft en enda ångestattack. Det som psykiatrin inte klarade, det gjorde Jesus.
Christinas_depressioner_forsvann_ef_er_forbon
Som sjuåring fick Christina Hörnebrant vara med om en fruktansvärd upplevelse. Hennes mamma, som dragits med depressioner, tog sitt liv och det var Christina som hittade henne.
– Det är det värsta jag någonsin varit med om och den händelsen har påverkat mitt liv. Alltsedan dess har jag plågats av återkommande depressioner och hela min uppväxt var ganska mörk, speciellt i tonåren var livet väldigt jobbigt, berättar Christina.
Hon kom till psykiatrin redan som barn, och besöken där har fortsatt genom åren. 
– Jag har provat allt som finns. I 20-årsåldern var det riktigt illa. Jag gick i samtalsterapi under fyra års tid. Det hjälpte lite, men sedan blev det lika illa igen.
Christina har alltid varit emot antidepressiv medicin och inte velat ta det. Men till sist gick det inte längre att stå emot. Det hände en del tuffa saker i livet, bland annat dog Christinas pojkvän 2005. Till sist blev det ofrånkomligt och 2010 tvingades hon börja medicinera med antidepressiv medicin.
 

Behandlades med elchocker

– 2011 mådde jag så dåligt att jag började bli rädd för mig själv. Jag ville bara göra slut på mig själv. Jag tog kontakt med psykakuten som satte in behandling med elchocker. Det gjorde att jag förlorade minnet och att en del kognitiva förmågor försvann. Bland annat fick jag problem när jag lagade mat. Jag brände maten för jag kom inte ihåg att jag satt på den. Jag hittade inte heller i för mig kända miljöer.
– Tack och lov har minnet kommit tillbaka så småningom, men det var väldigt tufft under lång tid.
 Under sju års tid åt Christina antidepressiv medicin. Läkarna sade att hon måste ta den livet ut. Depressionen bedömdes som svår och ett liv utan antidepressiva medel ansågs inte realistiskt. Ändå drömde hon om att en dag bli kvitt medicinerna.
– Någon gång försökte jag på egen hand att trappa ner lite på medicinen eftersom jag hade en ganska hög dos. Men det slutade med att jag blev jättesjuk, fick hemska panikångestattacker och fick åka iväg i ambulans mitt i natten.
 

Sökte i nyandlighet

Christina har alltid haft en tro och varit intresserad av det andliga. Hon växte upp med Svenska kyrkan, men sökte vidare på andra håll. Under tonåren kom hon till frikyrkan, men var inte tillräckligt mogen för att förstå vad det handlade om. Genom åren har hon varit med i olika kristna sammanhang, men inte fått ut så mycket av det eftersom hon haft svårt att hitta en kyrka där man lever som man lär.
– Istället sökte jag vidare i nyandlighet. När min pojkvän dog gick jag till medium. Jag fick exakta budskap som stämde, så jag trodde att det var det här som var sanningen.
– Jag undrade att man kunde vara kristen och ändå hålla på med nyandlighet. En gång frågade jag till och med en präst. Han svarade att om jag var nyfiken på det kunde jag prova det. Många andra sa till mig att det går bra att kombinera, men det var ändå något i mig som sa att det var fel.
En kristen vän avrådde henne från att hålla på med nyandlighet, men hon brydde sig inte om hans varningar.
 

”Visste att jag hittat rätt”

Sommaren 2014 fick Christina en tidning, Inblick i trons värld. Där fanns en artikel om en kvinna som var medium och djupt involverad i new age, men som blev kristen och förstod hur fel det var och sedan helt lämnade new age.
– Jag kände igen mig själv, och jag förstod att det inte är okej att blanda kristen tro och new age – det hör inte ihop. Jag hittade det svar som jag sökt i många år och jag bestämde mig där och då för att jag skulle gå helt in för Jesus. Jag blev frälst, hemma hos mig själv.
– Det var som att Jesus talade till mig personligen, och sa att detta är den rätta vägen, att jag inte kan blanda honom med något annat.
– Jag hade sökt så mycket, i så många år. Nu fanns det inga tvivel längre. Jag visste jag att jag hade hittat rätt.
Christina hade anmält sig till kurser i meditation, men samma dag avbokade hon alla new age–aktiviteter. Hon började titta på Kanal 10 och efter en tid kom hon till New Life Church i Hässleholm.
– Där träffade jag kristna syskon och det kändes som att komma hem. Jag var med i en hemgrupp, fick svar på mina frågor och växte mycket i min tro. Snart lät jag även döpa mig.
Våren 2017 var Christina med och startade upp en ny församling i Hässleholm, House of Prayer Church.
 

Längtade efter helande

Ända sedan Christina tog Jesus på allvar har hon haft en längtan efter att Jesus skulle göra henne frisk från depressionerna. Många gånger har hon fått förbön, utan att hon sett något resultat.
– När jag fick höra om andra som blev helade ville jag också bli frisk. Det har varit mitt mål. 
– En fredag i somras fick jag förbön, men när kvällen var slut kände jag att det inte riktigt var klart. Det kändes som att det fanns något i mig som behövde komma ut.
Nästa fredag, den 14 juli 2017, var det en ny bönesamling.
– Jag hade mått jättedåligt hela dagen och var tveksam till att åka. Jag behövde förbönen, men det var en kamp inom mig. När jag gick ut med hundarna såg jag en konstig molnformation. Den såg ut som en stridsängel. Jag såg det som ett tecken på att något skulle hända och bestämde mig för att åka till mötet.
 

Något kom ut ur munnen

När mötet började satte Christina sig gråtande hos en vän och började skrika. 
– Jag kunde inte stoppa det. Det var som att det inte var jag som skrek. Jag kunde inte hålla tyst. Församlingen började be för mig. Det började sticka i fingrarna och jag tappade känseln i händerna. Jag mådde illa och det kändes som att jag behövde spy.
Den kvällen leddes bönen av en afrikansk kvinna som tidigare varit med om att driva ut onda andar.
– Hon kom fram till mig där jag låg på golvet. Hon började be och tryckte på en punkt mitt på magen. Plötsligt kom det ut något ur min mun. Det var som ett vitt skum. Samtidigt kände jag hur jag blev lugnare på insidan och snart kunde jag gå och sätta mig. Men jag hade många frågor. Vad hade egentligen hänt? Var jag befriad nu? 
 

Ångestattackerna försvann

Christina insåg att Jesus måste ha befriat henne från depression. 
– Jag ville inte längre äta antidepressiv medicin. Samtidigt visste jag att det var farligt att sluta tvärt och att jag blivit sjuk de gånger då jag försökt trappa ner.
– Jag bestämde mig ändå för att halvera dosen under en vecka, och jag fick inga problem alls. Efter ytterligare en vecka tog jag bort medicinen helt. Trots att jag blivit så dålig tidigare kände jag nu ingenting alls. 
– Jag förstod att Jesus på allvar hade befriat mig från depression. Jag var så lycklig. Sedan dess har jag inte haft en enda ångestattack, ingenting.Det som psykiatrin inte klarade, det gjorde Jesus. Varför det hände just då vet jag inte, men jag tror helt enkelt att det var Guds tid just då.
När Christina berättar om det som hänt möts hon av skilda reaktioner.
– Det är mycket hysch–hysch kring andeutdrivning och en del vill inte prata om det eftersom de tycker att det verkar otäckt och inte förstår sig på det. Men jag tyckte inte alls att det var otäckt. Det var bara en befrielse. Jag hade haft en sådan kamp under många år och äntligen fick jag ur mig det som gjorde att jag mådde dåligt. 
– Att jag sedan dess inte har behövt använda någon medicin och inte har haft någon ångest, det är bara helt fantastiskt.
 

Glad och tacksam

Under många år har Christina inte kunnat arbeta ordentligt. Depressionerna i kombination med fibromyalgi har ställt till det för arbetsförmågan. Hon har varit sjukskriven under långa perioder och provat på olika åtgärder, utan att det fungerat.
– Men nu har jag kunnat arbetsträna, och vid årsskiftet fick jag en riktig anställning på 50 procent.
Idag känner Christina Hörnebrant en otrolig glädje och tacksamhet.
– Jag vill berätta för alla vad jag varit med om. Jag är ute på stan och evangeliserar med Pannkakskyrkan och Torgkyrkan. Jag älskar att träffa folk, prata om Jesus och dela ut biblar. Ibland får jag även berätta vad jag varit med om och hur Jesus har förvandlat mitt liv.
EVA RUDERSTAM
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.