Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Livet förändrades när kappseglaren Lennart var 60 år

Monika Ekström | 31 maj , 2019
Från unga år var Lennart Janson en sökare, men det skulle dröja tills han var 60 år innan han hittade det som gav glädje och frid. – Jag letade efter Jesus, men visste inte om det. Jag var inne i new age, men där hittade jag inte honom, berättar Lennart Janson för Inblick.
Livet_forandrades_nar_kappseglaren_Lennart_var_60_ar
Efter gymnasiet utbildade sig Lennart Janson till idrottslärare vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Örebro. Som idrottslärare fick han gå på yoga- och meditationskurser. Han läste böcker om new age och höll på med olika saker inom det ockulta.
Samtidigt var livet inriktad på kappsegling där han nådde väldig framgång. Tron och kyrkan ägnade han ingen tanke.
– Kyrkan och församlingen var en icke-fråga för mig. Mina föräldrar kom från familjer där det inte fanns någon tro. Det fanns ändå en längtan, berättar Lennart som tror att längtan efter något mer och ett rikare liv finns inom varje människa.
– Jag förstår nu i efterhand att jag sökte hela livet. Jag ser att Gud varit med mig även om jag inte velat kännas vid honom. Nu vid 75 års ålder sitter jag med facit i hand.

Träffade en kompis

Precis innan Lennart skulle fylla 60 år träffade han en gammal kompis från gymnasiet. De hade inte setts på 40 år.
– 40 år tidigare när vi tog studenten var min kompis väldigt stirrig och skulle hoppa in i allting. När jag nu träffade honom såg jag ett lugn och en samlad, vänlig blick.
Lennart frågade var han fått sitt lugn ifrån. Svaret var att han och hans fru hade börjat gå en Alpha-kurs.
– Vad är det för skräp? frågade jag. Han berättade vad det var och jag blev nyfiken och ställde fler frågor. 
Sedan ordnade kamraten så att Lennart fick komma till Alpha-kursen, eftersom han själv inte kunde svara på alla frågor.
– Jag jobbar mycket med kroppen och var alltid hungrig. Kursen började med soppa och det var inte svårt att gå dit av den anledningen.
– Jag fick ställa mina barnsliga frågor och fick väldigt bra svar. Jag visste inget om den helige Ande. Det pratade man inte om när jag konfirmerades för 60 år sedan.

Var en tuff man

Lennart som vanligtvis är en tuff man kände sig väldigt osäker när han skulle gå på sin första gudstjänst i Missionskyrkan i Fiskebäck.
– Om du ska ha framgång i kappsegling så måste du vara tuff, men i kyrkan var jag inte tuff.
Bara tio meter in i kyrkan fick Lennart en upplevelse med Gud.
– Det var som jag fick en varm filt om mig och som om någon bara kramade om mig. Tårarna började flöda, jag som var macho till tusen.
– På mitt barnsliga sätt tror jag att det var Jesus som ville klä av mig den här masken. Jag skämdes och ville springa därifrån. Jag letade efter en dörr att springa ut igenom, minns Lennart.
Men en av ledarna från Alpha som sett vad som hänt kom fram till honom och sa: "Nu Lennart har du kommit hem". Lennart satte sig ner i bänkraden och knäppte sina händer. Han upplevde att Jesus stod framför honom och pekade på honom och sa: "Jag är den levande Guden och jag vill att du följer mig."
– Då gav jag upp. I min bön sa jag: "Nu lägger jag mitt liv i dina händer och från och med nu får din vilja ske i mitt liv."
– Tidigare svor jag nästan i varje mening, men i samma sekund som jag sa ja till Jesus försvann alla mina svordomar.

Ett lyckorus

När han körde hem från Fiskebäck var han i ett lyckorus. 
– Jag kände att bilen svävade och att den aldrig var i backen. Sedan den dagen är mitt liv totalt förvandlat.
En kväll berättade han för deltagarna på seglarskolan, som han var ledare för, om frälsningen. Det var ett tjugotal kvinnor och män, mest yngre.
– De var vana vid att jag levde rövare och skrek på kappseglingsbanan. Det blev en väldig omställning för dem.
Efter gudsmötet väcktes en nöd att hjälpa människor som råkat illa ut. 2010 startade han och några grabbar därför "Jesus for life" som är en hjälporganisation för fattiga i Baltikum. Lennart poängterar att det är Gud som förser dem.
Julen 2013 skulle de åka till Estland, men sju veckor innan hade de bara 200 kronor på kontot.
– Ändå fick 700 barn varsin julklapp och 315 familjer en bananlåda full med livsmedel. Då förstår du att det inte var våran förtjänst.
Innan resan var det oklart hur de och hjälpsändningen skulle fraktas till Estland, men de blev av en tillfällighet erbjudna att få åka gratis med "Halleluja-bussen" som ägdes och kördes av en man inom Full gospel businessmen. De beräknade att frakten på Silja Line skulle gå på 22000 kronor, men när fakturan kom var den bara på 2200.
– Vi ville gå rättfärdigt tillväga och ringde bokningen och undrade om något blivit fel. Men de svarade: "Vi har sett och förstått vad ni gör i Estland och vill stödja er denna gång."
– Så är det med vår Herre när man lyder. Då öppnar han alla dörrar.

"Herren är med"

I Estland hyrde de en ny, stor idrottshall där de skulle dela ut maten och beräknade kostnaden för lokalen till 10 000 kronor. Men när räkningen kom var den på 1000 kronor.
– Hon som skötte faktureringen var med i församlingen. Det är helt fantastiskt att Herren är med hela vägen. Han vill hjälpa oss praktiskt.
Lennart räknar upp fler exempel och konstaterar att han skulle kunna skriva en bok om alla mirakler de varit med om.
Lennart bor med sin fru i Lerkil på landsbygden och är med i Svenska kyrkan i Vallda strax väster om Kungsbacka och har tro för väckelse i Vallda.
– Det är bönen som kan förända en församling. Det är bön som förändrar allt.
Utifrån egen erfarenhet avslutar han med:
– Det är aldrig försent att säga ja till ett liv med Jesus.
​MONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.