Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Eva kunde inte springa på tolv år

Monika Ekström | 04 apr , 2019
Efter en förlossningsskada var det omöjligt för Eva Nigardsøy Sjøstrand att springa, men på Helandeskolan med Anita Barker för fem år sedan fick hon förbön och efter ett uppehåll på tolv år kunde hon återigen springa. – Jag kan springa så mycket jag bara orkar. Det fungerar även att springa på fjället igen, berättar Eva som löper uppemot en mil om dagen.
Eva_kunde_inte_springa_pa_tolv_ar
När Eva Nigardsøy Sjøstrands väninna frågade om hon ville vara med på Helandeskolan med Anita Barker för fem år sedan kände hon ett stort ja i sitt hjärta även om hon hade fullt upp med familj, jobb och studier. Det ångrar hon inte. Hon blev fri från fruktan för att köra bil och efter förbön kunde hon börja springa igen trots en förlossningsskada tolv år tidigare. 
Idag är Eva i 50-års åldern och arbetar inom vården. Redan under konfirmationen mötte hon Gud.
– Jag blev bjuden in i Guds rike av kristna släktingar, berättar Eva Nigardsøy Sjøstrand från Norge. 
Under åren har Gud renoverat själen och han fortsatte på Helandeskolan i församlingen Fristaden i Uddevalla. Under första helgsamlingen som var på Smögen slappnade Eva av mer och mer. 
– Guds närvaro var så mäktig, som balsam för min själ, berättar hon. 
Eleverna fick först hjälp med sitt eget helande genom förlåtelse, försoning och befrielse. Under den lektionen berättade Anita om hur hon hade varit livrädd för att åka bil efter en bilolycka. Eva kände igen sig. 
– Själv kunde jag aldrig köra längre än cirka 30 minuter innan jag blev onormalt trött och måste byta chaufför.

Hjulen låste sig

Eva blev påmind om en bilolycka som hon varit med om i sjuårsåldern tillsammans med sin syster. 
– Vi hade tjatat oss till att få sitta i framsätet båda två och vi satt utan bilbälte. Pappa kraschade i kurvan då hjulen på bilen låste sig. 
– Vi flög in i framrutan, men vi klarade oss med blotta förskräckelsen. Det blev märken i rutan efter våra huvuden. 
I förbönen under Helandeskolan klipptes banden av chock i Evas själ och hon fick förlåta pappan som tillåtit dem att sitta i framsätet utan bilbälte. 
– Inget hände under förbönen, men sommaren efter fick jag tro för att testa. 
Hon åkte ensam iväg på en långtur till barndomshemmet på Vestlandet i Norge 110 mil bort. 
– Jag upptäckte att jag kunde köra timme efter timme utan att bli trött.
Eva stannade emellanåt och vilade, men avverkade resan på 19 timmar. 
– Jag var verkligen helad av pappa Gud. Jag var så tacksam. Tänk att han brydde sig om min bilkörning. Men han hade ännu mer för mig. 
Innan Eva födde sitt första barn för tolv år sedan älskade hon att vara ute och springa. 
– Min favoritsyssla under alla år i Norge har alltid varit att springa på fjället, springa långt, högt och lågt. 

Kunde inte springa

Men under förlossningen gick trådarna till ena bäckenbottenmuskeln av. Förlossningsskadan uppmärksammades inte av vården, utan upptäcktes tio år senare vid ultraljud på bäckenbotten. 
– Det fungerade inte att springa eller hoppa på grund av urinläckage även om jag hade gjort knipövningar. 
På Helandeskolan tog Eva upp problemet vid förbön och fick förlåta vården för att de missat skadan och inte hjälpt henne. 
– Jag kände att jag av hjärtat ville förlåta sjukvårdspersonalen som inte hade hjälpt mig där efter förlossningen. Det var svårt, men härligt. 
Eva märkte ingen skillnad, men efter några månader fick hon tro för att det skulle gå att springa igen utan läckage. 
– Jag började försiktigt jogga, sedan sprang jag längre sträckor. 
Under tre månader sprang hon cirka 110 mil. Till sin förvåning kunde hon konstatera att bäckenbotten höll. 
– Jag kan fortfarande, efter fem år, springa så mycket jag bara orkar. Det fungerar även att springa på fjället igen.
– Jag är så tacksam för att pappa Gud alltid har varit så trofast emot mig under mitt liv. 
M​ONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.