Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

– Jag lämnade Gud men Gud lämnade inte mig

Göran Jacobsson | 15 nov , 2018
Att leva som kristen i Indien är förenat med ständig förföljelse, främst från militanta hindunationalister. Men pastor Samuel Raju upplever ständigt Guds ledning i sitt arbete. Pastor Raju har vigt sitt liv åt att tjäna den Gud som Bibeln talar om och kan vittna om Guds eviga kärlek.
Jag_lamnade_Gud_men_Gud_lamnade_inte_mig
Samuel Raju är bosatt i staden Eluru i den indiska delstaten Andhra Pradesh. Härifrån leder han ett evangeliskt kristet arbete med bland annat församlingsplantering på programmet. Men att Samuel Raju skulle bli pastor var absolut inget han ens kalkylerade med som ung grabb i Indien.
– Jag föddes i en kristen familj. Mina föräldrar var varmt troende kristna och jag blev fostrad i kristna traditioner. Men när jag var 17 år gammal lämnade jag den kristna tron och levde sedan i flera år som avfälling, berättar Samuel Raju för Inblick.
– Bakgrunden till detta var att jag hade mött nya vänner som jag umgicks med väldigt mycket, personer som drog mig allt längre bort från Jesus. Jag föll i synd och levde i mörker. Men innan allt detta hände levde jag verkligen för Gud.
Men även om den indiske tonåringen hade lämnat Gud så hade Gud inte förlorat vare sig hoppet eller tålamodet med honom. Det var något som skulle komma att visa sig ganska snart.
– Jag lämnade Gud men Gud lämnade inte mig, säger Samuel Raju.

Mötte Gud på nytt

När den unge indiern var 21 år hade han levt borta från Vår Herre i drygt fyra år. Då mötte han Gud på nytt. En serie av olika händelser i hans liv samverkade till att han på ett mycket starkt sätt upplevde Guds tilltal om att vända åter till Herren.
– Några år tidigare, när jag var 19 år gammal, hade jag fått jobb hos delstatsregeringens departement för hälso- och sjukvård i Andhra Pradesh. Jag blev ganska snabbt befordrad och fick ett ännu bättre jobb än att bara sitta på ett kontor och vända papper hela dagarna.
– När jag sedan blev frälst så upplevde jag hur Gud välsignade mitt jobb. Jag började så smått att förstå hur mycket Gud älskade mig och att mina framgångar på jobbet hade att göra med att jag faktiskt hade bestämt mig för att låta Jesus vara herre i mitt liv.
Samuel älskade verkligen sitt jobb och hade inga som helst tankar på att lämna det. Men redan som barn hade han upplevt en stark längtan efter att få tjäna Jesus.

En flammande eld

– Jag kan fortfarande inte förstå varifrån den där längtan efter att tjäna Jesus kom. Det var absolut inte så att någon vuxen person hade pekat på mig och profeterat över mig och sagt att jag skulle bli en Herrens tjänare. Jag bara kände det inom mig, som en längtan som sakta växte sig starkare och starkare ju äldre jag blev.
Varje gång han läste Bibeln eller hörde någon predika Guds ord så var det som en eld som flammade upp inom den unge Samuel. Han ville bli en förkunnare. Men det skulle komma att dröja ännu några år innan detta hände.
– När jag var 23 år upplevde jag på ett påtagligt sätt hur Gud kallade mig till tjänst för honom. Han gjorde det mycket specifikt genom att ge mig en bibelvers, Markus evangelium kapitel 10 och vers 49: ” Var vid gott mod. Res dig, han kallar på dig.”
– Jag tänker väldigt ofta på den där bibelversen och på hur Gud kallade på mig genom den. Jag hade ju mitt dagliga jobb hos delstatsregeringen i Andhra Pradesh, men samtidigt talade Gud väldigt starkt i mitt hjärta och i min ande.
– Allt detta gjorde att jag ofta satt i djupa tankar om min egen framtid. Vad skulle hända? Vart skulle jag ta vägen? Egentligen skulle jag ju inte behöva bekymra mig inför framtiden för jag hade redan ett bra jobb.
Samuel började be över den bibelvers han fått och sökte Gud för att få veta vilken väg han skulle gå. Nu började det hända saker i hans liv.
– Jag tog ledigt från mitt jobb och begav mig till Chennai, en stor stad som på den tiden hette Madras, i min grannstat Tamil Nadu. Med hjälp av några kristna vänner fick jag möjlighet att kunna delta i en sex månader lång träningsskola och lärjungautbildning.

Ett språkligt mirakel

Samuel kunde inte ett ord engelska när han anlände till Chennai. Det lokala språket tamil, som talas i Chennai, var också helt nytt för honom. Den språkliga barriären reste sig skyhög framför honom som ett stort hinder.
– Jag kom från en liten by på landsbygden i Andhra Pradesh och kunde bara tala mitt eget språk, telugu. Men Gud hjälpte mig på ett övernaturligt sätt och efter bara ett par månader så kunde jag förstå undervisningen på bibelskolan utan några som helst problem, berättar Samuel.
Tiden på bibelskolan i Chennai kom att bli grunden för Samuels tjänst för Gud. Förutom att kunna behärska både tamil och engelska i tal och skrift hade han tillägnat sig de kunskaper som krävdes för att kunna ta nästa steg.
– Jag återvände till mitt gamla jobb i Eluru och började evangelisera på fritiden, på allmänna platser och i byarna i regionen, berättar Samuel.
Sedan dess har den eld som Gud tände i hans hjärta fört Samuel Raju in i ett vidsträckt arbete på heltid i de sydöstra delarna av Indien, där han bland mycket annat har fått vara med och starta 198 nya församlingar. Trots ofta hårt motstånd från militanta hindunationalister så fortsätter Guds verk att multipliceras i hjärtat hos nya indier som får höra talas om den Gud som frälste Samuel Raju.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se
 
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.