Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Mosterns böner räddade Maleks liv

Rickard Bransell | 04 okt , 2018
När Malek Yacoub var fyra år förlorade han sin mamma i cancer. Det satte djupa spår i honom. Han kände saknad och blev utåtagerande. Under tonåren kom våld, droger och kriminalitet in i bilden. Det blev en nedåtgående spiral där Malek bara mådde sämre och sämre. Till slut mådde han så dåligt att han tänkte ta sitt liv. Men innan han gjorde det bestämde han sig för att ringa sin moster. Det blev ett samtal som förändrade hans liv.
Mosterns_boner _raddade_Maleks_liv
Familjen Yacoub kom till Sverige som flyktingar från Syrien 1990. Familjen hann knappt integreras i Sverige förrän mamman blev svårt sjuk i cancer. Sjukdomsförloppet blev hastigt och 1994 när Malek, som är yngst av tre syskon, var på väg att fylla fyra dog mamman.
– Det var en tuff och turbulent tid. Ganska snart gifte pappa om sig för att få hjälp med oss barn. Mina äldre syskon fick ta hand om mig, så storasyrran kom att betyda väldigt mycket för mig. Även min moster kom att betyda väldigt mycket.
När Malek blev äldre och mer medveten om att han hade förlorat sin mamma byttes den saknad han känt mot ilska. Han blev arg och utåtagerande och kände att livet var orättvist. 
– Redan som 13-14 åring hade jag blivit gripen av polis 30-40 gånger. Men eftersom jag inte var straffmyndig blev jag ett ärende för socialtjänsten.
Det var tal om fosterhem, barnhem och ungdomsvård, men Maleks pappa kämpade och fick ha kvar honom hemma.

Dömd för misshandel

Bland de brott Malet begick fanns snatterier, stölder och en mordbrand. Ett brott som resulterat i ungdomsanstalt om han varit över 15.
När Malek var 16 dömdes han för grov misshandel. En kille blev så alvarligt skadad att han blev inlagd på intensiven. På grund av att Malek ännu inte hade fyllt 18 var det aldrig tal om fängelse. Det blev istället ungdomstjänst, skadestånd och böter.
– Efter att jag blivit dömd kände jag att jag måste ta ett kliv tillbaka för våldet präglade mitt liv ganska starkt. Jag misshandlade någon nästan varje helg, utförde grova personrån, hotade med knivar och utdelade knivhugg. När jag blev dömd var det en verklighetssmäll, men samtidigt var våldet mitt sätt att fly verkligheten, säger Malek och fortsätter:
– Det går inte att ta bort något utan att ersätta det med något annat. Många i min krets hade testat droger, så droger kom att bli min ersättning. 

Levde ett dubbelliv

Småstölderna la Malek på hyllan och gick nu över till större och alvarligare brott. Nu handlade det om butikstölder och inbrott i företag och skolor. Grövre stölder som kunde ge mångåriga fängelsestraff. Men få visste vad han höll på med.
– Min familj var totalt omedveten om allt jag höll på med. Hemma var jag skötsam och eftersom jag hade lagt ned våldet hade polisen slutat ringa, säger Malek.
Utåt sett blomstrade Maleks liv. Han hade börjat studera på universitetet och 2009 nådde han slutaudition i Idol. Det ledde senare till skivkontrakt och Malek fick spela in en skiva tillsammans med en producent som idag jobbar med flera av världens största artister. Malek var stolt över skivan. Den var hans stora chans i livet. Men i stället för ett genombrott blev det ett avbrott. Maleks privatliv kraschade och han orkade inte med något annat. 
– Min farmor och farfar satt fast i kriget i Syrien. De blev sjuka och fick inte tag på några mediciner, så inom loppet av två, tre månader gick både farmor och farfar bort. Det var väldigt tungt för mig.

Planerade självmord

Redan innan detta hände mådde Malek psykiskt dåligt.
– Det var ett totalt mörker inom mig. Jag var så deprimerad och hade sådan ångest. Det åt upp mig inifrån. Jag fann ingen glädje i någonting. Jag hade allt jag någonsin kunde önska mig, men mådde skit. 
Inom loppet av ett halvår inträffade ytterligare en tragisk händelse i Maleks släkt. I en konfrontation med en annan släkt vid påsk 2014 mördades två av Maleks farbröder mitt framför ögonen på honom i en stadsdel i Norrköping. 
– Att hamna mitt i ett skottdrama och själv klara sig oskadd men att få se sina farbröder bli mördade kom att påverka mig väldigt mycket. Det gjorde att jag kände att livet var på botten. Det fanns inget kvar att leva för så självmordstankarna etsade sig fast, berättar Malek. 
I det här läget dumpade Malek allt. Han offrade musikkarriären och hade ingen ork och energi kvar för att leva. Han bestämde sig därför att begå självmord. Men innan han gjorde det ville han ringa sin moster.
– Min moster hade varit som min andra mamma efter att min riktiga mamma gick bort. Så jag ringde henne och berättade att jag tänkte begå självmord för att jag mådde skit. Hon sa då: "Du får göra precis vad du vill. Du är vuxen."
Det Malek inte visste var att tolv år tidigare, när hans moster blivit frälst, hade Gud talat till henne och sagt att det skulle komma en dag då Malek skulle bli frälst. Att Malek berättade att han tänkte ta livet av sig var därför inget som stressade henne. Hon sa i stället: "Innan du begår självmord så har jag en önskan och det är att vi ska be".
– I tolv års tid hade hon bett för mig i princip dagligen. Men när åren gick såg det bara värre och värre ut i mitt liv, så i hennes tankar fanns allt förutom en frälsning. Men bara dagar innan mitt samtal hade Gud talat på nytt till henne och sagt: "om några dagar kommer Malek ringa och då ska han ta emot Jesus".

Golvad av Guds kraft

Över telefonen bad mostern Malek hitta en lugn vrå där han kunde vara själv. Det blev toaletten då huset var fullt av gäster.
– Över telefonen började min moster be. Efter några minuter fullständigt exploderade det. Jag brast i tårar och fick världens känsloexplosion. Hon fortsatte be och efter fem-tio minuter föll jag handlöst i golvet och tuppade av, berättar Malek och fortsätter:
– Det var ett andligt krig. En verklig konfrontation mellan Satan och Gud om min ande, själ och hela min framtid. Jag begrep ingenting av det som skedde men min moster förstod så hon fortsatte kriga i bön. 
Efter nästan en timmas bön stannade hans moster upp och sa: "Nu är Jesus där". Malek kände då att något varmt, starkt och ljust var i atmosfären och när hans moster frågade vad han kände kunde han konstatera att han kände en fullständig frid. 
– Självmordstankarna, allt hat och de mord- och hämndtankar jag hade och allt mörker var borta. Jag undrade vad som hade hänt och min moster berättade att Jesus hade kommit för att ge mig en chans till ett helt nytt liv med nytt hopp.
Malek la på telefonen, gick in på sitt rum och började prata med Jesus. Efter en stund hämtade han en bibel och fick upp Johannesevangeliet där det stod: "I mörkret fanns ljuset och mörkret har aldrig övervunnit det". I samma ögonblick såg Malek hela sitt liv passera revy framför honom.
– Gud visade upp de tuffaste perioderna ur mitt liv och visade att han vakat över och burit mig. Det var han som hade sett till att det inte blev något allvarligt av knivhuggen jag hade fått, det var han som hade väckt mig när jag tagit överdos och det var han som hade skyddat mig från alla kulor i skottdramat.
Malek föll då i gråt och gick ned på knä och sa: "Gud om du verkligen finns så vill jag ha dig i mitt liv." När bönen var bedd somnade Malek. När han vaknade var det som en helt ny människa.
– Jag var kvitt mitt drogberoende, kände inget sug och behövde ingen avtändning. Jag vände om totalt, bröt med alla vänner, och fick en sådan glädje och kärlek. Jag fick ett helt nytt liv i Kristus och förstod att jag blivit frälst.
Allt har inte varit klockrent sedan dess. Det fanns många sår att bearbeta, men dopet i den Helige Ande har stärkt Malek och han har fått gråta ut inför Gud.
– Jag vet inte hur många hundratals om inte tusentals timmar jag suttit inför Gud och bara gråtit. Det har varit min själavård, säger Malek.

Jesus är lösningen

Tillsammans med andra med liknande bakgrund reser Malek idag runt till problemförorter där utanförskap råder och predikar Jesus.
– Jag vet att det bara är kärlek som kan förändra dessa ungdomar. Inget hat. Inget parti. Ingen politik. Jag var bunden av utanförskap och mörker. Inget kunde bota mig. Räddningen var Jesus. Jag vet att det inte bara var lösningen för mig utan att det är lösningen för hela världen.
RICKARD BRANSELL
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.