Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Från depression till glädje

Angelica Victorin | 21 jun , 2018
Hon kämpade med tvivel kring om Jesus älskade henne eller ens fanns. När Amanda Nordin var 17 år hade hon kommit till en punkt då hon ville veta om det hon hört hela sitt liv verkligen var sant. Då fick hon möta Guds kärlek vilket förvandlade hennes liv. – Gud sköljde bort all bitterhet, allt tvivel, all hopplöshet och oförlåtelse som jag hade på insidan. Hans kärlek förvandlade mig för alltid. Jag fick nytt hopp, ny glädje och mening, säger Amanda.
Fran_depression_till_gladje
Hon har gått i kyrkan hela sitt liv och såg sig själv som kristen. Amanda Nordin berättar att hon alltid haft en längtan efter att leva ett liv nära Jesus och att få möta honom på riktigt. 
– Jag försökte vara en perfekt kristen. Trodde man behövde prestera och förtjäna Guds kärlek för att komma närmare honom. Både när det gällde mitt liv och min relation med Gud kände jag mycket hopplöshet, berättar Amanda för Inblick.
Till slut tröttnade Amanda på att känna sig otillräcklig och på att hennes längtan efter Gud inte ledde till mer. Hon bar på mycket tvivel kring om Jesus var på riktigt och om han verkligen såg och kände henne. 
Sommaren 2012 var hon på en konferens och sade då till Gud: ”Jag orkar inte mer. Om du är på riktigt vill jag veta det. Jag vill att du möter mig. Annars kommer jag bli ateist.”
– Jag längtade efter ett möte med Jesu kärlek. Jag ville inte ha någonting som inte var äkta, inte göra någonting halvhjärtat. 

Fick möta Guds kärlek

För Amanda var det ett rop på hjälp. Den sista morgonen på konferensen blev hon översköljd av den helige Ande, fick se en syn av himmelen och upplevde Guds hörbara röst.
– Gud sade: ”Amanda du är min älskade dotter och jag har alltid älskat dig”. I hjärtat kände jag att någonting förändrades och förstod att jag är älskad som jag är. Tvivlen på om Gud såg mig eller om han var på riktigt försvann med ens.
Amanda fylldes av glädje och kärlek, en totalförvandling skedde och mötet fick henne att inse att det finns en mening med hennes liv.
– Jag fick en syn av himlen. Det var änglar som sjöng och Gud satt på tronen. Allt var fantastiskt, mäktigare än någonting jag någonsin upplevt tidigare. Himlen finns på riktigt. Jag blev övertygad om att det Bibeln säger är sant, att Jesus är den som Bibeln säger att han är och att det finns frälsning genom honom. 
– Det finns ingenting vi behöver vara rädda för, säger Amanda. När vi tar emot Jesus i våra hjärtan och tror att han är Guds son, ger han oss evigt liv. 
När Amanda blev döpt i den helige ande fick hon uppleva en kärlek som är mäktigare än någonting hon upplevt innan. Det var ingen som bad för henne utan det skedde under en predikan. 
– Gud överbevisade mig om alla mina tvivel. Genom mötet med honom förstod jag äntligen ifrån hjärtat att han finns, känner mig och hör mina böner. Gud förvandlade mig på insidan genom sin närvaro. När jag förstod hur älskad jag är av min himmelske far, insåg jag att mitt liv är värdefullt. 

Ett förvandlat liv

Amanda fick genom Guds kärlek också förstå hur älskade andra människor är. Hon kunde se dem genom hans ögon och därför älska dem på ett nytt sätt och förlåta dem som sårat henne. 
– Gud sköljde bort all bitterhet, allt tvivel, all hopplöshet och oförlåtelse som jag hade på insidan. Hans kärlek förvandlade mig för alltid. Jag fick nytt hopp, ny glädje och mening. 
Hur hon såg på Gud, livet, sig själv och andra förvandlades totalt. Hans sanning ersatte felaktiga tankemönster som Amanda hade innan, säger hon. Jesus förvandlade hennes depression till glädje. 
– Efter detta bestämde jag mig för att det viktigaste i mitt liv är att lära känna Jesus ännu mer och berätta om hans kärlek för människor som ännu inte känner honom. Världen är i desperat behov av att lära känna Jesus på riktigt, för hans kärlek förvandlar liv, säger Amanda.
– Gudsmötet vände upp och ner på mitt liv. Jag har aldrig varit densamma sedan dess. 
Tron på Jesus är inte bara ett hopp om att komma till himlen när vi dör. Jesus förvandlar meningslöshet till ett liv i honom som är så mycket bättre än vad vi kan begripa.
– Han känner varenda person och deras hjärta. Jesus längtar efter att möta oss på riktigt. Ingenting är omöjligt för honom.

Fick pengar till bibelskola

Idag är det sex år sedan Amanda fick möta Jesus. Livet är en spännande resa, som också varit full av utmaningar och prövningar, berättar hon. 
Amanda gick två år på en bibelskola i Kalifornien och två månader på en missionsskola i Moçambique i sydöstra Afrika. 
– Gud grep in på ett övernaturligt och påtagligt sätt när jag ville göra ett andra år på bibelskolan i Kalifornien och inte hade tillräckligt med pengar. 
Amanda bad och upplevde att hon skulle följa sin längtan ändå. Under sitt första år på bibelskolan fick hon höra många vittnesbörd om hur Gud hade försett ekonomiskt. 
– Detta gav mig tro att Gud också kunde hjälpa mig. Jag kände frid över beslutet, fast jag självklart kände mig rädd ibland och tvivlade på om Gud skulle gripa in. 
När det blev dags att åka hade Amanda några personer som ville ge en summa i månaden till mat. Hon kunde även köpa flygbiljetten och åkte till Kalifornien utan pengar till skolavgift eller boende. 
– Väl på plats försåg Gud mig med allt jag behövde. Jag fick det perfekta boendet och pengar till att betala hyran för hela året på en gång. En person upplevde att Gud sa till honom att betala min skolavgift, samma morgon som skolan skulle börja. 
Gud fortsatte hjälpa henne med allt hon behövde genom olika människor. Detta var första gången Amanda tog ett så här stort steg i tro, berättar hon. 
– Det var jätteläskigt men jag följde det som jag upplevde att Gud sa till mig. Jag lärde mig väldigt mycket från den här erfarenheten. 

Tron bygger inte på känslor

– Jag har fått uppleva många kraftfulla gudsmöten sedan dess, men relationen med Jesus handlar inte om enskilda möten, utan Jesus är alltid med oss. Han talar och leder oss. 
Tron håller oavsett känslor eller situationer, poängterar Amanda.
– Ibland gör Gud mäktiga saker i våra liv. Andra gånger är det inte lika drastiskt utan mer en process. Ibland talar Gud starkt och möter oss känslomässigt och andra gånger undrar man var Gud är eller vad han menar. 
Det är viktigt att inte bygga sin gudsrelation enbart på känslor utan att låta sig förvandlas genom Bibeln och i relation med andra kristna, menar hon. 
– Hans kärlek och nåd förändras aldrig och hans sanning står fast även när livet känns svårt. I honom har jag min frid; inte i omständigheterna. 
Att Gud ger oss glädje, hopp, styrka och frid som övergår allt förstånd, kan Amanda vittna om. 
– Livet är inte alltid lätt och ibland kommer rädsla, tvivel och oro tillbaka. Jag har absolut känt mig nere och upplevt hopplöshet. Men nu vet jag att Jesus är på riktigt och bär genom allt. 
– Oavsett hur vi känner eller vad vi går igenom finns han alltid där. Vi kristna har ett hopp i Jesus som håller hur stormigt livet än är, säger Amanda Nordin.
ANGELICA VICTORIN
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.