Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Mark Mohr flydde in i drogerna

Rickard Bransell | 01 jun , 2018
Redan som nioåring rökte Mark Mohr marijuana för första gången. Det blev starten på ett drogmissbruk där han flydde både från sina problem och från Gud. Istället trasslade han in sig i rastafarireligionen. – Jag ville vara cool och passa in, men istället började det gå snett för mig, berättar Mark vars liv fick en helt ny inriktning på ett kristet läger.
Mark_Mohr_flydde_in_i_drogerna
Mark Mohr växte upp i en kristen familj i Los Angeles i USA. Men redan vid nio års ålder rökte han marijuana för första gången, dessförinnan hade han testat både alkohol och cigarretter. Mark såg upp till sin sju år äldre bror och andra äldre ungdomar och gjorde allt han kunde för att passa in.
– Varje litet barn försöker alltid vara äldre och mognare än vad det är. Jag ville vara cool och passa in, men istället började det gå snett för mig, säger Mark.
Marks situation blev värre och värre och han började snart ta tyngre droger.
– När mina föräldrar upptäckte vad jag höll på med blev jag utskälld efter noter och bestraffades hårt. Det ledde till att jag rymde hemifrån. Det var då det blev riktigt illa, säger han. 
Hela Marks tonårstid kom sedan att handla om att testa nya droger. Kokain och marijuana använde han regelbundet, vid sidan av det förekom även LSD och crystal meth.
– Jag använde drogerna som en flykt. Det var ett sätt för mig att glömma mina problem, säger Mark och beskriver hur han kände sig sviken av sina föräldrar, en känsla han tryckte undan genom att ta ännu mer droger.

Upptäckte reggae

Under de år Mark experimenterade med droger såg han hela tiden Jesu ansikte i sitt inre. Han bad då Jesus försvinna ur hans liv för han ville inte längre ha något med honom att göra.
– Jag är glad att han inte svarade på den bönen utan att han fortsatte dra i mig. Så även om jag flydde från Gud i många år så var han lösningen på mina problem och ville befria mig, säger Mark.
Samtidigt som Mark Mohr levde på flykt från Gud upptäckte han också reggaemusiken och trasslade därmed även in sig i rastafarireligionen. En religion som lånar väldigt mycket från Bibeln, men som sedan förvränger det till att handla om att hylla Etiopiens siste kejsare Haile Selassie (vars tidigare namn var Ras Tafari) som Kristus. Religionen har sitt ursprung på Jamaica, där reggaemusiken också har sitt stora fäste, och använder marijuana som ett heligt sakrament för att dra sig närmare Selassie. 
Mark tyckte i det här skedet att han hade hittat den perfekta religionen. Den citerade Bibeln på ett sätt han kände sig bekväm vid, samtidigt som den motiverade hans användning av marijuana. 

Lämnade drogerna

En månad innan Mark skulle fylla 18, sommaren 1989, blev han övertalad av sina föräldrar att åka på ett kristet ungdomsläger. Han ansåg att alla kristna var falska och gömde sig bakom en fasad som inte var äkta. Så någon större lust att delta på lägret hade han inte.
– Jag var en typisk arrogant icke-troende som tyckte att jag var för cool för dem och att de inte hade någon koll på hur det verkliga livet såg ut.
Då mötte Mark en kille som hette Marcus. Han gillade också reggae och hade levt det liv Mark nu levde, men hade blivit frälst och lämnat drogerna bakom sig. Till en början gillade Mark inte alls honom, men efter några dagar upptäckte Mark att Marcus faktiskt var en kristen han kopplade med.
– Jag mötte äntligen någon vars tro var något jag kände mig lockad av. Jag insåg att det här var det som saknades i mitt liv. Han hade varit där jag var och kommit ut på andra sidan och hade det bättre på grund av vad han funnit, medan jag hade det sämre, säger Mark.
Innan lägret var slut hade Mark tagit emot Jesus till frälsning. Överraskande och mirakulöst försvann då även hans drogberoende.
– Jag har aldrig rört en drog efter det. Jag har bara varit beroende av Jesus. Det går inte att vara högre än att vara hög av den högste, säger Mark medveten om att allas berättelser inte ser lika ut som hans utan att många får kämpa med återfall och liknande innan de blir helt fria från drogerna.  
– Jag är väldigt välsignad som omedelbart blev helad. En nyckel har sedan varit att jag dagligen fyllt mig med Guds ord och levt i bön och att jag gick in för att förändra min karaktär. Jag visste att om jag gick tillbaka till samma vänner och samma fester så skulle jag falla. 

Nya mål

Två veckor efter frälsningen fick Mark möjlighet att delta på ytterligare ett kristet läger. Då det skulle hållas en talangtävling på lägret och Mark hade skrivit sin första kristna reggaelåt fick han framföra den. När han hade gjort det kom basisten i kompbandet fram och sa: "Nu är du ingen rastafari längre. Nu är du en Christafari". 
Det namnet hängde kvar hos Mark och han började resa runt och ge spelningar under det namnet samtidigt som han delade sitt vittnesbörd. Fyra år senare släppte Christafari sin första skiva. Det har sedan blivit ytterligare drygt 20 album, varav det senaste: "Original Love" släpptes i april. 
Överallt Christafari spelar blir människor frälsta. Mark Mohr ger inte en konsert utan att utmana konsertbesökarna till att ta emot Jesus till frälsning. Hittills har han aldrig sett färre än tre människor bli frälsta under en konsert, men skarorna har ofta varit betydligt större. För tre år sedan satte därför Christafari upp ett mål om att på tio års tid få se en miljon människor bli frälsta.
– Jag upplevde att det var Gud som gav oss målet. Jag lyssnade på en pastor som betonade vikten av att sätta mål som det mänskligt sett är omöjligt att uppnå, mål som bara går att uppnå tillsammans med Gud, säger Mark.
Med det gjort har Christafari hittills fått se över 300 000 människor ta emot Jesus. En siffra som i sig själv inte är viktig. 
– Vi gör inte det här för vår egen belönings skull. Det handlar om att göra det Jesus sa åt oss att göra. Jesus sa inte; "gå och omvänd folk." Han sa: "gå ut i alla länder och gör folk till lärljungar". Vi gör vårt bästa för att fullfölja det, berättar Mark.
På varje plats jobbar därför Christafari tillsammans med en lokal kyrka eller organisation som kan ta över lärjungaträningen när Christafari reser vidare.
I augusti väntar ett nytt Europabesök för Christafari. Marks förhoppning är att det då även blir ett nytt Sverigebesök då de inte spelat i Sverige sedan Frizon 2009.
R​ICKARD BRANSELL
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.