Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Susanna har äntligen kommit hem

Börje Norlén | 04 maj , 2018
Susanna Karppinens föräldrar arbetade på behandlingshem för missbrukare och hon har sett missbrukets baksidor. Ändå blev drogerna tidigt ett sätt att självmedicinera, när ångesten slog till. Men Susanna hittade tillbaka till barndomens Jesus och livet fick en ny start.
Susanna_har_antligen_kommit_hem
Under hela Susanna Karppinens uppväxttid jobbade hennes föräldrar på kristna behandlingshem för drogmissbrukare. Familjen flyttade också flera gånger när Susanna växte upp. Susanna beskriver sig själv som ett annorlunda barn, som hade svårt att smälta in i sociala sammanhang. I skolan blev hon mobbad och drog sig ofta undan. 
– Jag blev retad för att jag var ful och känslig och det hände att jag smällde till någon ibland, i självförsvar. Till slut var jag inställd på att ingen ville vara vän med mig och tolkade alla signaler negativt, berättar Susanna Karppinen för Inblick.
– Så långt jag kan minnas har ångest och depression varit mina ständiga följeslagare. Jag tog på en mask och höll färgen, fast jag hade en tyngd som en ryggsäck över axlarna hela tiden, fortsätter Susanna. 
Ända fram till tonåren hade Susanna ändå en stark och äkta tro ända fram till tonåren. Hon stod upp för Jesus i skolan och när hon fick frågan vad hon ville bli när hon blev stor svarade hon: 
– Jag vill bli ett vittne för Jesus, som mamma och pappa. 
Idag är hon helt på det klara med att om hon inte haft den grunden hade hela livet rasat ihop och troligtvis hade hon då inte funnits kvar i livet nu.

Började snatta

När Susanna kom in i tonåren upptäckte hon att alkohol fungerade som medicin att lindra ångesten. För att kunna fortsätta självmedicinera började hon snatta öl i butiker. Ibland var hon hemma hos dem hon umgicks med och blandade spritslattar av olika sorter.
– Det var kul, jag tyckte det smakade gott och ångesten och depressionen jag alltid känt försvann. Min barnatro höll inte i den tuffa verkligheten, för jag hade ingen personlig relation med Jesus. 
– Jag tyckte att Jesus och tron inte var häftigt nog och därför fick han ingen plats i mitt liv längre. Den falska frihet jag upplevde kändes ändå bättre än ångest och depp. Jag umgicks i ett kompisgäng och missbruket var det enda vi hade gemensamt. 
Skolan skötte hon inte längre, utan skolkade mest. En dag när hon druckit alldeles för mycket råkade hon ut för akut alkoholförgiftning och räddades till livet tack vare att ett missbrukarpar hittade henne. 
Susannas föräldrar, som själva varit missbrukare, insåg inte hur allvarligt läget var. De var bra på att tyda tecknen i andra människors liv, men nu blev det på så nära håll att de inte riktigt ville ta till sig hur illa det var med deras egen dotter. 
I slutet av tonåren blev Susanna allt mer introvert. Det utvecklades till en social fobi som gjorde att hon satt instängd på sitt rum och inte vågade gå ut. En hel sommar satt hon ensam bakom nerdragna persienner, inlåst i sig själv. 

En strimma ljus

Men i den situationen sipprade en strimma ljus in i Susannas mörklagda inre och hon fick hopp igen. 
– Via nätet fick jag kontakt med en tjej jag umgåtts lite med tidigare, nu bodde hon i Dalarna. Vi började chatta och jag berättade lite om hur jag hade det. Då svarade hon: "Så kan du inte ha det. Vi måste be". 
– Efter det kom det som en eld inom mig och jag fick en sådan längtan efter Gud igen. Jag googlade fram hur man blir frälst och hittade "frälsningsbönen".
Susanna säger att det var en kamp innan hon kom till skott att be den bönen. Först efter fyra timmar kunde hon förmå sig till att göra det. Sedan väntade hon en stund men då inget speciellt hände blev hon sur och gick och la sig. 
– När jag vaknade kände jag mig så annorlunda, lättare på nåt sätt. Ingen ångest längre; så konstigt, vad hade hänt? Jag testade att gå till kiosken och det funkade. När jag kom tillbaka hade jag varken dött eller fått en ångestattack. 
– Nu kunde jag röra mig i världen igen, men tyvärr rörde jag mig inte åt rätt håll. Jag hade sår i hjärtat och trodde inte att Gud ville ha mig. 

Karusellen startar igen

Sedan hände det som brukar hända i sådana lägen – en kompis bjöd på sprit. Susanna började dricka och karusellen startade igen. Men nu hade spriten inte samma effekt längre, för hon hade erfarenhet av något som hade mycket större verkan. Tidigare hade Susanna varken mått dåligt av spriten, eller haft baksmälla, men fick nu dela samma villkor som andra missbrukare. 
– Jag blev slav under missbruket och ville inte heller bli nykter. Det fanns ingen mening med livet utan Jesus och jag valde flaskan därför att jag trodde Jesus skulle dissa mig. 
– Till slut gick det inte längre och då bad jag: "Jesus, nu pallar jag inget mer. Du måste hjälpa mig ur den här skiten, annars går jag under". Det blev inget bönesvar direkt, men lite senare ringde mamma och sa att det fanns plats på ett stödboende. 
Paradoxalt nog ville Susanna ändå fortsätta dricka, men tänkte att hon kanske ändå skulle åka dit och vila levern lite. Denna späda tjej hade levt ett hårt liv i flera år. När hon kom till behandlingshemmet Tingvalla var hennes första tanke att dra därifrån så fort som möjligt. 
Men hon stannade kvar, trots allt och fick ett rum där hon kunde stänga och låsa dörren. Väl därinne bad hon en uppriktig bön igen.
– Jesus, här har du mig – gör vad du vill! 
– Då hörde jag en röst i mitt inre: "Många kommer att vända sig emot dig, men jag kommer aldrig att lämna dig". 
– Tänk, att Jesus ville ha mig, det har jag fortfarande svårt att begripa. Nästan för bra för att vara sant. Jag bestämde mig för att använda tiden på Tingvalla till att sitta vid Jesu fötter. 

Allt för Jesus

Här kommer Susannas mamma Lili-Ann in i samtalet. Hon jobbade på Tingvalla då och säger att det var en sällsam atmosfär av gudsnärvaro i dotterns rum. 
– Jag glömmer det aldrig, säger Lili-Ann Karppinen. 
– Jag tänkte: "Nu kommer det att bli bättre". Jag både skrattade och grät. Det var så mäktigt. Äntligen hade vår dotter kommit hem igen.
Susanna stannade 15 månader, genomgick behandling och förnyade sitt sinne inifrån. Hon säger att hon under den tiden kom fram till en sann bild av sig själv. Nu går hon deltidsbibelskola på distans och har själv fått vara med om att föra människor till Jesus. Nyligen fick hon kontrakt på en egen lägenhet och går på gudstjänster i Hillsong.
– Nu lever jag mitt nya nyktra liv och studerar Bibeln varje morgon. Jag har en realistisk syn på mig själv och hoppas ha knuffat någon annan också i rätt riktning. Det enda jag vill är detsamma som när jag var liten; att leva för Jesus – allt eller inget, säger Susanna. 
– En kostsam ungdomstid ligger emellan och nu är jag tillbaka på ruta ett. När jag lämnar den här världen vill jag att det ska sägas om mig att jag levde mitt liv för att upphöja namnet Jesus. Inget mer. Då är jag glad, avslutar Susanna Karppinen.
B​ÖRJE NORLÉN
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.