Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Mats mötte Jesus utanför krogen

Wladimir Loyola | 29 mar , 2018
Mats Sällqvist bar på mycket ångest och oro inombords på grund av svår akne och eksem över hela kroppen. Sent en natt mötte han Jesus på ett revolutionerande sätt utanför en krog där han hållit till och festat. Mats berättar för Inblick hur han träffade en kristen kille som vittnade för honom om Jesus. Vittnesbördet ledde till att han blev både frälst och fri från ångesten och sjukdomarna som plågat honom så länge.
Mats_motte _Jesus-utanfor_krogen
Mats Sällqvist, född och uppvuxen i östgötametropolen Norrköping, var en väldigt glad grabb från början som alltid hade lätt för att skratta. När han kom upp i tonåren började dock en lång rad riktigt jobbiga svårigheter göra entré i hans liv.
– Jag fick väldigt svår akne i ansiktet som plågade mig och det fanns inga lösningar på detta problem. Situationen blev ännu värre när jag fick därefter eksem. Jag gick till läkare men det blev bara värre och värre, berättar Mats Sällqvist för Inblick.
– Till slut hade jag eksem över hela kroppen. Jag mådde sämre och sämre för varje dag. Sjukdomen gav mig dessutom svår ångest.
– Jag hade trots allt en barnatro. Jag hade lärt mig att be “Gud som haver barnen kär”. Att jag bad denna bön hjälpte mig under alla dessa mörka tonår.
Mats fann en tillfredsställelse i alkoholen. Han festade varje helg men det gav honom bara ångest varje gång han druckit. När han var 22 år befann han sig bokstavligt talat i en återvändsgränd. Han hade sökt hjälp hos både läkare och alkoholen för att lindra ångesten men inget hjälpte.
– Mina kompisar sade till mig att "antingen blir du knäpp i huvudet eller så blir du helt enkelt religiös", säger Mats.
– Jag frågade även präster om hur man kom till Gud men de gav mig inga vettiga svar på mina frågor. Jag hade försökt att dämpa ångesten på flera olika sätt men lyckades inte. Till sist kände jag att jag behövde möta personen på korset som jag hade hört om i Svenska kyrkan.

Mötet med Jesus

En kväll gick Mats som vanligt ut på krogen i Norrköping för att dansa och ha roligt. 
– Jag var påverkad av alkohol och frågade runt om det var drag någonstans. Då dök det upp en kille som sade så här till mig: “Jag ska berätta om någon det är drag på. Det är Jesus”, berättar Mats.
– Jag hade aldrig träffat någon kristen som var så rakt på sak. Vi hade en lång konversation om Guds existens. Jag tyckte att han var för enkelspårig. Jag sade till honom “men ser du inte på nyheterna med alla krig och allt elände i världen?”. 
– Min desperation gjorde att jag blev aggressiv till slut. Men den här killen svarade så lugnt och fint och sade att krig och ondska inte var Guds fel utan att det var själva människan som stod bakom allt detta. Killen överbevisade mig om detta och sade grejer som jag verkligen behövde höra.
– Plötsligt sade han "Du kan bli frälst ikväll". Okej då, tänkte jag och blev samtidigt jätterädd. Mitt hjärta började slå och jag tänkte att nu är mitt liv slut. Den här killen och jag satte oss på en parkbänk, mitt bland en massa fulla människor. Han bad en enkel bön för mig.

Inre explosion

När Mats började be tillsammans med sin nyfunne vän kände han att det var något som exploderade i sitt inre.
– Tårarna började rinna och jag kände en frid som fyllde hela mitt väsen på ett underbart sätt. Jag kände att någon talade till mig och sade: "Jag är sanningen som du har sökt". 
Från den stunden visste Mats att det var Jesus han hade mött.
– Ångesten jag burit på så länge försvann på en gång när jag grät, även om det dröjde lite längre innan eksemet och aknen försvann. Jag började tacka Jesus varje dag och bekände Guds ord framför spegeln regelbundet. Jag fick även höra att Jesus hade helat mig och steg för steg försvann hudsjukdomen och jag blev till sist helt frisk, säger Mats Sällqvist.

Jesus kan hela

Ett år på Livets Ords bibelskola i Uppsala lade en stabil grund i Mats Sällqvists liv. På bibelskolan fick han bland annat lära sig att Jesus är läkaren som kan hela människor från alla sjukdomar. Detta är något som Mats har fått uppleva både i sitt eget liv och när han har bett för andra människor som varit sjuka.
W​LADIMIR L​OYOLA
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.