Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Petter kom tillbaka till Gud

Göran Jacobson | 25 jan , 2018
De starka andliga upplevelserna han fick under en ungdomskonferens hos Stockholm Karisma Center ebbade ut efter ett tag och Petter Allgulin befann sig på ett sluttande andligt plan. Men ett videoklipp på YouTube blev en kraftfull väckelsesignal som förde honom tillbaka till gemenskapen med Gud igen.
Petter_kom_tillbaka_till_Gud
Petter Allgulin föddes i Umeå 1976, där hans föräldrar studerade, men växte upp i Växjö, där han fortfarande är bosatt. 
– Jag växte inte upp i ett kristet hem. Det pratades knappt aldrig om Gud och kristen tro hemma, berättar Petter.
Det hade funnits flera präster i den allgulinska släkten vilket blev Petters allra första kontakt med kristen tro. När familjen hälsade på hos farfar och farmor i Värnamo kunde han inte undgå att notera de kristna inslagen i det prästerliga hemmet.
– Farfar var präst, det fanns biblar i bokhyllan och det bads bordsbön när vi skulle äta. Men jag fann ingen attraktionskraft i det där.

Tidningen Okej

Under 80- och 90-talen var musiktidningen Okej en av de allra mest tongivande ungdomstidningarna i Sverige. Som mest låg upplagan på 156 000 exemplar 1984.
Petter brukade läsa Okej och när han var tolv år gammal och befann sig i sin lokala mataffär tog han tag i det senaste numret för att titta. Peo Thyrén, med ett förflutet som basist och sångare i populära pop- och rockband som Noice, Easy Action och Sha-boom samt senare i det kristna bandet B.I.G, hade nyligen blivit frälst och berättade om sitt nya liv som kristen i en artikel i Okej.
– Jag lyssnade mycket på Sha-boom och blev väldigt berörd och intresserad när jag läste att Peo Thyrén hade blivit kristen, berättar Petter.
En annan detalj som påverkade honom väldigt starkt under ungdomsåren och tonårstiden var konfirmationsundervisningen som han påbörjade i åttonde klass.
– Det hörde väl till på något sätt att man skulle konfirmeras och min pappa tyckte också att jag skulle göra det. Jag påbörjade konfirmationen men hoppade av efter bara några lektioner och kyrkobesök.
Avhoppet till trots fick han ändå ett starkt minne som han bar med sig. Främst var det konfirmationsprästens glöd när han undervisade konfirmanderna om Bibelns trovärdighet som påverkade den unge herr Allgulin.

"Det kanske är sant"

– Prästen var så glad och entusiastisk. Han gick igenom Bibelns böcker med oss och jag började fundera kring det han sa. "Det kanske är sant det här? Jag måste ju läsa Bibeln någon gång och pröva budskapet", tänkte jag. Det var en upplevelse när jag satt där i lektionssalen.
Gudstjänsterna var dock ingenting som Petter fann något direkt värde i. Följden blev att han hoppade av konfan, sitt nyvaknade andliga intresse till trots.
– Mina föräldrar hade precis sk​iljt sig och jag kände inte för att fortsätta på konfirmationen.
De existentiella frågorna kring livets ursprung och anledningen till att vi finns kom att följa honom under gymnasiet och ledde så småningom fram till att han tog emot Jesus vid 17 års ålder.
- Min mamma hade blivit en andlig sökare. Det speciella med hennes sökande var att hon kom i kontakt med Jehovas vittnen. Hennes intresse för andliga ting kom att inspirera även mig.
Petter läste en bok ​om skapelse och evolution ur ett kristet perspektiv. Hans övertygelse växte att det finns en Gud och att vi inte finns till av en slump.
– Jag hade läst flera böcker med olika slags andligt innehåll innan jag till sist bestämde mig för att det var dags att läsa de fyra evangelierna i Nya testamentet. Det var en sådan kraft i orden jag läste, så verkligt och fyllt av liv. Jag blev övertygad kristen när jag låg och läste hemma i mitt pojkrum, utan någon kontakt med andra kristna som försökte påverka mig.

Upplevde Guds närvaro

– Det här var på sommaren innan trean i gymnasiet. En morgon fick jag en stark upplevelse av Guds närvaro. Jag hade precis vaknat och låg och drog mig i sängen när jag upplevde hur Guds närvaro kom plötsligt och jag såg Jesus inom mig. 
– Den upplevelsen blev som en bekräftelse för mig och jag berättade för kompisar och andra att jag blivit kristen.
Efter gymnasiet kom Petter in på en bild och form-kurs på folkhögskolan i Växjö, som drivs av Svenska kyrkan.
– Man kunde välja bibelsamtal som tillval och det fanns även en bibellinje där, vilket gjorde att ​jag lärde känna andra kristna. Året på folkhögskolan betydde väldigt mycket för mig.

Stockholm Karisma Center

Petter​ började något år senare gå till frikyrkorna i Växjö och fick nya kristna kompisar. Tillsammans med sina vänner åkte han 1998 upp till en sommarkonferens i kungliga huvudstaden som arrangerades av Stockholm Karisma Center. Det kom att bli en mycket viktig milstolpe i den unge smålänningens liv.
– Hundratals ungdomar var samlade där. Hängiven lovsång. Jättestark predikan. Förbön. Jag var fullkomligt knockad.
– Kontrasten mot det stilla livet i Missionskyrkan i Växjö var påtaglig. Det var massor av folk överallt. Sven Almkvist undervisade. Magnus Persson var där och predikade jätteradikalt. Mattias Lekardal var också där. Allt var både fantastiskt och omskakande på samma gång.
– Jag började fråga mig hur jag själv levde och fick ompröva mitt eget kristna liv. Den helgen i Stockholm kom att betyda allt för mig.
Det kom att bli några ytterligare utflykter till Stockholm för Petter och hans vänner där de deltog i konferenser. Det var andliga höjdpunkter som kom att prägla honom på djupet.

Lämnade Gud

Efter en rad mycket negativa händelser började Petter dock 2004 att glida bort från Gud. Han var besviken på Gud och befann sig på ett sluttande andligt plan. Han hade levt för Gud i flera år men nu började alla upplevelser på konferenserna och allt annat han varit med om att blekna.
– Jag älskade inte Gud längre och placerade mig själv i centrum istället. Vid den här tiden bodde jag i studentkorridor och hade börjat plugga. Jag fick många nya kompisar som inte var troende.
– Jag kunde inte förneka Jesus, men jag läste inte Bibeln så mycket längre och hade förlorat min nära relation med Gud. När jag bad fick jag inga bönesvar, tyckte jag.

YouTube blev vändpunkten

2010, efter att ha levt avfälligt i sex år, kom han dock till ett vägskäl i livet. Det var faktiskt YouTube som blev vändpunkten.
– En dag googlade jag på "Christian celebrities" och tyckte att det kunde vara spännande att se vilka sökträffar jag kunde få på det. Alice Cooper dök bland annat upp som en av sökträffarna. En annan sökträff var det amerikanska tv-programmet Sid Roth It´s Supernatural.
Petter blev nyfiken och klickade igång videon.
– Det var en talkshow med en programledare i en studio och flera gäster som han pratade med. En av Sid Roths gäster var en man som hade haft en nära döden-upplevelse där han mött Gud i himlen och sedan kommit tillbaka igen.
– Programledaren frågade sin gäst om han fått något budskap från himlen till alla kristna. Jag minns så tydligt hur gästen tittade rakt in i kameran och sa: "Det är många kristna därute som är besvikna på Gud. Ni tycker att saker och ting inte har blivit vad ni hoppats på. Det har hänt tuffa grejer och ni har skyllt på Gud för att han inte har hjälpt er. Men skyll inte på Gud."

"Hundra procent för Gud"

Budskapet träffade Petter rakt i hjärtat där han satt vid datorskärmen. Mycket av bakgrunden till att han lämnat Gud byggde nämligen på besvikelse han upplevt i sitt liv.
– Det ögonblicket var oerhört fantastiskt. Jag kände hur elden tändes på nytt i mitt hjärta. Nu var det hundra procent för Gud som gällde. Inget annat. Jag kände en stor framtidstro och bestämde mig där och då för att jag skulle tjäna Gud resten av mitt liv.
Så är det också idag. Petter jobbar på tidningen Inblicks redaktion i Älmhult och på sin fritid är han gärna ute på gator, torg och olika festivaler för att berätta om Jesus för människor han möter.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.