Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Någon däruppe ville att Ingemar skulle leva

Astor Jönsson | 21 sep , 2017
– Jag är oerhört tacksam över livet. Nu efter sjukdomsperioden brinner kallelsen ännu starkare att förkunna evangeliet om frälsning, säger Ingemar Helmner från Pålsboda i Närke.
Nagon_daruppe_ville_att_Ingemar_skulle_leva
I februari månad blev Ingemar svårt sjuk. Men han trodde det var vanlig influensa och sökte därför sjukvård för sent. På Universitetssjukhuset i Örebro kunde man konstatera att han hade drabbats av blodförgiftning. Alla inre organ i kroppen slogs ut, och Ingemar blev medvetslös. I nio dagar fick han ligga i respirator. När han vaknade var han omtöcknad och förvirrad. 
– Min enda njure fungerade inte, och jag fick ständig dialys, berättar Ingemar Helmner.
Runt om i landet bad människorna till Gud för Ingemar Helmner. Fyra kyrkor i Uppsala gick ut med en annons om bön för Ingemar Helmner. Ungefär samtidigt manade Gud evangelisten Karl-Gunnar Jonsson från Sionförsamlingen i Linköping att åka upp till Närke och lägga händerna på Ingemar och be för honom. Redan nästa morgon kom läkaren in på sjuksalen och meddelade Ingemar att alla värden var bra. Den kvinnliga läkaren pekade med tummen uppåt och sade spontant: 
– Ingemar, du måste förstå att det finns någon däruppe som vill att du ska leva. Ett mirakel hade skett, och Gud hade svarat på de många läsarnas böner runt om i landet.
– Nu mår jag ganska bra, säger en glad Ingemar Helmner. Men kondition och muskler är färskvara. 
– Jag har sviter efter sjukdomsperioden och har värk i leder. Därför går jag regelbundet på gym för att träna upp musklerna, berättar han. 
Så smått har Ingemar börjat predika. 
– I sommar har jag gått på halvfart, men från och med september blir det 100-procentig predikotjänst igen. 
– Nu känner jag Guds sanktion att predika, säger en glad Ingemar.

Enkel bondpojke 

Ingemar Helmner växte upp på Nygården, en mindre lantgård i gränstrakterna mot Tiveden.
Som tonåring hade han inga speciella yrkesdrömmar. 
– Redan som sexåring visste jag  vad jag skulle ägna mig åt i framtiden. Jag följde ofta med mina föräldrar till kapellet och lyssnade till brinnande evangelister. 
– Det blev ett starkt gensvar i mitt liv, berättar Ingemar Helmner. 
– Men jag valde inte själv att bli predikant, säger han 
– Det var Gud som valde mig. Jag har fått se att Gud har öppnat dörrar för mig. 
Redan som 15-åring reste Ingemar med många  välkända förkunnare. En av dessa var Erik Gunnar Eriksson, han som startade hjälpverksamheten Hoppets stjärna. En annan var sångarevangelisten Bosse Andersson. 
– Då var vi ett ungdomsteam som sjöng och vittnade om Jesus i alla möjliga sammanhang.

Uppmuntrad att predika

Ingemar kom till Jönköping för att göra vapenfri tjänst. Där kom han i kontakt med Svenska Alliansmissionen. Efter lumpen studerade han på Korteboskolan och utbildade sig till allianspastor. Den första tjänsten fick han i Månsarps missionsförsamling. Sedan arbetade han som riksevangelist i tolv års tid med hela Sverige som arbetsfält. 
Ingemar kände ett stort stöd hos ledarna inom Alliansmissionen. Dessa uppmuntrade honom att predika i alla sammanhang där man kallade honom. Den musikaliska gåvan kom också att betyda så mycket i evangelisationsarbetet. 
Det blev en naturlig sak att koppla ihop förkunnelsen med musiken. För Ingemar Helmner är det ingen större skillnad mellan att stå i predikstolen eller sitta på pianopallen. Ingemar förklarar sig närmare och säger: 
– Sången och musiken är förkunnelsen, och jag är kallad som evangelist till att föra ut evangeliet. 
Han älskar sånger med ett genomtänkt evangelium. På 80-talet kom Ingemar Helmner i närkontakt med pingströrelsen. Detta ledde till att han fick en pastorstjänst i Citykyrkan i Stockholm. Senare blev han också en av pastorerna i den stora Filadelfiakyrkan vid Rörstrandsgatan i Stockholm. Därefter blev det fem år som föreståndare i Pingstkyrkan i Skellefteå.

Reser med hustrun

I sina närradioprogram nämner Ingemar ofta hustrun Agneta, som är sjuksköterska och arbetar inom äldrevården. De har hållit ihop sedan 16-årsåldern. Hon betyder väldigt mycket för honom.
– Så ofta vi kan reser vi tillsammans till de olika kampanjerna. 
Ingemar vill gärna vara öppen för Guds ledning i kampanjerna. Han vill vara flexibel och kunna förlänga möteskampanjer när väckelsen är å färde. Ingemar har en förvissning om att Gud vill beröra vårt land framöver. 
– Tyvärr drar vi ofta åt olika håll inom kristenheten idag, säger Helmner På många platser är det svårt att skapa enhet i de evangeliska satsningarna. 
– Jag söker nu platser där vi kan uppleva enhet. Då tror jag att vi kan uppleva verklig väckelse inom kristenheten, avslutar Ingemar
ASTOR JÖNSSON
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.