Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Kia hittade hem till Guds stora famn

Eva Ruderstam | 29 jun , 2017
Allt tal om synd och skam fick Kia att fly från kyrkan som ung. Hon kände sig fördömd och valde därför också att leva på ett självdestruktivt sätt. För två år sedan hittade Kia tillbaka till Guds stora famn. – Idag förstår jag att Gud har funnits för mig hela tiden, men jag behövde göra den här krångliga resan genom livet för att hitta rätt.
Kia_hittade_hem_till_Guds_stora_famn
Kia Johansson föddes och växte upp i Göteborg. Hennes mamma kom från en släkt som var aktiv i Svenska kyrkan och väldigt kyrklig, men hennes pappa var inte troende.
– När jag var hos mormor och morfar åkte vi till kyrkan varje söndag. Det var väldigt viktigt att vi alla åkte med.
Kia fick en tudelad bild av kyrkan och den kristna tron. En del handlade mycket om synd och skam.
– Man skulle nämna alla synder inför Gud. Jag var liten och rädd för att jag inte skulle komma ihåg alla mina synder. Jag kände mig hemsk och förlorad. Den bild jag hade av Gud var att han var lynnig och opålitlig. 
Kias morbror var präst och var med och startade Oasrörelsen. 
– Därifrån fick jag en helt annan bild – av glädje, kärlek och lovsång. Ändå kändes det som att den glädjen var utom räckhåll. Den fanns inte för mig. Det var två helt olika bilder av tro och kyrka.

Förnekade Guds existens

Kia konfirmerades på Åh stiftsgård. På konfirmationsdagen grät hon. Det fanns något där, men otillgängligt för henne och hon tog aldrig steget.
– Jag gick till olika kyrkor i Göteborg och testade det mesta. Men det höll inte för mig. Jag kände mig aldrig fri från synd och efter konfirmationen gled jag längre och längre bort från kyrkan. Jag kände mig fördömd.
– Istället för att be, lära mig mer och ställa frågor gjorde jag i princip allt jag kunde för att bekräfta hur bedrövlig jag var. Var jag förlorad kunde jag lika gärna fortsätta på den vägen. Till slut förnekade jag Guds existens. Det var enklast så. Men det slutade ändå aldrig skava inom mig.

Ett hål i själen

Kia var väldigt prestationsinriktad och satsade allt på arbetet.
– Jag mådde inte bra. Det kändes som att jag hade ett hål i själen. Jag lärde mig att stänga av den delen och gjorde mig själv till en maskin. Jag ville göra det som förväntades av mig och det var bara prestation som räknades.
Kia träffade en man när hon var 22 år. Han hade drogproblem som han inte riktigt blivit fri ifrån och när han drack alkohol blev han arg och oberäknelig.
– Jag tänkte nog att jag skulle rädda honom, få honom att må bra, men det gick inte att förändra honom. Ibland var jag livrädd. Han kunde slå sönder möbler och skåp i lägenheten. En gång hotade han att döda vår bebis som bara var några månader gammal.
– Jag var självdestruktiv och tog många smällar, inte fysiskt men mentalt. Jag tyckte inte att jag var värd något annat. 

Begravde sig i jobb

För barnens skull vågade Kia till slut säga stopp och berätta att hon ville skiljas.
– Idag förstår jag inte riktigt hur jag vågade, men han flyttade i alla fall ut.
Eftersom väldigt mycket pengar gått åt till alkohol och det som behövdes för att hålla fasaden uppe utåt, hade ekonomin fullständigt gått i sank. Kia såg ekonomin som en värdemätare på hur usel hon var och svarade med att jobba väldigt mycket. 
– Jag jobbade hur mycket som helst. Folk tyckte att jag var fantastisk som kunde jobba så mycket, men i själva verket var jag ett tomt skal. Jag arbetade för att rädda mig själv. Jobbet blev en ny värdemätare. Arbetet vägde upp det andra som inte kändes bra. Men samtidigt blev jag en dålig mamma som sällan var närvarande.
Det gick några år. Kia förbrukade relationer och beskriver sig själv som otroligt självdestruktiv.
– Jag hade ett hål i själen och tänkte att ingen kunde förstå mig. Jag var rädd för livet och rädd för mig själv, men fortsatte göra allt för att hålla uppe en snygg fasad.

Sökte i nyandlighet

Sökandet efter något djupare ledde henne till nyandlighetens smörgåsbord. Hon provade ockultism, tarotkort och kontakt med andra sidan.
– I new age-världen fanns det folk som lyssnade på mig. Jag fick uppmärksamhet och det talade till mitt ego. Men vilken värd av bedrägeri! Det handlade nästan alltid om att de ville sälja något och jag insåg längre fram att new age var både ihåligt och farligt. Det kostade mig mest relationer, pengar och hälsa. Själen blev ännu trasigare.
Kia inledde en ny relation och flyttade till Småland. Tillsammans fick paret tre barn.
– Men jag var inte hel utan jättetrasig. Vår relation fylldes av lögner och vi var otroligt destruktiva båda två. Det är jag väldigt ledsen för idag. Jag tycker att jag borde haft självinsikt, men det är så lätt att vara efterklok.
Även den relationen gick i kras och Kia flyttade till en egen bostad. Hon var fortfarande aktiv inom new age, men började nu inse det farliga och destruktiva. Mitt i allt detta brakade hon ihop, bokstavligt. Alla år av stress och destruktivitet hade rivit sönder henne.

Revidera livet

– Jag hade sådan ångest hela tiden och många gånger önskade jag att jag inte hade levt. Jag hade ingen kraft kvar. Det enda som fick mig att gå upp ur sängen var mina barn. Jag orkade inte längre jobba och försökte gå ner i tid, men det fungerade inte. 
Kia blev sjukskriven och sjukskrivningen kom att pågå betydligt längre än hon trott.
– Nu förstår jag att jag behövde den tiden. Jag fick revidera mitt liv och gå till botten med allt. Under ett par års tid hade jag också regelbundna samtal med en psykolog. 
Under den här tiden bröt Kia med new age. Sista gången hon besökte en seans blev hon riktigt arg.
– Jag upplevde hur mediet sökte efter förtvivlan och sorg. Hon var listig. Det finns så många manipulativa människor inom nyandligheten. Jag tror att Gud öppnade mina ögon så att jag kunde inse att new age kommer från det onda.

Tillbaka till Gud

Men mitt i det tunga inträffade också det fantastiska att Kia hittade tillbaka till Gud.
– Jag kom i kontakt med en kvinna. Hon utstrålade något speciellt och det visade sig att hon var kristen. Vi träffades och pratade och snart gled samtalen in på Gud. Vi började be tillsammans och med kvinnans hjälp fick jag möta Gud igen.
– Jag kan inte förklara hur det gick till eller vad som hände, men det var som om jag blev uppfylld på insidan. Det blev så fridfullt. Gud lät mig bli hel. Han öppnade mina ögon, öron och hjärta och jag kände att han älskade mig. Jag insåg att Gud hade burit mig genom varje sekund av mitt liv, till och med i de stunder då jag förnekade honom.
– Samtidigt har han skickat så många människor i min väg för att rädda mig.
Kias möte med Jesus fick henne att ifrågasätta de gamla bilderna hon hade av Gud och av kyrkan.
– Jag är tacksam för min bakgrund, för allt det gamla var inte av ondo. Jag har fått med mig mycket positivt. Nu har jag något att förankra min tro i.
– Att Gud kärleksfullt har välkomnat mig tillbaka i sin stora famn är det största beviset på att jag är förlåten och att jag inte är fördömd.

Tacksam till Gud

Idag lever Kia i ständig tacksamhet. Hon är tacksam för att Gud aldrig har övergett henne, även när livet varit svårt.
– Så mycket mer hade kunnat gå illa eller blivit mycket värre i mitt liv. Jag har flera gånger velat ta livet av mig, men Gud har på något sätt hindrat mig, så att jag inte har kunnat göra det. Idag är jag så tacksam för livet.  
Det har gått två år sedan Kia hittade en personlig relation med Jesus. Hon har hittat en församling inom Svenska kyrkan i Ljungby där hon känner sig hemma och i påskas valde hon att förnya sina doplöften.
– Jag fick högt och tydligt inför församlingen lova att följa Gud. Det var viktigt för mig. Hela påsknattsmässan var fantastisk. Från det mörka till dess att graven var tom. 
Kia Johansson tror att hennes mammas och systers förböner har varit en viktig del i att hon idag har hittat hem i livet.
– Idag förstår jag att Gud har funnits för mig hela tiden, men jag behövde göra den här krångliga resan genom livet för att hitta rätt.
EVA RUDERSTAM
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.