Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Elakartad cancertumör blev godartad

Eva Ruderstam | 01 jun , 2017
Jakob Wendesten blev mirakulöst helad som barn och som 15-åring valde han att ge 100 procent för Gud. Idag lever han för att berätta om Jesus för andra. – Gud gav mig mitt liv och livet som Jesus ger är det bästa som finns. Jag vill bara ge tillbaka, säger han.
Elakartad_tumor_blev_godartad
Jakob Wendesten är idag 23 år gammal. Han växte upp i ett kristet hem på Hönö i Göteborgs skärgård. 
– Jag har nog alltid haft en tro på Gud. Han är det bästa som någonsin hänt mig. Han är min Far i Himlen. 
Som riktigt liten drabbades Jakob av RS-virus. Han var nära att dö, men tillfrisknade. Som sexåring kom nästa pärs.

Elakartad tumör

– Jag var ute och simmade en sommardag. Mamma märkte att nackmuskeln vid min vänstra axel såg större ut. Pappa tänkte först att jag hade börjat få muskler, men mamma blev orolig och tog mig till sjukhuset för undersökning. Proverna visade att det var en elakartad cancertumör. Läkarna skulle operera bort den och sedan skulle jag få cellgifter.
– Jag var så liten så jag förstod inte hur farligt det var, men jag visste att något var fel. 
Efter operationen togs det nya prover på cancerknölen som hade opererats bort.
– Nu visade det sig att cancern istället var godartad. Läkarna var nervösa. De förstod inte hur det var möjligt att en elakartad tumör plötsligt kunde bli godartad. 
– En amerikansk professor som tittat på tumören och på proverna som togs innan konstaterade att proverna var helt olika, men hade ingen förklaring. Han diskuterade det på en läkarkongress. Men ingen kunde ge något svar.
Jakob är övertygad om att det var Gud som grep in.
– Det var många som bad för oss under den här tiden och Gud hör våra böner. Min församling bad att cancern skulle ge vika, att Gud skulle hela mig och att jag skulle slippa cellgift.
I och med att tumören var godartad behövdes ingen cellgiftsbehandling. Jakob friskförklarades och fick lämna sjukhuset redan efter en vecka.

Tuffa tonår

Jakob berättar att han under tonåren inte alltid levde som en mönsterkristen, men tron har alltid varit självklar.
– Gud har gett mig mitt liv. Och jag vill bara ge mitt liv tillbaka till Gud.
I tonåren var det lite tufft ibland. 
– Jag såg nya saker i världen som lockade och i skolan blev jag ibland retad för att jag trodde på Gud. Det var som om jag satte på en mask för att leva upp till något jag inte var. Det hände att jag kom hem och grät för att det var jobbigt. Men mamma och jag brukade prata om vad Jesus skulle ha gjort.
Jakob förklarar att han trodde på Gud, men att han inte levde för Gud. Han försökte tillfredsställa sig själv, trots att tomrummet i själen inte kan fyllas med någon annan än med Gud.

Två framtidsbilder

15 år gammal åkte han på ett kristet skidläger.
– Jag såg att det var något speciellt med ungdomarna där. De hade något som jag inte hade. De var lyckliga från insidan och ut. Det ville jag också vara.
– En kväll på lägret fick jag ett fantastiskt möte med Gud. Jag grät och grät, så att det blev en pöl på golvet, men det var glädjetårar. Jag kände att jag var älskad av Gud. Det var som om mina synder blev renade. Jag insåg vad Gud hade gjort för mig. Från den dagen bestämde jag mig för att ge 100 procent till Gud.
 En tid senare fick Jakob se två visioner eller framtidsbilder.
– Jag fick se mig själv i 25-årsåldern. Jag stod på en scen i Afrika och predikade inför ett hav av människor. Det kändes väldigt skrämmande för mig, eftersom jag var väldigt blyg. Jag såg också ett litet barn och förstod att det var mitt framtida barn. Det var som om Gud gav mig en framtid. Han gav mig ett mål och visade vart jag skulle i mitt liv. Jag har alltid haft mission i mitt hjärta och för mig blev det som en bekräftelse. Gud gav mig en extra knuff i ryggen, att detta kan du göra.

Smygfilmad på Skype

Idag har delar av visionen blivit verklighet. Jakob har varit i Etiopien sex gånger, tillsammans med Per Åkvist och Joshua Campaign. Flera gånger har han fått predika för massvis av människor, och genom en Etiopienresa träffade han också sin fru Shana. 
– Jag träffade en amerikansk man där. Han tyckte att jag skulle passa bra ihop med hans dotter, så när han ringde henne på Skype smygfilmade han samtidigt mig. Sedan försökte han ha en konversation med mig samtidigt som han hade kontakt med dottern. På den vägen är det.
– Vi träffades först på facebook och sedan åkte jag till USA och träffade henne på riktigt. När hon kom till Sverige lite senare friade jag och hon sade ja. Vi gifte oss 2015 och sedan dess bor vi i Kentucky, USA. Jag jobbar som assisterande pastor och evangelist och förutom resorna till Etiopien har jag även varit i Kenya, Indien och på Haiti. Vi åker till platser där kristenheten inte är så utbredd, håller kampanjer och predikar evangeliet.

Lever sin dröm

Jakob har en längtan efter att få berätta om Jesus för så många människor som möjligt.
– När jag gav mitt liv till Gud var det som om det bara exploderade i mitt inre. Jesus har frälst mig och helat mig. Det är för mycket för att jag ska hålla det för mig själv. Det måste spridas. Varje morgon när jag vaknar funderar jag över vem jag kan träffa, vem jag kan hjälpa och vem jag kan nå med evangelium. Tiden går snabbt och alla behöver höra budskapet.
Jakob har i många år känt att han skulle bo i USA i framtiden.
– När jag var liten pratade pappa om att vi kanske skulle bo i USA tillsammans i framtiden. Jag bodde kvar på Hönö tills för tre och ett halvt år sedan. Men jag har alltid haft en dröm om Amerika.
– Idag bor jag i USA och lever min dröm – med min fru som min bästa understödjare. Jag har räddats från döden kroppsligt och jag har räddats från döden andligt. Hur kan jag annat än att ge mitt liv tillbaka till Gud och leva det liv som jag har fått till Hans ära!
EVA RUDERSTAM
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.