Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Pionjärer för mediesatsningar i öst

| 05 maj , 2017
Förra året var det 40 år sedan Hannu Haukka, finländare som är uppväxt i Kanada, gifte sig med Laura från det som då kallades Sovjetunionen. Deras spännande livshistoria som mediemissionärer kan beskrivas som en bit av Apostlagärningarna i nutid.
Pionjarer_for_mediesatsningar_i_ost
Rätt personer, på rätt plats, i rätt tid. Så kan man sammanfatta Hannu och Laura Haukkas livsuppdrag, som Guds speciella hemliga vapen i etern. Hos paret Haukka förenas Guds kallelse med hårt arbete och gåvan att kommunicera evangeliet i en modern kontext. Deras spännande livshistoria överträffar den mest dramatiska spänningsroman någon författare skulle kunna fantisera ihop. 

Stark kallelse

Mediehuset i Kervo, några mil norr om Helsingfors, är som en kraftcentral, där många aktiviteter med vittgående förgreningar pågår samtidigt. Här mitt i stormens öga finns en nästan osannolik stillhet och frid, mitt i all aktivitet. Många år i hetluften har lärt Hannu Haukka att lägga bördorna på Herren. För även om han har många förnämliga medarbetare så är det ändå ett stort ansvar som vilar på hans axlar, som ledare för det komplexa arbetet. 
Hannu Haukka berättar att ett starkt kallelsemedvetande är hans stora drivkraft i livet. Kallelsen till mission drabbade honom redan i tonåren. När han besökte Ryssland som 20-åring förstod han att kallelsen mer preciserat gällde mediemission i öst. 
– Då mötte jag en rysk man som berättade om hur han lyckats ratta in ett kristet radioprogram, med den då välkände radiomissionären Earl Pöysti. När mannen lyssnat till budskapet om att Gud finns och älskar alla människor, knäböjde han vid radioapparaten och tog emot frälsning. Det ledde till att hans familj och många andra i byn fick uppleva samma sak. Jag hade svårt att hålla tårarna tillbaka då mannen grät och kramade om mig. Det här var något jag ville satsa på! 

En perfekt partner

Hannu är son till några av de många finländare som på 1950-talet emigrerade till Kanada och han växte upp där. Som 17-åring lämnade han Vancouver för att studera vid en bibelskola i fäderneslandet Finland. Ganska snart gjorde han sitt första besök i Ryssland och där träffade han som hastigast Laura för första gången. 
Det här var under Sovjetunionens tid i början på 70-talet, då kristna förföljdes aktivt. Laura var mycket aktiv i en underjordisk församling i staden Petrozavodsk. Eftersom hon förutom ryska behärskade både finska och engelska fungerade hon ofta som tolk för besökande predikanter från väst. 
Det var något hos den charmerande och begåvade unga ryskan som träffade Hannu rakt i hjärtat. Men det skulle dröja tre år innan de träffades på nytt och blev närmare bekanta.

Sida vid sida i 40 år

Gud behövde göra flera under innan Hannu och Laura fick möjlighet att gifta sig med varandra och gå in i sin gemensamma kallelse. Det skulle visa sig att Laura i allt var den perfekta partnern för den unge finsk-kanadensaren. Vid det här laget har de stått sida vid sida i 40 år och hela deras liv tillsammans har varit kantat av under. Många exempel på detta skildras på ett inspirerande och fängslande sätt i Hannu Haukkas bok, som på svenska heter Tro & under. 
På en punkt är Hannu helt övertygad.
– Utan min kära hustru Laura hade det inte funnits mycket att berätta. Hennes stöd och skicklighet i arbetet har varit ovärderligt och är en betydelsefull del av Guds verks historia i Ryssland. 

Succén med Superbook

Det arbete de byggt upp, som i Finland heter IRR-TV, är idag en respekterad aktör inom kristen media, även internationellt. Det största ögonblicket i kanalens historia var när de lyckades få rättigheterna att sända ”Superbook”, en tecknad serie för barn, byggd på berättelser från Bibeln. Detta hände med gudomlig precision samtidigt som det kommunistiska väldet kollapsade 1990. Serien sändes i den ryska statliga tv-kanalen och gjorde en otrolig succé hos både barn och vuxna. 
– Programmet blev det mest sedda i hela Sovjet och när gamla kommunistiska partitoppar försökte stoppa det blev protesterna så starka att de tvingades backa. 
Efter att under ett års tid sänt alla 52 avsnitten bad de tittarna höra av sig. Redan dagen efter kom det in 
30 000 brev och efter en månad hade brevfloden ökat till en miljon försändelser. Det närmaste halvåret hade hundratals frivilliga medarbetare fullt upp med att svara på alla brev. 
I samband med det fick Laura Haukka förmånen att tala inför miljontals tittare i direktsändning. Med hänvisning till liknelsen om den förlorade sonen uppmanade hon Rysslands folk att återvända till sin himmelske Far, efter 72 år av gudlöshet. Till sist inbjöd hon hela den stora tittarskaran att be med henne i en bön om frälsning. Det var ett starkt och historiskt ögonblick. Laura Haukka får ännu, närmare 30 år efteråt, tårar i ögonen när hon ser tillbaka på denna höjdpunkt i livet. 
– Det blev en stor skörd av den sådden. Många hundra församlingar grundades i Ryssland, som var vidöppet för evangelium efter kommunismens sammanbrott. 

Storstadskampanjer

Om vi hoppar fram till nutid så vill paret Haukka gärna framhålla de sändningar som produceras och sänds över bland annat arabvärlden via 15 olika satelliter. Program produceras också för världens folkrikaste länder, Kina och Indien. Sedan 2003 har IRR-TV satsat stort på storstadskampanjer. Hittills har det blivit ett 50-tal enbart i Ryssland och ytterligare 50 i övriga delar av världen. Dessa satsningar har fått ett enormt genomslag och inneburit stor tillväxt för lokala församlingar och hundratals nya församlingar har planterats.
– Nu närmast i vår är huvudstaden Havanna på Kuba aktuell. Under dessa kampanjer satsar vi på att sprida evangeliet via en massiv mediesatsning i alla möjliga kanaler. Vi använder oss av tv, radio, affischtavlor, bussreklam, bildskärmar, sms, sociala media och en bemannad telefoncentral. Ett stort nätverk av församlingar är engagerade i utdelning av biblar i hemmen och i uppföljningsarbete.  
Mitt i alla dessa enorma satsningar för att nå ut med evangeliet om Jesus till världen, finns alltså ett vardagligt, jordnära, ryskt-finskt-kanadensiskt par. Fiskarpojken Hannu Haukka och hans ryska fru Laura har fått nåden att leda ett enormt fiskafänge av människor som kommit in i Guds rike.  
– Herren har verkligen gett oss mycket mer spänning i livet än vi hade kunnat föreställa oss. Mirakel är inte baserade på meriter, utan på Guds nåd. Endast Gud gör underverk. Många gånger har vi sett Guds under på alla möjliga områden, och vi har bara stått häpna och tittat på, säger Hannu Haukka med ett tacksamt leende.
BÖRJE NORLÉN
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.