Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Jonathan vill vara ett ljus i sin omgivning

Eva Ruderstam | 27 apr , 2017
Jonathan Grenmyr vill sprida Jesu kärlek, genom sitt liv och genom att vara sig själv. På skolan där han jobbar delar han med sig av glädje och positivitet. – Jag ber varje dag att jag ska få vara ett ljus och sprida kärlek och glädje bland arbetskollegor och elever, säger han.

jonathan_vill_vara_ett_ljus_i_sin_omgivning
Jonathan Grenmyr växte upp i en kristen familj. Föräldrarna tillhör Pingstkyrkan i Nybro och det blev naturligt för Jonathan att gå på gudstjänster och kristen barnverksamhet.

Första gången som han verkligen tog sin tro på allvar var i samband med en händelse i skolan när han gick i årskurs fyra.

– Vi skulle läsa högt för varandra, två och två. Jag och en kompis satte oss i femmornas klassrum eftersom de var på rast. Det var snart påsk och klassen hade samlat ihop pengar och köpt godis som låg i ett stort godisägg.

När de hade läst färdigt och skulle gå därifrån frågade kompisen om de inte skulle ta en godisbit ur ägget.

– Jag tvekade lite, men sedan tog jag en godisbit och stoppade i munnen. Innan min kompis hann ta något upptäckte vi att det satt en femteklassare i rummet, som vi inte upptäckt. Han såg vad som hände.

Det dröjde inte länge förrän ryktet spred sig på skolan, att Jonathan hade knyckt godis från femmorna.

– De ropade efter mig på rasten och jag blev jätterädd. När jag skulle cykla hem såg jag att det stod några femmor vid cykelstället och väntade på mig. Jag vågade inte gå dit utan dröjde mig kvar i skolan i säkert 20 minuter innan de försvunnit och jag kunde cykla hem.

 

”Om du finns, Gud”

– Den natten var jag jätterädd. Jag bad till Gud: ”Om du finns Gud, så hjälp mig. Gör du det, så ska jag följa dig för alltid.”

Nästa morgon kändes cykelturen till skolan extra tung. Inte blev det lättare av att Jonathan såg några femmor stå vid cykelstället.

– Men tvärt emot vad jag trodde gick det jättebra. De hälsade, frågade hur jag mådde och var bara trevliga. Jag förstod inte vad som hade hänt, mer än att Jesus måste ha gripit in. Något hade hänt, för de var inte alls arga längre.

Det uppstod inga jobbiga situationer på skolan den dagen och för Jonathan blev det ett bevis på att Jesus bryr sig om vår vardag.

– Jag sade till Gud: ”Du är ju med”. Efter det tog jag min tro på allvar på ett annat sätt och döpte mig. Det var där mitt liv med Gud började på allvar.

 

Tuffa högstadieår

I högstadiet upplevde Jonathan att det var jobbigt att vara kristen.

– Det var en del festande och jag kände att det krockade med mig och min tro. Jag följde med på någon fest, men det kändes inte bra och jag trodde inte att jag skulle klara att stå emot grupptrycket. Så jag valde att helt hålla mig borta från festerna.

– Det blev många frågor om varför jag inte drack. Jag försökte förklara att jag inte trodde det var bra för mig. Men det ledde till att jag blev lite utsatt och mobbad. Jag var inte längre en i gänget. Det var jobbigt och högstadieåren blev ganska tuffa.

Jonathan ägnade mycket tid åt datorspel, ibland sent på nätterna, och han var inte alltid så pigg på att följa med till kyrkan.

– Pappa fick nästan dra mig till kyrkan. Han stod på sig och såg till att jag kom dit. I efterhand är jag tacksam att han gjorde det. För det var guld värt.

 

Dyka in i Bibeln

I gymnasiet blev det lättare. Där var det mer accepterat att vara kristen.

– På högstadiet var jag en tönt, en nolla. Men på gymnasiet sågs det nästan som lite coolt att jag vågade vara annorlunda. De accepterade mig och jag försökte sprida Jesu kärlek genom att vara mig själv.

Jonathan har gått två år på Blå kust bibelskola i Oskarshamn. Han valde en inriktning mot församling och praktiserade i Pingstkyrkan i Nybro. Jonathan jobbade tillsammans med Niclas Madestam, som då var ungdomspastor i församlingen. Under sitt andra år gick han en ledarutbildning och jobbade förutom med ungdomsarbetet även med att coacha församlingens ungdomsledare.

– Bibelskolan var en tid då jag fick en djupare relation med Jesus. Jag fick ställa mina frågor och dyka in i Bibeln. Det gav mig också en rutin till personlig andakt en liten stund varje dag.

 

Morgonandakt på cykel

Att jobba med barn och ungdomar är något som Jonathan vill fortsätta göra. Han började plugga till gymnasielärare i Växjö, men pendlingen och studierna tog på krafterna och efter två och ett halvt år tog han en paus.

– Under tiden jobbar jag i skolan. På fritids, som resurs, med svenska som andra språk och i olika klasser. Just nu jobbar jag på mellanstadiet.

I skolan får han användning för de lärdomar han fick under ledarskapsutbildningen på bibelskolan. Han trivs med att stå framför folk och att undervisa.

Vardagsrelationen med Jesus är en nyckel i Jonathans liv. Varje morgon inleder han med en stund inför Gud.

– Jag brukar ha en morgonandakt när jag cyklar till jobbet. Jag ber för konkreta böneämnen, om beskydd och för min arbetsplats. Framför allt ber jag att jag ska få vara ett ljus och sprida kärlek och glädje bland både arbetskollegor och elever. Jag tror inte att man behöver banka med Bibeln, utan att man framför allt kan visa Guds kärlek genom sitt liv.

 

Bidra till glädje och positivitet

Jonathan upplever att atmosfären på arbetsplatsen har förbättrats.

– När jag kom dit var det många som var negativa, men jag har fått höra att jag vänt upp och ner på hela stället. Jag har blivit uppskattad av både lärare och elever. Det känns väldigt roligt, för allt jag gör är att försöka vara positiv och hjälpsam.

Alla kollegor vet att Jonathan är kristen, men reaktionerna är enbart positiva.

Förutom undervisningen ser Jonathan också ett uppdrag i att sporra elever och lärare och bidra till glädje och positivitet på skolan.

– Det är inte jag som gör det, utan Jesus genom mig.

 

Mission i Etiopien

I februari i år åkte Jonathan till Awasa i Etiopien. Där driver församlingen ett missionsprojekt tillsammans med Värnamo pingstförsamling.

– Vi ordnade en veckolång bibelskola för kristna ledare i Etiopien. Elva personer från vår församling åkte ner för att hjälpa till. Själv arbetade jag med barndagar och barnmöten, men också med praktisk hjälp. Och på söndagen fick jag predika i en församling.

Resan blev en erfarenhet för livet.

– När vi körde genom landet och såg hur folk på sina ställen bodde i kojor, så fick jag ett nytt perspektiv på livet. De saker som jag bett om i Sverige, som jakten på en lägenhet, kändes så små. Och trots att många hade det svårt var de barn vi mötte så positiva. De var glada för det lilla.

 

Jesus betyder allt

Jonathan delar sin tid mellan arbetet i skolan och engagemanget som församlingsledare och ungdomsledare i Pingstkyrkan.

– För mig känns det självklart att lägga tid i kyrkan. Jesus betyder allt för mig. Jag vet att han alltid är med mig, varje dag, och det känns tryggt. Jag har alltid någon att komma tillbaka till, både när det går bra och när det går dåligt. Genom livet har det gått upp och ner med min egen tro, men Jesus har alltid varit med mig.

EVA RUDERSTAM

 

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.