Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Deni överbevisad av Guds kraft

Sara Yonadam | 23 mar , 2017
Deni Mendieta växte upp som pastorsson men tron på Jesus var inte självklar. – Jag hade en tro som barn men det var inte min tro egentligen, utan mina föräldrars tro. Efter fyra år som ateist mötte han Gud och visste att han inte längre kunde förklara bort den Gud hans föräldrar trodde och förtröstade på.
Demi_overbevisad_av_Guds_kraft
Deni växte upp som ett av sex barn till pastorsparet Sven och Vicky Bengtsson. Han beskriver att det var en stor välsignelse att få växa upp i ett hem med en stadig grund, som underlättar när livet sedan blir svårare. Och svårare blev det. När Deni skulle börja första året i gymnasiet var han helt övertygad om att Gud inte fanns och tog ett beslut att vara ateist. 
– Jag tyckte att kristendomen var en dum grej, extremt idiotiskt, och jag kände att det inte fanns någon Gud. Jag var inte arg på någon eller arg på Gud, utan tyckte bara att Gud inte finns. Det var ett logiskt beslut.

Var arg på idioti

Denis beslut och inställning tog sitt uttryck bland annat i att han inte trodde på några konsekvenser av det jordliga livet i ett evighetsperspektiv och såg sig själv som ”fri”. Deni ifrågasatte mycket, diskuterade allt möjligt, både på sociala medier och med sin mamma, som tålmodigt försökte svara på sin sons frågor. 
– Jag är jättetacksam att hon orkade stå ut med mig under den tiden. Det måste ha varit otroligt jobbigt för henne. 
Deni förklarar: 
– Jag var arg på idioti. Jag tyckte att det mest idiotiska man kan vara är att vara kristen. Samtidigt kände jag en enorm skam och djup sorg över att mina föräldrar trodde på det, och att jag visste att de önskade att jag också skulle gå den vägen, men jag kunde bara inte känna den där tron.

Föräldrarna bad

Under den här tiden bad så klart Denis föräldrar att Gud skulle leda tillbaka deras son. 
– Min mor är en väldigt stark gudskvinna och jag trodde aldrig att någonting skulle kunna få henne att känna sig så svag som jag såg henne när jag levde borta från Gud. Jag förstår att det måste ha varit bland det svåraste som prövat mina föräldrar.
Efter att Deni blivit kristen samtalade han och hans mamma en dag och då började hon berätta: ”Deni, när du var ute brukade jag gå in i ditt rum och be för din säng, din byrå, alla dina saker.” 
– Då förstod jag hur stort det var, säger Deni. 
– Min uppmaning till föräldrar är: ”Förlora inte tron på det Gud har för dina barn. För så fort du förlorar din tro, ditt hopp, då är slaget förlorat. Du är den sista som håller fast vid det som Gud har för dina barn.” Jag såg väldigt mycket på mina föräldrar och såg att de aldrig förlorade hoppet, och det betydde väldigt mycket för mig både då och nu.

”Vad är det som händer?”

Efter fyra år som ateist kom till slut vändpunkten när Deni en söndag följde med sina föräldrar till kyrkan. När kyrkan fylldes med lovsång stod Deni på sin plats helt oberörd och bara observerade och analyserade. 
– Jag följde egentligen bara med för att visa respekt för mina föräldrar och deras tro, men mitt i lovsången slogs jag av tanken ”Men tänk om Jesus faktiskt finns?” 
När han tänkte det, så hörde han plötsligt sitt namn kallas. Deni tyckte att det var konstigt, men han kände sig väldigt rörd. Han sprang ner till sin pappa, som stod längst fram i kyrkan, och drog med honom ut ur kyrkan och sa ”Pappa, vad är det som händer?” 
Samtidigt försökte han fortfarande analysera det logiskt. Han kom fram till att det inte låg någon personlig nöd till grund för att han skulle behöva Gud, utan att han mådde allmänt bra. Så vad var detta då? 
Som svar skrattade hans pappa och sa ”Det är den helige Ande!” Och gick sedan tillbaka in i kyrksalen skrattandes. 

Kastades till golvet

Deni gick ensam tillbaka till sin plats. Lovsången tog slut och predikan började. – Jag såg att det var pappa som skulle predika och jag kan bara tänka mig hur det kändes för honom att veta att han precis skulle predika den predikan som förmodligen skulle ta hans egen son tillbaka hem igen.
Deni lyssnade på sin fars predikan med mycket mer öppna öron än vanligt. Efter predikan var det lovsång och en frälsningsinbjudan. 
– Jag tänkte: ”Om det här är på riktigt, så är det inte svårt för Gud att visa sig för mig.” 
Men han visste samtidigt att han hade gjort allt för att förneka Gud och att se till att det inte fanns något spår av Gud i hans liv. Men han bad: ”Om du finns Jesus, så visa dig för mig nu.” 
– Jag hade knappt bett klart den bönen förrän jag kände en stark kraft, som en kanonkula. Jag kastades till golvet, ner på mina knän, och upplevde att jag var som i en bubbla. 
Han förstod att han var i något han egentligen inte skulle kunna vara i, för att han hade synd. 
– Jag trodde inte på synd när jag var ateist. Men sekunden jag förstod att jag hade det, så var det väldigt uppenbart. 

Synd och skam flög av

Deni kände ett enormt tryck. Tårarna föll och han bad: ”Gud jag är här, jag är Din. Rädda mig.” Då kunde han känna hur all synd och skam flög av.
I nästa sekund tänkte han: ”Oh nej, nu är jag ju kristen.” Och då var han övertygad om Guds existens.
För att komma vidare i att följa Jesus började Deni gå till sin pappa för rådgivning. 
– Jag ville ta tag i många saker direkt, men pappa ville att jag skulle låta Gud jobba i mig successivt. Gud hade svarat på den genuina frågan ”Finns du?” Men det var bara ett senapsfrö av tro, och det fröet behövde växa.”

Gud som försörjare

Inte långt därefter bestämde Deni sig för att flytta till Stockholm. Han börjat gå till församlingen Hillsong Church och samtidigt blivit en av medlemmarna i ett band, och han upplevde att Gud kallade honom tillbaka till Stockholm. 
– Jag bad att jag skulle få en öppning, ett tydligt svar på om jag skulle flytta. Dagen efter ringde min vän från Stockholm och undrade om jag funderade på att flytta dit. Han sa att han hade ett ledigt rum i sin lägenhet som han kunde hyra ut. 
Det blev ett tydligt tecken och Deni gjorde det i tro. 
– Jag hade ingen mat. Jag hade min gitarr och min säng. Men i Bibeln står det att Gud är min försörjare och att mig ska inget fattas. Det var jag helt säker på.
Gud försåg Deni med pengar till hyran när han var ute och spelade på Stockholms gator. Idag har han ett stabilt jobb och kan vittna om hur Gud har varit trofast och sett till att han har nog av allt. 
– Inget i omständigheterna sa att det skulle funka, utan i slutändan var det Gud som såg till att allt funkade.

Uppmaning till föräldrar

Som avslutning vill Deni uppmana alla föräldrar att inte sluta tro på det Gud har för deras barn: 
– Du kämpar inte i det här livet för att få seger utan för att du har seger, i Jesus. Föräldrar har en jätteviktig roll i barnens liv. Om du har ett barn som går bort från Gud så stå ut och visa den säkerhet hos Gud som du vill att barnet ska finna, för det är den säkerheten de kommer att springa tillbaka till.
Till den som kallar sig ateist och inte förstår Guds kärlek och hur man kan tro på Gud, säger Deni kort:
– Jag förstår att du inte förstår det. Men när du väl förstår det, så kommer du att förstå.
SARA YONADAM
 
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.