Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Thomas fick Jesusmöte i häktet

Eva Ruderstam | 09 mar , 2017
Thomas Ljung knarkade bort familj, dotter, körkort och jobb. Under 20 års tid åkte han in och ut från fängelser och i häktet bestämde han sig för att avsluta sitt liv. Då fick han ett Gudsmöte som kom att skaka om hela livet. Efter behandling på Josua Rehab har han nu fått livet tillbaka.
Thomas_fick_ett_Jesusmote_i_haktet
Thomas Ljung fick en mycket trasslig barndom och skolan fungerade inte alls.
– Hade det funnits ADHD på den tiden, så hade jag garanterat diagnostiserats med det. Jag kunde aldrig vara still och fick byta klass flera gånger. Det blev mycket bråk och slagsmål. I åttan fick jag anpassad skolgång, så att jag bara gick i skola vissa dagar och jobbade resten av tiden.
Thomas var en spänningssökare som drogs till det som var farligt. Det blev snatterier, sniffning och alkohol.
– Jag hade en inbyggd osäkerhet, men med alkohol i kroppen vågade jag ta kontakt. 
Thomas arbetade som försäljare, som svetsare, på SJ och till och med på ett behandlingshem. Han flyttade ihop med en tjej och de skaffade barn. Även om han både rökte hasch och drack alkohol kunde han ändå sköta arbete och familjeliv någorlunda. Tills han som 26-åring för första gången provade amfetamin.

Fyllde tomrum med droger

 – Ända sedan jag var liten hade jag känt ett tomrum i bröstet. Jag hade försökt fylla det med spännande saker, alkohol, slagsmål, allt möjligt. När jag tog amfetamin kändes det som om tomrummet fylldes. 
– Jag blev fast med en gång, för jag ville verkligen ha amfetamin igen. Jag tyckte att jag mådde bra av det. När jag drack blev jag odräglig och började slåss, nu kunde jag ta amfetamin och samtidigt sköta jobbet. Det blev som en kärleksrelation.
Men amfetaminet kostade pengar och Thomas drogs in i kriminalitet för att finansiera sitt missbruk. 
– Det tog inte så många år förrän jag knarkat bort familjen, min dotter, jobbet, körkortet. Jag blev av med allt.
Thomas gjorde sig skyldig till stölder, bedrägerier och narkotikabrott. I häktet i Mariestad fattade han ett ödesdigert beslut. 
– Jag tyckte att jag hade en fot i varje läger och kunde inte fortsätta på det viset, så jag bestämde mig för att bli kriminell på allvar. Jag överlät mig till mörkret. Efter det blev livet sämre och sämre. Under 20 års tid åkte jag in och ut ur fängelser och jag har nog suttit tio år effektiv tid i fängelse. Dessutom har jag varit på massor av behandlingshem.

Planerade självmord i cellen

2009 satt Thomas häktad ännu en gång, den här gången i Jönköping.
– Jag hade knarkat bort allt. Mitt liv var hopplöst, jag led av ångest och tomrummet i bröstet var tillbaka. Där och då bestämde jag mig för att ta livet av mig.
– Jag tog ett lakan, rev det i remsor och tillverkade en snara som jag hängde i toalettdörren. Då såg jag att det låg en Bibel under tv:n. Plötsligt slog det mig: ”Tänk om det är sant att Gud finns?” 
Thomas har aldrig trott på Gud. Tvärtom har han kallat sig ateist och sett snett på kristna människor. Men han hade en vän som var frälst, och plötsligt mindes han hur hon strålade.
– Jag lade ifrån mig snaran och tog Bibeln. Jag lade Bibeln på sängen, ställde mig på knä och knäppte händerna. Och så ropade jag till Gud: ”Om du finns får du mitt liv nu. Jag överlämnar mig till dig – om du finns.”

Fylldes av frid

– Då fick jag en frälsningsupplevelse som inte går att beskriva. Den kan inte jämföras med någon drog eller något annat jag varit med om. Jag upplevde en fantastisk frihet. Hela mitt inre fylldes av en sådan otrolig frid, det var som en ström genom mig. Jag fick syndanöd för det som jag gjort och jag hörde en röst inom mig som sade: ”Nu är det över”. Jag förstod inte vad som var över, men jag förstod att jag fått ett möte med Gud.
Thomas träffade en präst. Han började också be och läsa kristna böcker. 
– Jag hade andakter för mig själv och jag berättade för andra fångar att jag börjat tro på Gud. Samtidigt började jag skriva ner allt som jag upplevde och var med om.
Thomas satt av sitt fängelsestraff och fick sedan komma på behandling.
– Jag trodde att nu skulle livet börja fungera, för nu hade jag Jesus som sponsor i mitt liv och då skulle allt lösa sig. Men jag vände inte om. Jag bröt inte mina gamla beteendemönster, utan fortsatte att röka och spela poker på nätet. Det slutade med att jag kom tillbaka till missbruket igen efter behandlingen och det blev även en ny vända på häktet.

Nya Thomas gjorde entré

Den här gången erbjöds Thomas kontraktsvård istället för fängelse. Han ville komma till ett kristet behandlingshem och bestämde sig för Josua Rehab.
– Jag kom dit den 24 oktober 2011. Första dagen träffade jag Hans Augustsson, som är pastor i församlingen. Han tittade på mig och sade: ”Du ska få upprättelse och ett nytt liv!” Jag tyckte att det lät som idioti. Jag hade ju misslyckats med allt i livet. Han visste inget om mig eller vem jag var, hur kunde han säga att jag skulle få upprättelse?
– Hans sade att det inte var svårt, jag behövde bara göra två saker – stanna kvar och göra som personalen sade. Tidigare hade jag tjafsat en hel del på mina behandlingshem. Jag hade haft egna idéer om hur de skulle rehabilitera mg. Men den här gången var jag helt inställd på att det skulle bli en förändring och jag tänkte att om det är så enkelt som Hans säger, då ska jag göra det.
På Josua Rehab fick den gamla Thomas dö och en ny Thomas göra entré.
– Jag slutade röka. Istället för dator eller tv fick jag undervisning om Guds väg och fick lämna över hela mitt liv till Gud. Jag var visserligen döpt när jag kom till Josua, men jag var inte död från mitt gamla liv.

Följa Gud i vardagen

När Thomas ska berätta vad tiden på Josua Rehab har betytt för honom, så kan han nästan inte beskriva det.
– Mitt liv har förändrats totalt. Jag har blivit andedöpt och idag lever jag bara av det jag får av Herren. Jag har fått min familj tillbaka. De ville inte ha kontakt med mig tidigare. På rehab blev jag också helad från en kronisk magsjukdom.
– Jag har fått lära mig hur man följer Gud i vardagen och lever efter Guds principer, på alla områden i livet. När jag började göra rätt i det lilla, så skedde de stora miraklerna i mitt liv. Idag är Jesus grunden för allt. Jag har en relation med honom och han är min bästa vän.
I efterhand har Thomas träffat vännen som var frälst och som han kom att tänka på i häktescellen. Det visade sig att hon hade bett för honom varje dag – i 17 år.
– Hon hade en lapp i sin Bibel som påminde henne om att be för mig. Jag vet att hennes böner är en del i att jag är frälst idag.

Familj och jobb

Efter behandling och utslussning fick Thomas jobb. Han flyttade till Gamleby där församlingen Josua hjälpte honom vidare.
– Jag fick en lägenhet i deras hus och blev en del av en levande församling. Det har betytt otroligt mycket för mig och jag är så tacksam till församlingen.
Sedan tre år tillbaka arbetar han på Josua Rehab, där han är ansvarig för utearbetet och sätter de boende i arbete. Han har fått skuldsanering beviljad och blir efter sina fem år på existensminimum av med sin miljonskuld till kronofogden.
För ett och ett halvt år sedan gifte Thomas sig och fick en ny familj.
– Jag kunde inte tänka mig att livet skulle bli så annorlunda, att jag kunde må så här bra. Innan var det ingen som litade på mig. Idag har jag förtroende hos människor. Folk räknar med mig och jag är till och med godkänd som övervakare av kriminalvården. Det är helt enormt.
Nyligen fick Thomas ett utdrag ur belastningsregistret. Det var en tjock bibba med papper.
– När jag läser i registerutdraget kan jag knappt fatta att det verkligen har hänt. Det känns inte som att den person som beskrivs i pappren är jag. För den Thomas som begick brotten, missbrukaren som knarkade bort sitt liv, han finns inte längre kvar. Tack vare Jesus lever jag idag ett helt nytt liv.
EVA RUDERSTAM

Lär känna  Jesus

Att ta emot Jesus är mycket enkelt. Bibeln säger i Romarbrevet 10:9: "Om du med din mun bekänner att Jesus är Herre och tror i ditt hjärta att Gud uppväckt Jesus från de döda, då ska du bli frälst." Frälst betyder räddad och att få gemenskap med Gud.

Det enda du behöver göra är att tala med Honom ärligt och direkt från ditt hjärta ungefär som du talar med en vän. Jesus väntar och längtar efter att du ska tala med honom.
Om du har svårt att forma egna ord kan du be den här bönen:

Nu kommer jag till dig Jesus. Jag tror att du är Guds son och att du har dött för alla mina synder.

Jag erkänner att jag inte är fullkomlig. Förlåt mina fel och tillkortakommanden. Tack för att du kan rena mig från alla synd.

Jag vill att du ska bli Herre i mitt liv. Tack för att du tar emot mig nu. Tack för att jag får vara ditt barn. 
Låt mig känna din kärlek! Amen

Ta gärna kontakt med en församling där du bor eller gå en Alpha-kurs för att få veta mer.
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.