Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Mona fick se alla barnen ta emot Jesus

Ruben Agnarsson | 02 mar , 2017
När Mona i trettioårsåldern fann en personlig tro på Jesus, blev hon ensam i familjen med en kristen tro. Under många år var hennes tro därför något som hon i stor utsträckning höll privat. I dag har hon fått se hur stora delar av familjen har tagit emot Jesus. – Genom alla dessa år har jag stått fast. Jag vet att Gud finns, att han är här, säger hon.
Mona_fick_se_alla_barnen_ta_emot_Jesus (1)
Mona Christianssons föräldrar var inte troende, så hon växte inte upp i ett kristet hem.
– Jag hade ingenting sådant med mig hemifrån, mer än att vi läste aftonbönen: ”Gud som haver barnen kär...”, berättar Mona, när Inblick möter henne hemma hos äldste sonen Ulf Christiansson i Hovås utanför Göteborg.
Några tydliga barndomsminnen bär hon ändå med sig. När hon var åtta år och gick i småskolan, hörde Mona sin lärarinna berätta om Jesus.
– Hon hade illustrationsmaterial, underbara planscher, som hon hängde upp där man fick se Jesus i olika situationer. Jag tyckte att han var så fascinerande, minns Mona Christiansson.
Vid ett annat tillfälle när hon och en klasskamrat lekte i grannskapet, gick de förbi Frälsningsarmén som hade en byggnad på deras gata.
– När vi gick förbi hörde vi musik inifrån, så vi gick in där, och möttes av två kvinnliga frälsningssoldater, som började prata med oss. Vi gick även fram till botbänken där de bad för oss, och sedan när vi skulle gå hem, sade de att vi var välkomna tillbaka.
Hon tänkte att hon skulle vilja gå dit igen, och frågade därför sina föräldrar om lov.
– Men det fick jag inte. Min mamma hade även starka uppfattningar om pingstvänner, som att de klättrade på väggarna, säger en leende Mona, som långt senare skulle få se hur hennes mamma tog emot Jesus, på äldre dar.

Tuff utmaning

När Mona slutligen fann en personlig tro på Jesus i början av 1960-talet, var det ett steg som hennes man inte delade, vilket blev en tuff utmaning. Under många år var hennes kristna tro därför något som hon i stor utsträckning höll privat.
Familjens frälsning blev av naturliga skäl ett viktigt böneämne och Mona fick löften från Gud som hon har stått fast vid genom alla år.
Och under andra halvan av år 1970 fick hon flera bönesvar. Inom två månader tog barnen Henning och Mia emot Jesus, och strax därefter äldste sonen Ulf.
– Allt skedde på några månader där i slutet av 1970. Det var moget, jag var inte speciellt medveten om Gud, men det skedde en process inom mig. Bland annat fick jag det väldigt jobbigt när Else Marie gjorde slut, minns Ulf Christiansson.
Mamma Mona fyller i:
– Jag har fått så mycket uppmuntran från Gud. Han har varit så trofast under alla dessa år, från 60-talet fram till i dag. Han har sagt till mig att stå fast, bara stå. Och jag står, säger hon, samtidigt som ansiktet spricker upp i ett leende när hon läser upp ett av de löften som Gud gett henne, från Jesaja 59:21:
”Och detta är mitt löfte till dem, säger Herren. Min helige Ande ska inte lämna dem, och de ska vilja göra det goda och hata det onda. Ja, även deras barn och barnbarn ska göra det för all framtid.” (Levande Bibeln).
Hon citerar ytterligare ett löfte från Jesaja 60:22:
”Små familjer ska förökas till stora släkter. Den minsta grupp ska bli en mäktig nation. Jag, Herren, ska låta allt detta ske, när tiden är inne.”

Beroende av bön

– Jag står på Guds löften. Min man är fortfarande inte troende, men jag har fått löftet att jag ska få stå bredvid och se hur även det undret sker, fortsätter hon och beskriver utmaningen att i 50-60 år leva med en man som inte delar hennes tro. 
– Man blir väldigt beroende av att kunna be. Och det har jag gjort också, och Gud möter upp med uppmuntran. Genom alla dessa år har jag stått fast. Jag vet att Gud finns, att han är här. Den upplevelsen gjorde jag redan på 1970-talet, när Gud började tala med mig om att jag skulle hjälpa till på söndagsskolan i Missionskyrkan.
– Jag grät och hade ångest, och tyckte inte jag hade något att ge barnen och att jag bara hade tårar och elände. Men jag uppsökte söndagsskolläraren och sade: ”Gud har sagt till mig att jag ska hjälpa till på söndagsskolan”. Då brast han ut i tacksägelse och sade: ”Jag har bett om en medhjälpare”.
– Det var farbror Harry. Han var en speciell människa, ungarna älskade honom. När han började säga så, och jag hade berättat om Guds tilltal, strömmade en kraft över mig i vågor. Jag blev fri från all ångest, fri från allt som tyngde mig. Och det har bestått, säger Mona Christiansson och skrattar.
– Det är underbart.

Hela släkten frälst

Ulf Christiansson är förstfödd, men blev alltså inte den förste som blev frälst.
– Nej, han var den sista. Henning var först, sedan Mia och därefter Ulf. Senare fick vi två barn till, Jonas och Sven, som också är kristna. Det är fantastiskt, Gud har genom åren gett oss 19 barnbarn och 18 barnbarnsbarn.
– Hela vår släkt, mer eller mindre, är i dag frälst. Båda mina systrar, och min mor, har tagit emot Jesus. Många har blivit påverkade. Gud gjorde en massa saker, bakom ryggen på mig. Plötsligt var det klart, även om det inte var det jag bad starkast för. Kan du förstå? Man kommer att få veta hur allt detta gick till när man går över gränsen.
Mona erkänner att uppväxten med Ulf och hans intresse för musik, ibland var krävande.
– Skillnaden var oerhört stor. Min mamma sjöng i operakören, och Ulf spelade rock´n´roll. Ni var i källaren, du och dina killar. Ni slog och väsnades, men jag klarade av det genom alla åren, minns Mona.
– Sedan blev det musik av det, fyller Ulf Christiansson i och ler. Han tittar på Mona och tillägger tacksamt:
– Orsaken till att jag blev frälst, var att du bad och bombarderade mig med Gud.
Mona beskriver hur det alltid var något av barnen som följde med till Missionskyrkan.
– Men inte så ofta du, Ulf, lägger hon till, men beskriver sonen som en helt annan människa idag.

Har du lyssnat på Krigsman någon gång?
– Självklart att jag har.

Det är ganska hög musik även i The House?
– Jag har hunnit vänja mig under alla de här åren, och sedan har jag väl förlorat lite hörsel genom åren, säger Mona och skrattar.

Gud sviker inte

Under de första åren som kristen gick Mona i Svenska kyrkan.
– Jag minns alla söndagar som man bekände sina synder och bad: ”Herre förbarma dig”. Det blev aldrig riktigt någon förlossning i det hela.
Sedan hjälpte hon till i Missionskyrkans barnarbete och var under en tid även med i kvinnorörelsen Womens Aglow.
De senaste åren har hon varit med i The House, där hon anslutit sig till överlåtelsen till bön och fasta, i den mån det har fungerat praktiskt.
– Jag har mitt hjärta i detta. Gud är god, han är otrolig. Det jag har i mitt hjärta är att förmå människor att åtminstone pröva, fråga efter honom. För han sviker inte. Nej, han gör inte det, säger Mona och uttrycker återigen sin tacksamhet över den trofasthet som Gud har visat genom alla år.
– The House är det sista steget för mig. Jag var med redan på de möten som The House ordnade i hamnen i Göteborg, och blev inte besviken.

En pelare

Ulf Christiansson beskriver hur hans mamma efter några månader sade till honom: ”Någon måste leda det här, och jag tror att det är du som ska göra det”.
– Jag var lite motsträvig, hade inte tänkt att jag skulle ta ett ledaransvar även om det låg i mig. Men mammas uppmaning gjorde att jag bejakade ansvaret att gå före, säger han och vänder sig direkt till Mona:
– Du ser förbi det här skramlet och den höga volymen, du kommer för att vara med och prisa Gud.
Mona håller med, och beskriver hur överlåtelsen till bön och fasta i The House har gett henne en stabilitet.
– Jag hade inte orkat ha det som jag har det, om inte The House funnits. Inte bara The House, utan alla olika etapper i det verk som Gud gör och som han har gjort i mig. Jag vet definitivt att jag är en grund, eller en pelare, i det som sker i The House. Det har jag fått nästan som i en syn. Så är det.
​RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.