Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Badresa till Israel gav Paul och Lena en ny framtid

Anita Barker Andersen | 02 feb , 2017
Under en resa till Israel började Lena Forsén motvilligt läsa Bibeln. Hon kom till tro och förändringen i hennes liv gjorda att även hennes make Paul tog emot Jesus som sin frälsare. – Aldrig trodde väl vi att en "badresa" till Israel skulle förvandla våra liv, vår familj och hela vår framtid, säger Lena Forsén.

badresa_till_israel_gav_paul_och_lena_en_ny_framtid
Lena och Paul Forsén gifte sig när de var 19 år gamla, strax efter att deras första son kommit till världen. De två kom från helt skilda uppväxtmiljöer. Lena kom från en välbärgad familj, men drabbades av svår sjukdom i början av tonåren. Paul var en faderlös mobbad flykting från Östtyskland.

De ville så mycket men var i sin omognad oförmögna att bygga en sund och trygg familj. Konflikterna var många och äktenskapet knakade ordentligt i fogarna. En dag efter åtta års äktenskap bad de i sin förtvivlan en bön till Gud: ”Gud, om du finns, hjälp oss, vi klarar inte det här!” Gud hörde dem.

 

Man ville berätta om Jesus

En dag kom en man och ringde på deras dörr. Det var Lena som öppnade. Mannen frågade om han fick komma in och berätta om Jesus.

– Jag tänkte säga nej och stänga dörren men en röst inom mig frågade: ”Vågar du inte lyssna?” Det avgjorde saken och jag bjöd mannen att stiga in.

Maken som låg och vilade i sovrummet ropade: ”Vem är det?” Det är någon som vill berätta om Jesus!” svarade Lena. Förskräckt hörde hon honom svara: ”Det ska inte vara någon dj…a Jesus här!”

Lena såg hur en smärta drog över mannens ansikte och hastigt sa han: ”Ja, jag ska gå”, och så gick han.

– Det var som att en kall hand grep om mitt hjärta. Jag ville springa efter honom och förklara, men när jag kom ut var han borta – som uppslukad!

 

Alkohol och psykiska besvär

En tid efter det försökte Paul ta livet av sig genom tabletter och han försökte även ta livet av sin hustru Lena. Hon var i sin tur frestad att knuffa honom baklänges utför trappan. Båda var flera gånger under psykiatrisk vård.

Ännu en son föddes, men då hade mannen lämnat sin familj, utan att tala om vart han tagit vägen. Han började dricka mer och mer och sökte andra kvinnors kärlek. Längst inne ville varken Lena eller Paul att deras äktenskap skulle sluta på det sättet. Efter en tid flyttade de ihop igen och försökte lappa ihop äktenskapet. Men Paul engagerade sig mer och mer som trubadur och folkdansinstruktör. Han var nästan aldrig hemma.

 

Badresa till Eilat

Lena ville i slutet av det året vara ensam ett tag och koppla av med bad och läsning så hon ringde en resebyrå och frågade var man kunde bada vid den här årstiden. Av deras två alternativ blev det Eilat vid Röda Havet. Överraskande ville Paul också följa med.

– När jag packat ner de tio böcker som jag lånat på biblioteket, hörde jag en röst som sa: ”Ska du inte ta med dig Bibeln för du ska ju till Bibelns land?” Nästan förnärmad gick jag till bokhyllan för att se om det fanns en Bibel där. Nya Testamentet och Psaltaren, som var Pauls konfirmationsbibel, stod där. Jag tog den och nästan slängde den ner i väskan med orden: ”Den kommer jag ändå inte att läsa”.

Efter flygförseningar och bagage på avvägar kom de fram till husvagnsbyn som man byggt upp för turister. När Lena öppnade väskan var alla böcker utom Bibeln spårlöst försvunna. Bibeln låg överst i väskan!

 

Läste Bibeln och kom till tro

– Jag blev så arg att jag slängde Bibeln i väggen och sa att jag måste ut och skaffa något att läsa. Vi tillbringade första dagen i Eilat med att leta efter böcker på svenska, men utan resultat. I brist på annan litteratur blev det ändå Bibeln jag började läsa.

När hon nu började läsa evangelierna hände något märkligt. Det var som om hon befann sig mitt i handlingen som en Jesu lärjunge.

– Jag kom till slutet av Johannes och läste om hur Johannes och Petrus sprang till den tomma graven, hur de såg linnebindlarna ligga där med huvudduken hopvikt på en särskild plats och att ”Johannes såg och trodde”. När jag läste detta, såg jag också och kom till tro.

– Jag hade tidigare försökt läsa Bibeln men bara blivit arg. När jag nu läste i evangelierna förstod jag till min stora förvåning att Bibelns berättelser måste vara sanna.

På grund av Lenas entusiasm blev Paul också intresserad av Bibeln och läste Matteusevangeliet, när Lena tog en paus i läsandet.

Lena sa: ”Vi måste se Jerusalem”. De tog en buss dit. Det besöket blev för dem båda en omtumlande upplevelse. Vid Klagomuren upplevde Lena en ”helig närvaro”, så påtagligt att hon förstod att det måste vara Gud, och Paul tänkte när de gick på gatorna i Gamla staden: ”Tänk om Jesus verkligen funnits, tänk om han har vandrat här?”

 

Ångestfylld dröm

När de kom till flygplatsen för att åka hem kom beskedet att de måste betala en flygskatt på grund av den rådande krigssituationen, men de hade inga pengar kvar. De kom då ihåg att de fått dollarsedlar av ett par amerikanska tjejer som ville att de skulle köpa trätofflor i Sverige och skicka till dem. Summan visade sig vara exakt lika stor som flygskatten – det var bara att stiga på planet och åka hem till Sverige.

Den våren tog Lena emot Jesus som sin personlige Frälsare, något som förvandlade hennes liv totalt.

– Det var inte utan kamp och det hände inte i någon kyrka, utan en natt efter en ångestfylld dröm där Satan proklamerade för mig gång på gång att jag aldrig skulle finna sanningen. Men Satan föll på sitt eget grepp. Jag hade ju funnit sanningen och kommit till tro när jag läste Bibeln i Israel.

– Nu kom Jesus själv till min undsättning. Han uppmanade mig att skriva ner allt jag hade att leva för. Under tiden jag skrev lade sig ångesten och jag hörde Jesus säga: ”Varför skulle just du inte finna sanningen?” Jag svarade: ”Ja, varför skulle just jag inte finna sanningen?” Jag blev påmind om att jag funnit sanningen när jag läste Guds Ord. Jag bad Herren att visa mig vad jag skulle göra, på ett sätt så att jag inte skulle vara så tveksam. Efter det somnade jag gott.

Dagen efter ledde Herren henne till Frälsningsarmén. Efter mötet sa hon till kårledaren att hon ville bli soldat.

 

Paul följde efter

Förvandlingen hos Lena var så radikal att Pauls fördomar om kristendom och kristna slogs sönder av hennes kärlek till Jesus, av hennes kärlek till honom, hennes förlåtande attityd och hennes nya liv. Efter några månader följde han med henne på ett möte. Där tog också han emot Jesus som sin personlige Herre och Frälsare.

– Lena och jag fick uppleva hur våra liv i kaos blev förvandlade när vi tog emot Guds förlåtelse för alla våra felsteg och misslyckanden. Skam och skuld lyftes av och hjälpte oss båda till en förändring i karaktär och livsstil.

– Bit för bit fick jag hjälp från Gud för mitt häftiga humör. Guds Ande fyllde oss mer och mer med frid, glädje, tålamod och självbehärskning. Vi fick också en väldig frimodighet att berätta för andra om våra nya liv. Samtidigt fick mina trubadurvisor ett helt nytt innehåll.

Efter ett år började paret på Frälsningsarméns officersskola i Stockholm. Lena och Paul har nu i 40 år delat med sig av de goda nyheterna om vem Gud är. De gläds åt fem barn och många barnbarn och har nu också firat guldbröllop.

Paul och Lena har en speciell kärlek till folket i det förutvarande Sovjetunionen. Den kärleken har genom åren fört båda dit på ett hundratal resor med hjälpsändningar och evangeliets goda nyheter.

ANITA BARKER ANDERSÉN

Texten finns även publicerad i Anita Barker Anderséns bok "Vem är den osynlige?"

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.