Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Kom tillbaka till kyrkan genom kristen tv

MONIKA EKSTRÖM | 05 jan , 2017
Elisabet Nilsson från Boden växte upp i en familj som tillhörde Missionsförbundet och som fjortonåring döpte hon sig, men sedan blev hon besviken och lämnade den kristna gemenskapen. Nästan 40 år senare blev hennes man frälst genom Kanal 10 och det blev vägen tillbaka till en bärande tro.

elisabet_blev_helad_i_hoften_under_israelresa
– Egentligen blev jag frälst i tonåren. Jag blev döpt som fjortonåring. Men det hände saker som gjorde att jag valde bort kristenheten, berättar Elisabet.

Att Elisabet lämnade kyrkan berodde på att hon blev sårad. Idag har hon förlåtit, men på den tiden drog hon slutsatsen att kristna var hycklare och att de gör andra människor illa. Hon tog helt avstånd från den kristna gemenskapen.

– Jag träffade min man och vi hade ett bra liv. Vi var dansmusiker på fritiden samt höll på med motorsport och friluftsliv. Vi hade samma intressen, fortsätter hon.

När Elisabet och hennes man hade levt tillsammans i 25 år blev han plötsligt sjuk. Han fick en hjärtsjukdom och läkaren sa att han inte hade så många år kvar att leva.

 

Bra musiker

Elisabet upptäckte att mannen, som inte var frälst, började titta på Kanal 10 på dagarna. Det förvånade henne.

– När jag kom hem efter jobbet satt han och tittade på Kanal 10. Jag frågade honom varför. Han svarade att Nenne och gänget var bra musiker, berättar Elisabet.

– Hallå! De spelar tre ackord. Det är samma som dansmusiken som vi brukade spela, menade jag. Men han fortsatte att titta på Kanal 10, minns hon.

Men Elisabet skulle bli ännu mer överraskad och förvånad över vad som hände i makens liv.

– Till slut sitter han och berättar för en granne att han tror på Gud, Jesus och på hela köret.

Maken ville att de skulle gå till Pingstkyrkan, men där gick Elisabets gräns.

– Jag hade varit i Pingstkyrkan mycket när jag var ung. Jag sa till honom att jag inte ville ha med kristna att göra. Du vet inte hur mycket ont de kan göra, sa jag.

 

Jobbig period

En dag efter att paret varit i Luleå och handlat åker Tomas till grannen för att fixa bilen. Elisabet är hemma och lagar mat. Maten blir klar och hon väntar på att han ska komma hem, men ingen kommer.

– Jag ringer en annan granne som går ner till garaget för att titta. Sedan ringer det från 112. De säger att jag ska ta mig till garaget. Då hade han dött. Han var död.

En jobbig period följde och Elisabet höll på att "klappa ihop". Det som höll henne vid liv var barn och barnbarn. Enda utvägen hon såg var att gå och prata med en präst i Svenska kyrkan.

– Jag kunde inte gå till psykiatrin för där har jag jobbat och kände alla. Prästen hade total tystnadsplikt. Jag pratade med henne om det som var. Det kändes som jag hade en blöt filt över mig.

Elisabet beskriver det som om att hon vände ut och in på sig själv både hos prästen och när hon var hemma själv.

Hon kunde inte sova på nätterna och en natt satt hon uppe och la patiens på datorn.

 

Ett ljus i rummet

– Jag satt vi datorn och la någon fånig patiens. Plötsligt var det ett vitt sken i mitt sovrum. Jag trodde att det var en lykta som höll på att gå utanför. Men det var inte så.

– Det var ett ljus i mitt sovrum och det här ljuset innehöll mycket värme. Det var som om ljuset sa till mig att min man hade det bra och att han var hos Jesus.

– Då blev jag lugn. Efter det kunde jag känna att jag ville leva igen. Och jag tänkte att nu ska jag göra som min man sa. Jag ska gå till Pingstkyrkan, berättar en rörd Elisabet.

I kyrkan kände många igen henne sedan ungdomstiden och välkomnade henne med öppna armar.

– Det var som att komma hem. De mötte mig med ett: "Tjena Bettan!" Det var så naturligt. Det var där jag hörde hemma.

Idag har Elisabet en tro som bär henne i genom det som är tungt. Och livet har fått en mening igen.

– Jag kan säga att jag vill leva. Det kunde jag inte säga innan. Det som höll mig vid liv var barn och barnbarn.

 

Trivs i kyrkan

Hon jobbar heltid som avdelningsföreståndare för ett hem med ungdomar som farit illa. Men hon hinner också hjälpa till i Second handbutiken i kyrkan.

– Det känns bra att jobba för människor som har det sämre än vad jag har det. Överskottet skickas till skolverksamhet i Tanzania. Många går ut gymnasiet och högskolan där.

På söndagarna går hon på gudstjänst i kyrkan. I kyrkan finns duktiga musiker och hon gillar att lyssna till predikningarna.

– Jag tycker om predikningar som lär mig någonting. Vår pastor får ihop det till en begriplig predikan som man kan ta till sig. Det tycker jag är bra. Det är helt otroligt, avslutar Elisabet som precis firat jul och nyår med familjen.
MONIKA EKSTRÖM

Elisabeth blev helad i höften på Israelresa

Inte nog med att Elisabet hittade tillbaka till en tro som bär. Hon har också blivit fullständigt helad från värk i höften.

Det skedde på en resa till Israel för drygt ett år sedan.

 

Under många år krånglade Elisabets höft och den blev bara sämre och sämre.

– Vissa dagar gjorde det riktigt ont. Jag var inte tillräckligt gammal för att få protes för de håller bara ett visst antal år. Men jag hade så ont att jag hade svårt att sitta i fred, berättar Elisabet.

I det tillståndet åkte hon till Israel och bestämde sig för att gå på muren som omringar Jerusalem, för det hade hon aldrig gjort tidigare.

 

Skeptisk människa

– Det var upp och ner i trappor och då hade jag så ont att jag knappt kunde ta mig fram.

– Men tjurskallig som är jag är tog jag mig ändå runt och ner.

Elisabet reste med Kanal 10:s resa och på kvällen efter vandringen skulle det vara möte med bland andra reseledarna Kjell och Gunilla Lindstedt. De skulle be för sjuka.

– Jag är en skeptisk människa. Jag går inte fram, tänkte jag.

– Jag har haft väldigt svårt att tro på sådant där. Jag har inte tvivlat på att Gud kan. Men det är något som händer andra, inte mig. Men jag hade så ont.

Till slut tog smärtan överhanden och hon gick fram för förbön.

 

Smärtan försvann

– Så händer det där när jag sitter på en stol och Kjell ber. Det släpper i höften. Sedan dess har jag inte haft ont. Det var 2015, nu är det ett och ett halvt år sedan.

Idag kan hon promenera igen och vara ute i naturen som hon älskar.

– Jag är bara 60 år och ska ju kunna röra mig. Jag kan gå i skog och mark och överhuvud taget vara ute.

I höstas åkte hon på återbesök till Israel. Fortfarande helt utan smärta i höften.
MONIKA EKSTRÖM

 

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.