Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Dedele kände att hon inte dög

Eva Ruderstam | 08 dec , 2016
Dedele hade en bild av en sträng Gud. När hon förstod att Gud istället är kärleksfull och älskar henne, då smälte hennes hjärta och jakten på bekräftelse var över. – Det kände som om allt lättade. Jag kände mig älskad för den jag var och jag förstod att det här var på riktigt.

dedele_kande_att_hon_inte_dog
Det har bara gått sex år sedan Dedele Bolia kom till Sverige från Kongo, men det kan man inte tro när man hör och ser henne. Hon har snabbt anpassat sig till det svenska samhället och brytningen går nästan inte att höra.

– Jag är uppvuxen i en kristen familj i Kongo, både min mamma och mina bröder var troende. Själv döpte jag mig när jag var nio-tio år, men ändå tog jag aldrig riktigt tron på allvar.

2010 gifte Dedeles mamma om sig och flyttade till Sverige och Södertälje.

– Det var en enorm omställning, men samtidigt spännande. Allt var annorlunda. Men faktum var att det gick ganska snabbt att lära sig språket och komma in i samhället.

 

Sökte bekräftelse

Ändå kände Dedele att hon inte riktigt dög åt någon.

– Jag ville ha bekräftelse och jag ägnade en stor del av min tid åt att göra saker som skulle ge mig bekräftelse. Samtidigt gick jag och bar på en skam, för att jag inte dög.

Efter något år i Sverige praoade Dedele i Södertäljekyrkan, som numera heter Hillsong Stockholm Södra. Bland annat var hon med på en bönekväll.

– Pastorn, Tigleth Malkey, sade till mig: ”Dedele, Jesus älskar dig”. Jag tyckte att det kändes konstigt. Kunde verkligen Jesus älska mig? Jag hade gjort dumma saker och det liv jag levde var inte alltid ett bra liv.

Hur kunde Jesus då älska mig? Men orden stannade kvar i mitt inre och jag kunde inte sluta tänka på dem.

Och jag bestämde mig för att om Gud verkligen finns på riktigt, då ska jag ge honom en chans.

 

Gav Gud en chans

Dedele började gå regelbundet till kyrkan.

– Under lovsången var det något som hände i mig. Det var som om allt jag gått och burit på släppte. Atmosfären var fantastisk. Under hela predikan så tänkte jag: ”Varför har jag aldrig fått vara med om det här tidigare? Var har det här varit under hela mitt liv?” Och så sa jag till Gud: ”Jag vet inte om du finns, men jag ger det en chans”.

Dagarna gick. Dedele var nästan på väg tillbaka till sitt gamla liv, men en kompis från kyrkan hörde av sig och drog med henne till kyrkan igen. Där fick Dedele möta Jesus på allvar.

 

Skammen försvann

– Jag upplevde att det var något som saknades i mitt liv, men i kyrkan fick jag svar på alla mina frågor.

Det kändes som att allt lättade. Jag kände mig älskad för första gången och jag förstod att det här var på riktigt. Bördan jag bar på, den bara släppte och jag kände mig jättelättad.

– I samma stund som jag tog emot Jesus i mitt liv så försvann också all skam. Jag insåg att jag dög åt Jesus precis som jag var. Jag behövde inte längre söka bekräftelse från andra människor, för hos Jesus var jag trygg, jag dög åt honom.

– Där och då bestämde jag mig för att följa Jesus.

 

Ny bild av Gud

Det här hände för tre år sedan när Dedele gick i nian.

– Skillnaden var att jag fick en relation med Jesus. Som barn hade jag trott på den Gud som jag fått berättat för mig om. Men jag hade en bild av en sträng Gud. Nu förstod jag att Gud är en kärleksfull Gud som inte straffar mig för mina fel utan som verkligen älskar mig.

– Jesus säger själv att vi får komma till honom precis som vi är, och det var precis det jag gjorde.

Jag var så trasig på insidan, men när jag kom till Jesus fick jag ett liv som jag aldrig kunnat drömma om.

 

Dop som bekräftelse

Sedan dess har Dedele gått till kyrkan och lärt sig mer.

Hon har också döpt sig igen som en bekräftelse på att hon bestämt sig för att följa Jesus.

– I Afrika har man en bild av att européerna inte tror på Gud på riktigt. Men så var det inte för mig, när jag kom till Södertäljekyrkan upplevde jag att det här var rätt för mig.

Dedele, som är 18 år gammal, går nu sista året på gymnasiet.

Framtidsplanerna är inte riktigt klara, men Dedele drömmer om att bli fotograf eller journalist. Och livet tillsammans med Jesus, det tänker hon hålla fast vid.

EVA RUDERSTAM

 

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.