Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Daniel Alm: ”Bibelläsningen förvandlade mitt liv”

Michaela Agnarsson | 18 aug , 2016
Daniel Alm har landat som föreståndare för den svenska pingströrelsen efter omröstningen i maj. En intensiv period ligger framför honom och det är mycket han önskar åstadkomma. Bakom honom vilar en lika intensiv sommar med Nyhem, Almedalen, bröllop, Lapplandsveckan och semester i bagaget. Nu tänker han både framåt och tillbaka till där det en gång började.

Daniel Alm670
– Att jag har den roll jag har idag fanns inte på kartan när jag var ung. Då var fokus på kärleken till Jesus. Jag visste att jag kände mig hemma i pingst och satsade på att bli en bra pastor.

Daniel Alm växte upp i Björkeby, Vetlanda, tillsammans med fyra äldre systrar.

– Där var det bara 350 bosatta men faktiskt flera församlingar, säger han och skrattar.

Här sköt den vänsterfotade pojken Daniel luftgevär, spelade pingis och fotboll. Bollsporter som utövas än idag.

– Nu tycker jag tennisen är roligast men ikväll ska jag faktiskt spela innebandy, säger Daniel nöjt.

Han berättar att han gick i söndagsskolan tidigt och lät döpa sig, där dopet blev en betydelsefull erfarenhet. Det var också i Småland som han träffade sin fru Susanne. De blev ihop mot slutet av gymnasiet och gifte sig sedan.

– Jag älskar min familj och den största anledningen till att mina barn är så fina är min fru.

 

Business eller bibelskola?

– Efter gymnasiet växte ett kall fram i mig, jag valde mellan business eller bibelskola. Men det var under en termin som till stor del bestod av bibelläsning. Jag satt i timmar dagligen och fick processa alla mina frågor, säger Daniel och fortsätter:

– Jag tyckte att jag alltid fick svar i Bibelns texter. Min kallelse växte helt enkelt fram genom att läsa den, säger en övertygad Daniel och lutar sig tillbaka. Han tittar reflekterande upp mot taket och petar tillbaka glasögonen som glidit lite för långt ner på näsan.

 

Predikade som 18-åring

Daniel fick predika i sin hemförsamling i 18-19 årsåldern, något han beskriver som en fördel med att växa upp i en liten församling.

– Jag kommer ihåg att overhead var modernt och att jag använde den i predikan, säger han och småler.

Därefter gick han bibelskola i två år och bodde i en dubblett på ungdomshemmet Tempus i Stockholm.

– Det var det närmaste en pastorsutbildning som fanns i pingst då, drar han sig till minnes.

I några månader åkte familjen till USA, till en amerikansk pingstförsamling med skandinaviska rötter. Här fick Daniel mersmak på både teologi och ledarskap.

– I USA fanns det mer utrymme för visionärt tänk och andligt ledarskap i en schysst harmoni. De hade en sund syn på lojalitet som passade mig.

– Men jag upplevde då och idag att vi som familj ska tjäna Gud i Sverige.

 

Första pastorsuppdraget

Samma år som Sverige vann Brons i VM, 1994, fick Daniel det första pastorsuppdraget i Oskarström. Sedan dess har han haft många olika uppdrag och han har även skrivit flera böcker.

– Jag skriver nog ofta så konkret som jag är och som jag tänker. Jag är en verktygsmänniska och både skriver och predikar på det sättet.

Han berättar om den senaste boken ”Till uppbyggelse” som gavs ut i nu sommar. Den bemöter den skepticism och reflektion som genomsyrar mycket av vårt västerländska tänkesätt. Han befäster vikten av att även proklamera och säga som det är.

 

Sekulariserat samhälle

– Samhället idag driver teser om att man ska klara sig själv, jag menar att det är en lögn, konstaterar Daniel och fortsätter:

– Martin Buber, en judisk filosof, sa: ”Det finns inget ja för sig utan endast i relation till antingen du, det, hon eller han”. Vi är skapade att vara beroende av varandras kärlek och med ett Gudsbehov som är svårt att ta bort.

– Jag tänker att sekulariseringen är i sitt bottenläge. Många kyrkor vittnar även som att man samlar fler och fler till sina gudstjänster.

 

Tankar om ledarskap

Han minns den första konflikten och krocken när han kom peppad av all bibelundervisning och bara ville vara till välsignelse.

– Jag kan själv tänka på människor som jag misslyckats med att leda bra, under mina tjugo år i tjänst har jag både lyckats och misslyckats. Det viktigaste är att äga sina misstag, inte skylla ifrån sig utan ta ansvar.

Han belyser ett dilemma där många förväntar sig att en pastor ska säga till när något händer, medan andra tycker man ska vara barmhärtig och en tredje grupp tycker att man är för hård.

– Man kan inte alltid lösa konflikter utan får leva med svåra saker ibland. Sen är det viktigt att skapa en miljö där man får göra räkenskap genom mentorer eller dylikt.

 

Att leda Pingst

– Pelle Hörnmark sa till mig: ”Om du blir vald kommer du märka det”. Det gjorde jag, jag känner ett stort andligt ansvar.

Daniel upplevde en av sina starkaste andliga upplevelser vid avskiljningen på Rådslaget i maj. Det nya uppdraget ser han som ett stort privilegium och han har fått mycket uppskattning och pepp, men bekräftar även det allvar han känner.

– Så har det blivit vardag och jag vill göra något med allt stöd jag har med mig, det innebär både glädje och ett stort ansvar.

 

Stötta och starta

Hans fokus är konkretiserat i målsättningar. Daniel vill stötta församlingar, och starta nya kyrkor. Han vill uppmuntra och stötta de sociala arbeten som redan nu finns och utveckla dem vidare. Sen vill han aktivera Pingst mer när det kommer till opinion, media och kommunikation.

Det var de där timmarna med näsan i Bibeln som påbörjade hans egen trosresa. När han idag letar efter svar i bibeltexterna så hittar han dem och de svaren önskar han ge vidare.

– Jag ser fram emot att satsa på unga ledare och nästa generation. Det är roligt att få se andra komma igång, precis som någon en gång trodde på mig.

MICHAELA AGNARSSON

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.