Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Lena fann det hon sökte

Eva Ruderstam | 21 jul , 2016
Lena Miller har sökt hela livet. Nu har hon äntligen hittat det hon letat efter – en tro på Jesus. – Tron betyder allt, faktiskt. Jag går till kyrkan och jag pratar jag med Gud, det är verkligen en förmån, säger hon.

Lena4
Lena Miller har sökt hela livet. Nu har hon äntligen hittat det hon letat efter – en tro på Jesus.

– Tron betyder allt, faktiskt. Jag går till kyrkan och jag pratar jag med Gud, det är verkligen en förmån, säger hon.

 

Lena Miller har bott i Örebro hela livet. Men tillvaron har inte alltid varit så ljus och trivsam.

– Jag vill inte prata om det mörka, men jag kan säga att jag trivdes inte med tillvaron. Jag har alltid varit en sökare, men jag har sökt på fel sätt.

För några år sedan började Lena titta åt ett nytt håll, åt Immanuelskyrkan.

– Jag såg att de hade ett körprojekt med en gospelkör. Jag har alltid velat sjunga gospel, så jag tog mod till mig och gick dit. Damerna frågade vad jag sjöng och jag berättade att jag sjöng i duschen. Jag kunde inte det där med olika stämmor. De såg nog att jag var lite vilsen, så de tog väl hand om mig.

 

Nyfiken på tron

Lena trivdes i kören och i kyrkan, men hennes familj var tveksam.

– I min familj är ingen kristen och pappa reagerade till en början på att jag gick till kyrkan. Men när det blev dags för gospelkonserten kom han och jag såg att han faktiskt satt och grät.

 När körprojektet var över erbjöds Lena att gå en Alphakurs.

– Jag svarade att jag inte hade någon hund, för jag trodde Alpha var en hundras. Men jag fick veta att Alpha var en nybörjarkurs i kristen tro. Jag började där för jag var nyfiken på tron, och för att jag behövde träffa nya människor.

– Av kursen förstod jag nästan ingenting. Men jag såg att människorna i kyrkan hade en livsglädje som jag också ville ha. I kyrkan kunde jag släppa alla masker, slappna av och bara vara jag.

 

Kärleksramar

Under kursen hittade Lena en tro, men hon hittade också ramar att hålla sig till.

– Jag behöver ramar i mitt liv. De ramar jag hittat i Gudstron kallar jag för kärleksramar, för de bygger på kärlek.

Lenas tro fick växa och mogna över tid.

– Jag fick ta det i min takt och låta tron växa utan stress. Det var viktigt för mig. Sedan följde jag med på ett läger, där vi läste Bibeln, bad för varandra och umgicks. Tidigare hade jag inte velat vara med när de bad för varandra, men nu kände jag att jag ville vara med och be.

– När de bad för mig blev jag först alldeles varm, och då blev jag rädd. Men så insåg jag att det inte var farligt. Jag kom ihåg att när jag först kom till kyrkan var jag alldeles kall och hård, men nu upplevde jag att mitt hjärta blivit mjukt och varmt.

 

Behövde inte vara perfekt

Lena uppskattar att församlingen accepterade henne som hon var, och att hon inte behövde vara perfekt för att vara välkommen i kyrkan.

– Det gjorde att jag fattade ett beslut inom mig att jag ville vara här.

Flera gånger frågade församlingsmedlemmar om Lena ville döpa sig, men hon avvaktade – fram tills i julas.

– Då hände något. Det var färdigt. Jag fick ett slags lugn kring dopet. Jag funderade på vad jag egentligen gick och väntade på och så bara bestämde jag mig. Jag ville döpas.

Dopdagen blev en stor och fin dag i Lenas liv. Hon hade verkligen bestämt sig för att följa Jesus och dopet blev en markering för att visa det. Vännerna från församlingen firade henne med fika och presenter.

– Efter det har det varit självklart för mig att kalla mig kristen och att berätta det för andra.

 

Tron betyder allt

För Lena var det viktigt att hon fick mogna i sin egen takt.

– Jag är så tacksam för alla fantastiska människor i Immanuelskyrkan som accepterade mig och väntade på mig. Jag väntade kanske lite väl länge, men jag ville vara dundersäker på vad jag gjorde.

Idag är tron på Jesus det centrala i hennes liv.

– Tron betyder allt, faktiskt. Jag går till Immanuelskyrkan och lär mig mer. Och så pratar jag med Gud, det är verkligen en förmån. När det är jobbigt i vardagen ber jag: ”Ske din vilja och inte min”. Det är så skönt.

 

 

 

 

 
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.