Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Johannes Amritzer vill nå Afrikas huvudstäder

Martina Claesson | 21 jul , 2016
Under SOS missionskonferens i maj firade församlingen, med pastorerna Maria och Johannes Amritzer i spetsen, sitt 20-årsjubileum. – Visionen har alltid varit att nå de onådda folken. Att uppfylla Jesu profetia i Matteusevangelium kaptiel 24, om att alla folken skulle nås, berättar Johannes.

Amma

Under SOS missionskonferens i maj firade församlingen, med pastorerna Maria och Johannes Amritzer i spetsen, sitt 20-årsjubileum.

– Visionen har alltid varit att nå de onådda folken. Att uppfylla Jesu profetia i Matteusevangelium kaptiel 24, om att alla folken skulle nås, berättar Johannes.

Redan som nygifta började Johannes och Maria Amritzer att resa, men tanken att de skulle starta en missionsorganisation fanns inte, eftersom Johannes främst såg sig själv som en evangelist.

Även om Johannes beskriver sig som äventyrare så har målet aldrig varit äventyrsresor i sig, utan att istället att nå de onådda med evangeliet.

– När jag började för 25 år sedan på 1990-talet fanns onådda folkgrupper ute i sydostasiatiska djungeln, på Borneo, i den indonesiska regnskogen och i Kinas inland.

– Detta har helt förändrats med urbaniseringen. Idag söker sig alla ungdomar till storstäderna, speciellt i Afrika och Asien. Därför har vår folkmission blivit mycket mer en storstadsmission.

Allt eftersom fler resor genomfördes och församlingar planterades, blev Johannes pappa åt församlingarna, helt ovetandes om det stora ansvar det innebar.

Stark Jesus-syn
Under en festival i staden Moshi i Kilimanjaroområdet i Tanzania 2013 kom ett häftigt regnoväder. Johannes spenderade mycket tid i bön inne på sitt hotellrum på grund av ovädret. Då fick han uppleva en stark Jesus-syn som förändrade organisationens sätt att jobba.

– Jag upplevde hur Jesus sa: "Nu har du jobbat ute i bushen, men nu ska du ta hela det här arvet på 20 år till huvudstäderna och träna nästa generation. Du ska bli pappa åt nästa generation".

Vid 40-års ålder växlade Johannes över till att bli "pappa" och fick visionen om The African Capital City Tour. (Rundresan till Afrikas huvudstäder.)

Tills idag har Mission SOS besökt fyra av Afrikas 54 huvudstäder. Visionen är att nå de resterande 50 under de nästkommande 20 åren. Nästa generations afrikaner ska tränas.

– Min passion ligger inte i att det är jag som är stjärnan, utan i hur många stjärnor vi kan få igång. Hela grejen med SOS är att multiplicera och få igång så många som möjligt.

– Så många som möjligt ska plantera nya kyrkor, så många som möjligt ska bli festivalevangelister och sätta upp sina egna festivaler, så många som möjligt ska få chans att predika på gatorna och i de olika kyrkorna. Alla ska vara igång.

Planen är att nå två till tre städer varje år. Det innebär att de lagom till Johannes Amritzers 60-årsdag kommer att ha nått alla Afrikas huvudstäder.

Johannes avbryter sig själv då han berättar och ber genant om ursäkt för att han ”bara spruta på”. Det går inte att ta miste på den eld som brinner på insidan.

Nästa generation
I sommar kommer 400 personer från USA och Europa vara i Kampala i Uganda och Bujumbura i Burundi. Tillsammans med de afrikanska teamen blir de cirka 600-700 människor.

Organisationen har valt att investera i unga afrikaner i åldrarna 15-30 år, genom att träna dem i vad de kallar för The Book of Acts Training Camp.

Syftet är att utmana alla deltagare att ta evangeliet vidare från stad till stad, stam till stam, men de uppmuntras också att gå ut i Europa.

Deltagarna tränas från tidigt på morgonen fram till lunch. På eftermiddagen går de sedan ut på gatorna för att praktisera.

– Vi vill resa upp nästa generation urbana Afrikaner. Jag vill få fram en hel armé av nästa generation, berättar Johannes.

På kampanjerna räknar de med runt 100 000 besökare. Eftersom de vill erbjuda förbön för alla krävs det mycket logistik. Därför sätter de upp olika stationer med cirka 200 förebedjare.

– Vi har en station för helande, en för utdrivning av demoner, en för andedop. Sen har vi en pool där det ges möjlighet för dop, berättar Johannes.

Även om Johannes och Maria lägger sitt största fokus just på Afrika så finns det en annan viktig aspekt, hemmaplanen i Sverige och alla flyktingströmmarna.

– Nu kommer de onådda folkgrupperna hit. Det är som att den helige Ande har så bråttom att han inte orkar vänta på att vi åker, han skickar hit dem. Han har vänt på hela steken, avslutar Johannes.

 

Martina Claesson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.