Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Göran hörde Gud säga: "Du är vägd på en våg och funnen för lätt"

Lars Liljesvärd | 23 jun , 2016
Göran Holm blev kallad till pastor och förkunnare som barn, men vägen var krokig. Dans och hålligång lockade. Till slut talade Gud och ställde honom inför ett val.

Göran670
Göran hörde en röst som sade: ”Göran jag kallar dig på nytt".

– Är det du Gud? frågade jag och fortsatte: Då vill jag se en vision när jag kommer ut till förläggningen, berättar Göran.

Redan som barn följde Göran med sin mamma till gudstjänster i Pingstkyrkan i Uppsala. Under ett förmiddagsmöte hörde han en röst som talade till honom under predikan.

– Då jag var sex år hörde jag en röst som tydligt sa: ”Du ska också predika som den pastorn,” berättar Göran Holm som numera bor i Kumla.

Snattade hänglås

Spänningen att gå till Tempo och snatta gjorde honom till en ung tjuv. Framför allt stal han hänglås.

– Det låter inte riktigt klokt, men jag var så fascinerad av hänglås.

– När jag var i affären tog jag upp två stycken i handen. Ett stoppade jag ner i fickan och det andra la jag tillbaka. Då förstod de aldrig vad jag gjorde.

 – En annan gång tog jag en bok och gömde den bakom pappas bok om maskinlära. Den visste jag att han aldrig tittade i.

– Det var spänningen som drev mig. Jag måste nog säga att jag är en äventyrare av naturen, förklarar Göran.

Men förvandlingen skedde på ett barnmöte när han var tio år

– Det var fullsatt och pastorn Erik Adolfsson talade om Jesus och de två rövarna på korset . Han frågade: ”Är det någon som vill bli frälst?"

– Jag kände att jag var en syndare. Jag hade redan börjat gå syndens väg genom att ta saker.

Det var sex pojkar som gick fram och de bad tillsammans

– Vi bad tillsammans ”Jesus förlåt våra synder. Tack att du dog för mig och tog mina synder på korsets trä.”

– Men jag kände ingenting, berättar Göran.

Pastorn uppmanade dem då att tacka Jesus för syndernas förlåtelse och det gjorde de.

– Då hände det! utbrister Göran.

Det var en sådan förvandling och upplevelse att Göran sprang hela vägen hem från barnmötet ända in i vardagsrummet.

– Jag ropade: ”Mamma jag har blivit frälst!”. Inte tänkte jag på att de hade gäster och att grannarna var där, säger Göran och skrattar gott.

Dagen efter skulle Görans syster döpas i kyrkan. Pappan var inte frälst, men skulle ändå vara med.

– Pappa hamnade på knä på första bänk, berättar Göran och kämpar med tårarna.

Det blev en speciell tid för familjen Holm som genomgick en förvandling och Göran kom att tänka på de stulna hänglåsen som var oanvända och fortfarande i nyskick. Han gick tillbaka till affären och la tillbaka dem utan att berätta något. Med boken var det annorlunda.

– Jag gick in på Tempo och väntade tills alla kunder gått och gick fram och sa ”Jag har stulit den här boken och vill lämna tillbaka den för jag har blivit en kristen.”

– Det var som en stor börda föll av och jag började vandra med Herren och berättade för mina vänner om Jesus, minns Göran.

Livets lockelser

Åren gick och han blev tonåring. Världens nöjen lockade.

– Det var det där med bibelläsning och bön som inte riktigt fungerade för mig och jag drogs ut i världen.

Göran drogs mellan församlingen och nöjeslivet. Dansbanornas atmosfär tjusade och det var dansen som lockade.

Så fort Göran slutade be och läsa Bibeln drogs han iväg till olika danstillställningar. 

Göran gjorde lumpen och en dag frågade Görans mamma honom enträget om han inte kunde följa med till kyrkan igen. Han lät sig övertalas och tog motorcykeln och åkte dit.

– Det var några ord i predikan som talade till honom. ”Du är vägd på en våg och befunnen för lätt”.

– Det där är säkert till mig, tänkte jag, men brydde mig ändå inte om det och lämnade kyrkan för att åka till förläggningen.

Plötsligt hörde han en röst som sade: ”Göran. Jag kallar dig på nytt!”. Göran vände sig om. Ingen fanns där.
Sedan hörde han rösten säga samma sak en gång till. ”Är det du Gud” svarade han. ”Då vill jag se en vision när jag kommer ut till förläggningen.”

 

Vision om evigheten

Väl hemma på förläggningen igen satt Göran i sin säng och lutade sig mot väggen och tänkte på vad som hänt.

– Plötsligt får jag se en massa människor framför mig. Jag ser mig själv och betraktar en folksamling som ser upp mot himlen.

– Jag frågar dem vad de gör för något. ”Jesus, kommer snart!” säger de. ”Va!” säger jag ”Han kommer inte än på länge. Ta det lugnt!”

När Göran sagt det fick han se en strålande vitklädd skara omgiven av mogna skördefält.

– Jag ser mig själv gå omkring och vrida mina händer i förtvivlan samtidigt som jag ropar ”Jag är vägd på en våg och befunnen för lätt!” och upplever att jag är i helvetet.

– Allt mörker och alla kval kommer över mig och jag säger ”Jesus, hjälp mig!”.

– Det är som att dra bort en ridå och jag får se Jesus. Jag ser hans genomstungna händer och fötter och möter hans blick.

– Och så med ens försvinner visionen och jag sitter där för mig själv och säger ”Tack Jesus att det är sant!” berättar Göran medan han håller tårarna tillbaka.

Den omvälvande upplevelsen och beslutet att följa Jesus gör att Göran inte återvänder till nöjeslivet igen.
Istället känner han en kallelse att bli pastor och börjar predika.

Under åren har Göran fått vara med om flera påtagliga under och bett för många till frälsning.

Lars Liljesvärd

 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.