Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

För Andreas Wijk är tron naturlig

Michaela Agnarsson | 02 jun , 2016
Andreas Wijk är idag en inflytelserik person i sociala medier, modell, sångare, bloggare och starkt troende. – Min tro är det mest naturliga i mitt liv. När jag kom till modebranschen, sa många att ”Du är den första jag träffar som har en tro". Att tala om Gud lockar fram många följdfrågor, berättar Andreas.
Andreas670
Andreas Wijk tror på Gud och talar öppet om sin tro. Han är just nu aktuell med en film på nätet som följer hans flytt till en större lägenhet i Stockholm. I den gamla bostaden fick inte alla kläder plats. 
Även i filmklippet är Andreas tydlig med sin tro. Kanske för att väggen ovanför sängen pryds av ett egendesignat kors. 
Inblick träffar honom på restaurang Riche i Stockholm. 
– Köttbullar eller? frågar Andreas och tittar upp och söker en bekräftelse på sitt val innan han själv svarar:
– Jag tror det blir det. Vi sitter på Riche så köttbullar känns rätt.
Konversationen glider snabbt in på tro, lika självklart som skandinaver pratar om vädret. 
  

Söndagsskola

Han berättar om sin pappa som är pastor, först var han det i Nybro, nu i Kungälv. Andreas gick till söndagsskolan som barn.
– Ibland tänker jag på hur det skulle varit om jag mött Gud senare i livet, egentligen bara för att jag då fått den där första upplevelsen och ett tydligt före och efter, säger en eftertänksam Andreas.
– Jag har den starka tron, men har inte blivit omvandlad. Den frid som finns i mig hela tiden måste ändå vara för att jag upplevt något större. 
Han dementerar att det är föräldrarnas tro som gör att han idag själv är troende. 
– Om jag inte vill leva för Gud eller investera min tid i kyrkan så är det upp till mig, säger en bestämd Andreas. 
Han går till församlingen Hillsong i Stockholm där han också är engagerad i lovsången. I kyrkan är det bara fokus på Gud och han berättar att han jobbar med sitt tankefokus.
– Jag ska känna en vila när jag är klar med kyrkan, även om det är krävande att vara igång i lovsången. 
– Min målsättning är att i anden blir man lugn efter kyrkan även när man är igång fysiskt.
  

Utsliten hjärtklaff

Andreas föddes med hjärtfel och fick genomgå operationer som var livshotande både tidigt i livet och senare. Utan den senare operationen hade livet förkortats avsevärt då en hjärtklaff arbetat för hårt och var utsliten.
– Min andra hjärtoperation innebar liv eller död, men dagen innan operationen var jag full av en sådan frid, berättar Andreas. 
– Den tiden har lärt mig att sätta fokus på rätt saker, det hade inte gått utan Gud.
Han berättar att sjuksköterskan skickade ett handskrivet brev med posten där hon skrev hur berörd och tagen hon blev av hur han hanterade situationen.
– Mina värderingar och tankar förstärktes under den tiden. Det blev ännu mer tydligt för mig att jag hade hittat rätt i tron.
Andreas har precis läst ut hela Bibeln på ett år.
– Så nu kan jag bara ströläsa mina favoritverser, säger han med glimten i ögat. 
– Det är min morgonrutin, fortsätter han.
  

Inre kompass

Hans pappa har varit ett stort stöd och har hjälpt till i olika situationer, men Andreas berättar också om en inre kompass, som han tror kommer från styrkan i tron och förankringen i Bibeln. 
– När jag går mot ett håll som inte är bra så skiftas mitt fokus och det känns onaturligt att gå åt det hållet. Men alla gör ju fel, och felsteg har jag tagit, inga konstigheter, säger Andreas och konstaterar:
– Tron är ändå det mest naturliga, den håller genom allt. Jag vill att folk ska se den genom mitt liv. Det är meningen med livet, att ge hopp till vänner. 
– Jag vill leva mer i den givande livsstilen.
  

Jobbar som modell

2009 startade Andreas sin första blogg om mode på nätet. 
– Det fanns inte så många män som bloggade då. Jag var en av de första som började skriva blogg med fokus på mode. 
Under gymnasietiden byggde han upp sitt personliga varumärke. 
Sedan dess har han har jobbat som modell för kända modehus som Dolce & Gabbana, Gucci samt Tommy Hilfiger. De största modejobben var för Dolce Gabbanas Light Blue-doft förra året samt ett samarbete med Tommy Hilfiger.
– Det var sjukt stora team. Det var till och med någon som höll i sladden åt den som fönade mitt hår, skrattar han.
Med ett jobb i en miljö som fokuserar på det yttre, är tron det mest fundamentala för Andreas. 
Den senaste resan gick till Los Angeles där han fotades för olika kampanjer som inte är officiella än. 
Hur sommaren kommer att se ut är för tidigt att säga. 
– Jag vet inte ens hur mina närmaste veckor ser ut, men jag är i regel utomlands några gånger i månaden.
Men det är mer än mode på agendan. Han har flera spännande musikprojekt på gång och samarbeten som ligger i startgroparna.
MICHAELA AGNARSSON

Möt Andreas

Namn: Andreas Wijk
Född: 1993
Från: Kungälv
Bor: Just flyttat till större lägenhet på Östermalm
Familj: Mamma, pappa och lillasyster
Dricker: Bryggkaffe eller nespresso med mjölk
Aktuell med: På nätet i filmen "Dröm dig hem" och som ansiktet utåt för D&Gs parfym Light Blue
Läser: Bibeln
Livsmotto: Var nöjd med det jag uppnått och njut av det jag uppnått. Tänk att jag mår bra nu.
Favoritbibelord: Jag vet vilka tankar jag har för er, säger Herren, nämligen fridens tankar och inte ofärdens för att ge er en framtid och ett hopp. (Jeremia 29:11)
Favoritcafé: Snickarbacken i Stockholm
Gör helst i Stockholm: Cyklar
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.