Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Kristin Karlemi: ”Gud ville mitt liv”

Diana Paduch Abrahamsson | 19 maj , 2016
Att gifta sig, ja, än mindre bilda familj, var otänkbart för Kristin Karlemi för ett antal år sedan. Självskadebeteende och ätstörningar styrde vardagen, och tron på en ljusare framtid, eller Gud, ingick inte i hennes världsbild.

kristin2-foto-biggest-studio-670v2

Kristin Karlemi växte upp i en småländsk familj och närmsta vännen var tvillingsystern, som hon hängde ihop med i vått och torrt. 

– En tvillingsyster är nog något av det bästa en människa kan ha. Samtidigt som det för mig var ganska svårt, berättar Kristin. 

De var väldigt lika och blev alltid hopblandade eller jämförda med varandra. Därmed upphörde aldrig tävlandet dem emellan.

– Jag växte upp med känslan av att inte vara bra nog. Livet blev en tävling som inte gick att vinna.
– Antingen var jag bäst, och då var jag ledsen för min systers skull, eller så var hon bäst och då var jag ledsen och skämdes över mig själv. Man kan nog sammanfatta det hela med känslan av att komma till korta, säger hon.


Existentiella frågor

Under tonåren började de existentiella frågorna ta form. 

– Frågor som, vem är jag, varför finns jag till, finns det någon mening med mitt liv, började ta allt större plats i mina tankar. Jag fann inga svar, och det blev som ett tomt svart hål inuti och allt gjorde bara ont.

En tro på Gud var det inte tal om, framför allt när Kristin såg sig om i en värld där godhet framstod som en bristvara. 

– Jag hade väldigt svårt att hantera mina frågor och känslor på ett konstruktivt sätt, säger hon.

När Kristin var 14 år och det var dags för konfirmation, hängde hon med utan att riktigt veta varför.
På konfirmationslägret åkte de med kyrkan till missionsbåten Elida. Idag minns hon inte så mycket från själva lägret, mer än att det gjorde ett starkt intryck på henne.  

Alla frågor och känslan av tomhet eskalerade och resulterade snart i ett destruktivt mönster, där ätstörningar, tankar kring döden och skärsår blev en stor del av vardagen.
Livet kretsade kring att gå ner i vikt och dämpa all ångest och inre smärta.


Valde idrottsgymnasium

Idag ser Kristin tydligt att den egentliga orsaken till självskadebeteendet var den dåliga självkänslan och avsaknaden av en mening med livet.
Kristin har alltid hållit på med idrott, vilket passade väl med tävlingsinstinkten. Eftersom sport innebar fokus på kropp och självkontroll, samt att idrott till slut var det enda roliga i livet, blev det naturligt för Kristin att välja ett idrottsgymnasium. 

– Under gymnasietiden var jag djupt deprimerad och självmordsbenägen. Jag var förvirrad och väldigt, väldigt ensam, berättar hon.

– Alkohol och festande upptog mycket av fritiden.

I ett omklädningsrum såg hon en lapp med texten, ”Älska dig själv – inte för den du är utan för den du kan bli”, vilket ytterligare bekräftade Kristins livssyn och utmanade henne att bli ännu smalare och ställa ytterligare krav på den egna prestationen. 

Men på skolan lärde hon också känna Diana, en kristen tjej, som blev en nära vän – och som Kristin senare fick höra brukade be för henne.
Studenten kom och vännen mönstrade på som besättning på Elida, samma båt där Kristin själv en gång varit på läger.
Diana började tjata om att Kristin skulle komma och hälsa på – ett besök som hon sköt framför sig tills den dag då tröttheten på livet tog överhanden.

Åkte till Elida


Det var påsk och vännerna skulle ut och supa, men till slut valde Kristin ändå att åka till Göteborg och träffa Diana.

– Det blev många samtal den helgen, bland annat med Stefan, kaptenen, som berättade om Jesus på ett nytt sätt, minns Kristin.

– Han menade att Jesus var svaret på mina identitetsfrågor, att han var meningen med livet. 

Kristin kommer ihåg att Stefan till och med sade att Jesus kunde hjälpa henne med ätstörningarna och det destruktiva beteendet.

– Det var det dummaste jag någonsin hört, minns Kristin att hon tänkte.
– Det var som att få ett slag i magen. För om Jesus var den enda som kunde hjälpa mig, då var jag körd.

Men hans ord bet sig fast, hon kunde inte skaka dem av sig. 

– Jag började faktiskt läsa Bibeln och be, mest för att pröva om det Stefan och Diana sagt stämde.


"Låt mig få dö"

Samtidigt rasade det på insidan och i början av sommaren innan hon skulle fylla 19, försökte hon ta sitt liv.
– Det sista jag minns innan jag slocknade är att jag säger, till den Gud jag egentligen inte tror på: ”Antingen får du ta hand om mig nu, eller så får du låta mig dö. Snälla, låt mig få dö.”

Men mot alla odds vaknade Kristin upp efter självmordsförsöket.
– Jag var jättearg på Gud, efter som han låtit mig leva. Jag ville ju inte leva, hade inget att leva för.

– Samtidigt visste jag inom mig att Gud fanns, jag visste att han tänkte ta hand om mig. Jag visste att Gud ville mitt liv, fortsätter hon.

– Där och då förstod jag att jag kunde komma till Gud med mina frågor och min tomhet. Festandet och det destruktiva beteendet fick kliva åt sidan för bibelläsning och bön i mängder.

Snart därefter började Kristin arbeta i besättningen på Elida och stannade i två år, på heltid.

Idag är Kristin, som aldrig trodde att hon ens skulle bli vuxen, gift och har två barn och arbetar med friskvård i Kungsportskyrkan i Huskvarna, där en av hennes uppgifter är att förmedla rörelseglädje och sund självbild till barn och unga som lider av övervikt. 

– Grundproblemen hos dessa människor är ofta samma som dem jag brottades med, även om de tar sig olika uttryck, säger hon.

– Jag har själv upplevt vem Gud är och att han kan vända den mörkaste, mest nedåtgående spiral, och därför måste jag få berätta om det för andra. Jag brinner för att få andra att förstå att de är älskade av Gud, även om de inte kan älska sig själva, avslutar Kristin.

Diana Paduch Abrahamsson
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.