Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

”Frihet i det fångna”

Michaela Agnarsson | 06 maj , 2016
Annika Östbergs optimism och tro på Gud lyser igenom orden i hennes unika berättelse. Positiva känslor som kunde varit väldigt annorlunda, med tanke på de 28 år hon suttit i amerikanskt fängelse. Under de inlåsta åren hittade hon friheten.
2016_v18---LIVSBERÄTTELSE---STOR

– Jag brukar säga att när jag kom ut var jag inte färdigbakad än, säger hon humoristiskt där hon sitter i en blå och rosarutig skjorta vid köksbordet. Ett köksbord som pryds av pastellfärgad dekoration, på bordsskivan vilar hon sina knutna händer. 
Hon berättar om en lycklig barndom där pappan var hennes stora starka hjälte. Men hennes mamma arbetade som flygvärdinna och träffade en amerikan. Annika flyttade med till USA. Där fick hon en distans till sin mammas nya liv som innehöll två nya barn med en styvpappa hon aldrig riktigt kom överens med.
– Det var ensamt och jag började umgås på ungdomsklubbar där jag träffade en kille, berättar hon där vi sitter i hennes hem i Bergvik utanför Söderhamn.
Kort därefter bar det iväg tillsammans med honom till San Fransisco. Kollektiv, hippie, droger och så småningom prostitution är ord som beskriver hennes år där fram till den där dagen. 
Sökte ett Svenssonliv 
– Efter många turer och svåra relationer och livssituationer sökte jag på många sätt efter att få ett Svenssonliv, berättar Annika.
Hon träffade en langare som vägrade låta henne sälja sig för deras försörjning. Aldrig hade hon upplevt det ifrån en partner tidigare. Det gjorde henne väldigt lojal till honom. 
En dag skulle de sälja kött till en restaurang. Där blev det bråk om pengar och restaurangägaren blev skjuten av hennes kille. 
De bestämde sig för att fly ut från landet, men en punktering i norra Kalifornien resulterade i att en polis stannade till för att hjälpa. Killen sköt även honom i panik. 

Livet tog slut

–  Där tog livet slut, konstaterar Annika och beskriver sin tanke.
– Åren från att man är 26 är de mest värdefulla åren för många. Då man skaffar familj, barn och karriär. Det livet var omöjligt för mig. Länge var jag arg och tyckte synd om mig själv. 
– Men så kom det till en punkt där jag fick bestämma mig. Ville jag leva eller ville jag inte? Då måste jag finna mig i omständigheterna.
 

Tron gav nytt liv

Hon nådde botten – straffisolering innanför fängelset. 
– I den mörka hålan gav jag upp. Jag ville inte leva längre, då ropade jag på Gud. För många är det den sista utvägen. 
Den bönen gav inget direkt svar och efter 30 dagar blev hon släppt från isoleringen, men ett frö hade såtts.
Hon berättar om personer hon mötte på vägen som hjälpte henne med missbruket. Speciellt pratar hon om sjömanskyrkans präst Leif Eliasson som ofta kom på besök och pratade om förlåtelse. När innebörden av de orden landade i henne förändrades hela hennes gudsbild och hon kom till tro. 
– Människor kom in i mitt liv för att leda mig till tron. Det ser jag nu i efterhand. En del blir frälsta i ett blixtnedslag. För mig var det en långsam och ifrågasättande process tills jag kom till insikt.

Diplomati och bön

Efter 28 år blev hon förflyttad till Sverige med hjälp av diplomati och bön, som Annika beskriver med egna ord.
– Det var stor skillnad på svenska och amerikanska fängelser. På Hinseberg hade jag ett eget kylskåp, jag trodde inte att det var till mig, skrattar Annika med sin amerikanska accent och visar hur hon tömde Kalles kaviartuben på väldigt kort tid med händerna. 
Tiden var på hennes sida och den ouppnåeliga friheten hon sedan fick svårfattlig.
– Jag väntade till klockan blivit nio på kvällen, då öppnade jag dörren och gick ut varje kväll, det hade jag inte fått göra tidigare. Jag gjorde allt jag inte fått göra.
 

Ett värdefullt liv

Idag ser Annika tillbaka på sitt liv och värdesätter att hon sett både det goda och det onda i människan. 
– Jag har sett Guds påverkan i mitt och andra människors liv på ett konkret sätt, och jag har levt ett annorlunda liv, men jag har levt ett värdefullt och rikt liv.
Hon berättar att hon insåg inte bara att det fanns en Gud, men att han varit där hela tiden.
– Jag borde varit död många gånger om, men det är jag inte. Min resa och min uppgift är inte färdig än. Vägen tillbaka till frihet händer inte bara, det är ingen slump.
 Det glittrar till i ögonen.
– Jag fick mitt orangea kuvert för andra gången det här året, det står att jag ska få ett par tusen kronor i pension innan skatt.
På vägen ut berättar Annika om den gröna väggen som påminner henne om skogen, och visar stolt upp krokusarna som växer i rabatten. Hon har fått sitt ”Svenssonliv”. I hallen ligger två prydnadskuddar med citat om just det livet.
”Jag tänker aldrig på framtiden, den kommer tids nog” och ”Det här är första dagen på resten av ditt liv”. Två av Winston Churchills citat som förstärker budskapet om hennes inställning till livet.
– Jag vet inte vad som kommer hända, men jag är övertygad om att den Gud som tagit mig igenom allt detta inte kommer att släppa taget nu. 
– Det gäller bara för mig att lyssna och ta emot vägledning. Det kommer att bli okej.

Michaela Agnarsson

--

Om Annika Östberg


Annika Maria Östberg (tidigare gift Deasy), föddes den 6 januari 1954 i Stockholm. Hon dömdes till livstid för dubbelmord  på en restaurangägare och en polis i USA 1981. 
Efter att ha avtjänat 28 år av sitt straff i Kalifornien, USA, överfördes hon den 8 april 2009 till Sverige och transporterades till kvinnofängelset Hinseberg.
Örebro tingsrätt meddelade den 16 november 2009 att Annika fått sitt straff tidsbestämt till 45 år och att hon därmed kunde bli villkorligt frigiven i maj 2011 (efter 2/3 av strafftiden). Hon förbereddes fortsatt för ett liv i frihet på Basta Arbetskooperativ i Nykvarn där hon planerade att bo kvar även som frisläppt. 
Annika släpptes sedan, helt enligt riktlinjerna, fri den 2 maj 2011. Efter fängelsetiden har hon varit bosatt Sverige. Hon har skrivit en bok, varit sommarpratare och föreläst om sin tid i amerikanskt fängelse. 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.