Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

”Jesus är bra för affärerna”

Michaela Agnarsson | 03 mar , 2016
En torsdag i september 1996 placerades bröderna Eurell på Globens tak med hjälp av en kreativ fotograf. Bilden på tvillingarna prydde sedan framsidan på Dagens Industri. Det var en rekyl på brödernas debattartikel ”Välståndet vilar faktiskt på tio Guds bud”. Inblick mötte upp med dem på Stureplan nästan 20 år senare för en uppföljning om hur påståendet har fungerat i praktiken sedan dess.
2016_v8---LIVSBERÄTTELSE---STOR

– Dagens Industris respons på vår debattartikel var att ”Jesus är bra för affärerna” och det är fortfarande lika rätt och lika aktuellt, konstaterar Per-Olof Eurell inledningsvis och Jan-Gunnar håller med när han drar sig till minnes publiceringen.
– Debattartikeln vi skrev var inte ett strategiskt agerande, mer en genuin handling.
Per-Olof Eurell, idag entreprenör och VD för Anecta, har på sig en avslappnad affärsklädsel medan tvillingbrodern Jan-Gunnar Eurell, CFO för Ålandsbanken, möter upp i en strikt mörkblå kostym med alla knappar knäppta när vi träffas på Stureplan vid den välkända svampen. Vi går in på ett café i närheten för att samtala över en kopp kaffe.
Tvillingarna växte upp ihop och kom att spendera mycket tid tillsammans genom utbildning på Sigtuna Läroverk. Därefter fortsatte de på Handelshögskolan innan de båda tog en MBA i USA.
– Jag tror att det finns något i att vara tvillingar där man sporrar varandra i en riktning, förklarar Jan-Gunnar.

Hade ni samma intressen tidigt?
– Absolut, säger Per-Olof i ett svar som kommer glatt, spontant och självklart.

Hur har då tävlingsinstinkten påverkat era vägval?
– Är det något du är bättre på än mig? säger Per-Olof igen och sneglar på brorsan som skrattar med och snabbt replikerar med glimten i ögat.
– Jag var mycket bättre som konstnär fick jag bekräftat vid något tillfälle. Dina bilder var stela och fyrkantiga, mina var mer dynamiska visst. 
– Det konstnärliga är inte en så stark ådra hos någon av oss.
De ville bägge bli fotbollsproffs och båda testade på att musicera; blockflöjt, piano och valthorn är några instrument de provade och de drar sig till minnes en uppvisning i högstadiet, där de spelade fyrhändigt piano.

Talang för försäljning

Bröderna upptäckte att de hade en viss talang för försäljning då de sålde julgranar och lotter för fotbollsklubben Märsta IK. Valet blev därmed Handels och här kom deras fokus att förändras.
– Vi var i en sökprocess där vi undersökte mycket och rent intellektuellt landade i att Jesu existens var svår att förneka, berättar Per-Olof.
En Gideonitbibel samt boken ”Världens lyckligaste” var ögonöppnare till en kristen tro som förändrade allt. Därefter kom umgänget i Handels Kristna Grupp att resultera i både andedop och radikal lärjungaträning som öppnade upp för en helt ny dimension i tron.
Efter studier i USA fick Jan-Olof jobb på SEB. Per-Olof blev erbjuden arbete på Handelsbanken, men valde att tacka nej och istället flytta till Hallstahammar för att jobba inom industrin.

Jesus i näringslivet

Därefter har resan gått åt lite olika håll. Jan-Gunnars väg ledde honom till att bli CFO (Chief Financial officer) och Per-Olof grundade företag och blev VD, samt är en flitigt anlitad föreläsare i kristna sammanhang.
– Vittnesbördet har vi gemensamt, samt en tro som påverkar allt; tankar och agerande, både på jobbet och hemma, konstaterar Jan-Gunnar och menar att rubrikens innehåll ”Jesus i näringslivet” gäller alla överallt.
– Näringslivet består av människor, precis som de som jobbar i skolan eller på sjukhus. Alla bär på samma frågor och funderingar. Därför är det relevant att be och berätta om tron på alla arbetsplatser.
– Efter publiceringen fick vi mycket ifrågasättande, all media skrev inte positivt utan vinklade oss som mer fanatiska kristna direktörer, minns Per-Olof och hans bror fyller i:
– Det fanns en viss oro hos oss om att vi skulle driva troslinjen för hårt. Ifall det kunde leda till att vi förlorade den position vi hade.
De utvecklar resonemanget och båda anser att det är tendentiöst att man i det svenska samhället ifrågasätter kristen tro, men är öppen för andra trosuppfattningar som tvärtom kan uppfattas både berikande och intellektuella.

Med positiv och negativ respons, har ni ångrat debattartikeln?
– Absolut inte, tvärtom. Vi tror att vi har en kallelse till näringslivet. Den går att kombinera med att representera Jesus. Vi har fått positionerna av Gud att förvalta.

Tron i näringslivet

De uppfattar att tron har en funktion i näringslivet och menar att kristen tro är föredömlig när det gäller samtal runt etiska och moraliska frågor som dyker upp i affärsvärlden samt i den personliga dialogen.
– Min dotter dog i nionde månaden precis innan hon skulle födas. Det var en tragedi och en stor sorg. Där fick jag mycket sympati och fick presentera min tro som fast hållpunkt för många omkring mig, berättar Jan-Gunnar och fortsätter:
– Det kommer hela tiden möjligheter att berätta om tron i vardagen, de försöker jag ta till vara på.
– Det som Gud har tänkt är att vi ska lyssna till Guds röst och leva ut tron. Det gäller både vardagsliv och arbetsliv, konstaterar Jan-Gunnar. Per-Olof fyller i med sitt perspektiv:
– Det saknas en öppenhet kring kristen tro. För entreprenörer upplever jag att det är lättare, andra ägarstrukturer gör att färre är öppna med sin tro.
Han berättar om ett exempel där den högste chefen för en miljardkoncern ville träffa honom. Långt efter mötet kom det fram genom en gemensam bekant att han hade varit pingstvän. Per-Olof förvånades över att det inte hade tagits upp tidigare i mötet.
– Min reaktion kanske kommer för att tron för mig varit så enhälligt positiv. Den var och är intellektuellt gångbar och jag kände från början att jag kunde vara stolt över den.

35 år av goda rutiner

Goda rutiner innebär för båda en daglig personlig andakt. 35 år av samma rutin som grundlades redan på Handels. Bibelläsningsplanen ”Bibeln idag” läses på morgonen ihop med en kopp kaffe. 
– Det första jag gör är att sätta på kaffet så jag kan dricka det när jag läser, konstaterar Per-Olof och en skrattande Jan-Gunnar utropar:
– Samma här!
– Sen har jag alltid gått i kyrkan på söndagar och valt att leva i församlingen, säger Per-Olof.
De menar även att kristen tro är föredömlig när det gäller samtal runt etiska och moraliska frågor som dyker upp i affärsvärlden.
Med två olika karriärval i bagaget är de eniga i Dagens industris rubricering som de än idag förknippas med.
– Absolut, det finns en stor plats för Jesus i näringslivet. 

Missionsbefallning på allvar

Cheesecaken är uppäten och kaffet är nästintill upp drucket.
Jan-Gunnar lutar sig fram och lyfter samtidigt fram behovet av kristen gemenskap i näringslivet som positiv för samhörighet, för kompetensrådgivning och som stöd för andra troende.
– Ibland fokuserar vi för mycket på att vara kristen i kyrkan, att vara aktivt kristen i vardagen är inte lika högt prioriterat, responderar Per-Olof och avslutar:
– Alla har en kallelse att ta missionsbefallningen på allvar. Vår viktigaste kallelse är att överföra tron till andra människor. Att autentiskt gestalta Guds rike oavsett om det är i familjen, på jobbet eller i kyrkan. 

Michaela Agnarsson
 
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.