Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

170 nya medlemmar i Motala Baptist - gammal församling upplever ny vår

EVA RUDERSTAM | 17 sep , 2015
Johanna Löjdström upplevde livet fyllt av mörker. Khosrow Bakhtiar hade en oro på insidan efter flytten till Sverige. Båda fick möta Jesus och är idag aktiva i Motala Baptistförsamling. Från att ha varit en församling som halverat antalet medlemmar har det nu svängt – rejält. De senaste åren har församlingen fått 170 nya medlemmar.
2015_v38---LIVSBERÄTTELSE---STOR

Motala Baptistförsamling är en av Evangeliska Frikyrkans äldsta församlingar, som grundades redan 1856. Genom åren har församlingen haft en livlig verksamhet. Tusentals barn har gått i församlingens barn- och ungdomsverksamhet och medlemsantalet har flera gånger överstigit 300 medlemmar.
Men på slutet av 1980-talet började en nedgång i församlingen. Under 20 års tid dalade antalet medlemmar rejält. Få kom till tro och döptes samtidigt som många av de äldre medlemmarna avled. Våren 2008 hade församlingen cirka 160 medlemmar.
– Det var en riktig tuff tid i församlingen. Vi hade halverat antalet medlemmar. Men de sista åren har de svängt. På tre år har vi döpt drygt 50 personer och bara i år har vi hittills döpt 25 personer. Vi har de senaste åren välkomnat cirka 170 människor in i församlingen, de flesta av dem nyomvända, berättar Christer Roshamn som är pastor för församlingen.
Nu har församlingen åter passerat 250 medlemmar, varav många är tonåringar, unga vuxna och barnfamiljer från flera olika nationaliteter.

Upplevde Jesus så starkt

En av de nya medlemmarna är Khosrow Bakhtiar som kommit med sin familj till Sverige från Iran.
– Den första mars i år kom jag till en gudstjänst i Baptistkyrkan och vid kyrkkaffet tog jag emot Jesus. Jag fick uppleva Jesus så starkt under gudstjänsten. Det är svårt att förklara, men när du upplever det, då älskar du det, berättar han.
Att han kom till kyrkan den där dagen var inte alls planerat.
– Det var något som drog mig dit, jag visste inte att jag skulle hamna där.

Oron försvann

Den närmaste tiden blev en tid för förändring, både för Khosrow och för hans familj. Två veckor efter att pappan gett sitt liv till Gud tog även barnen emot Jesus i hemmet.
– Vi har bott några år i Sverige, och det är inte lätt att komma till ett nytt land och bo där. Men den senaste tiden har så mycket hänt. Vi har upplevt att mycket av den oro och de problem vi hade i våra liv har försvunnit. Så många dörrar har öppnats för oss.

Tog Bibeln till jobbet

Vid första besöket i kyrkan fick Khosrow en Bibel. Den tog han med sig till sin arbetsplats. Men när ägaren till företaget – som var muslim – fick se Bibeln och höra att Khosrow hade tagit emot Jesus, ville han inte längre anlita Khosrow.
– Jag fick inte jobba kvar, men när den dörren stängdes så öppnade Gud en annan dörr, och idag har jag ett annat jobb.
Khosrow fick uppleva att Jesus inte bara är något teoretiskt, utan livet med honom är något praktiskt och konkret.
– När jag döptes och pastorn frågade om jag ville följa Jesus svarade jag: ”Av hela mitt hjärta”. För det vill jag verkligen göra.

Döva tomheten

Johanna Löjdström är också ny i församlingen. Hon har ingen kristen bakgrund eller någon erfarenhet av Gud i sitt liv. 
– Tvärtom har jag levt med mycket mörker. Jag har varit djupt nere i ett missbruk och även haft ett självskadebeteende. Jag kände en enorm tomhet, ensamhet och smärta, och det försökte jag döva med droger och olika medel.
– Jag tänkte att om Gud finns, så har han övergivit mig i alla fall. Jag är inte kvalificerad att bli kristen.
Johannas biologiska mamma har också haft problem med mörker och missbruk, men för en tid sedan blev hon kristen och Johanna såg hur det förändrade henne.

Helt ny Gudsbild

Förra sommaren flyttade Johanna hem till sin mamma i Motala och fick praktik på second hand-butiken Hjärta till hjärta.
– Det var en atmosfär där som gjorde det naturligt att prata om kristen tro. Jag var med på andakterna och jag funderade mer och mer på tron. Förra hösten började jag på en Alphakurs, det var den 10 september. Och den 11 september blev jag frälst.
– Min bild av Gud har förändrats radikalt. Det enda som kunde fylla tomrummet på insidan, det var Jesus.
Johanna har idag en längtan att berätta för andra om vad hon har upplevt.
– Det finns så många som känner den tomheten som jag kände. De behöver verkligen lära känna Jesus och uppleva det som jag har upplevt. 
Nu går Johanna på Götabro Bibelskola.
– Jag har blivit mer fast i min tro och känner att jag kommer närmare och närmare Gud. Han visar sin kärlek till mig hela tiden.

Konfirmander kom till tro

Christer Roshamn berättar om församlingens konfirmationsundervisning som lett till att många ungdomar kommit till tro.
– Veckan efter att en konfirmand hade kommit till tro följde hennes pappa med henne till kyrkan. Jag tyckte det var ganska naturligt med tanke på dotterns beslut. Men det visade sig att han inte i första hand kom dit för dotterns skull, utan för sin egen. Och på den gudstjänsten tog han emot Jesus. Det här spred sig i familjen och idag har hela familjen tagit emot Jesus.
Christer Roshamn vill uppmuntra Sveriges församlingar att inte ge upp, utan att satsa på att nå nya människor.
– Kan det ske i Motala, då kan det ske på vilken plats som helst.

EVA RUDERSTAM
 
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.