Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Anita blev helad vid bakbordet

Börje Norlén | 13 aug , 2015
Då och då läser vi om att människor blivit helade i kristna möten och kampanjer. Men Gud helar på många sätt. För Anita Evensen försvann glutenallergin hon besvärats av i många år, mitt i bullbaket.
2015_v33---LIVSBERÄTTELSE---STOR

Anita Evensen är en trygg norrlänning från Vilhelmina och ingen vän av stora yviga ord eller gester. Hon är bara den hon är, trygg i sig själv och med djupa rötter i en kristen tro, stadig som urberget. 
I hemmet i fjällbygden där hon växte upp hölls söndagsskola, så tron fick Anita så att säga med modersmjölken. Samma barnsliga tro har livet igenom varit lika självklar som livet självt för Anita.
– Ja, min tro har jag aldrig haft något behov av att ifrågasätta. Jag brukar säga som aposteln Petrus att till vem skulle jag gå, om jag inte hade Jesus med mig i mitt liv? Han har alltid varit tryggheten för mig och har lett mig i både stort och smått. 

Annons blev äktenskap

Livet tog en dramatisk vändning för Anita, när hon var mitt uppe i det. Anita svarade på en kontaktannons i en kristen tidning, vilket ledde till en fullständigt ny tillvaro. Efter en tid blev det äktenskap med den norske evangelisten och missionspionjären Per-Arne Evensen. 
Per-Arne visade sig ha en passion att göra pionjärsatsningar för Guds rike och öppna för mer förblivande insatser. Genom sina banbrytande insatser har Per-Arne skapat öppningar för att nå in med tro, hopp och livsförvandling i Indien, Ryssland och Nordkorea. Trots att detta varit förenat med många dramatiska strapatser har Anita hämtat styrka i sin tro.

Aldrig varit orolig

– Jag har egentligen aldrig varit orolig, fast jag visste att Per-Arne ibland mötte tuffa utmaningar på sina resor. I början av vårt äktenskap minns jag hur min svärmor slog näven i bordet och undrade om jag inte brydde mig ett dugg om min man, utan bara lät honom ge sig iväg på sina många resor. 
– En kort stund blev jag fundersam och tänkte: Är det verkligen så att jag bara struntar i honom? Men då kände jag hur Guds frid kom över mig igen. Jag kunde tryggt överlämna Per-Arne till Herren och upplevde som om Guds armar omslöt Per-Arne.

Helad mitt i bakningen

Anita är nöjd med rollfördelningen i deras äktenskap, som innebär att Per-Arne står för offentligheten, medan hon själv trivs bäst med att hålla sig i bakgrunden. Därför var det på något sätt logiskt att hennes helande kom på ett odramatiskt sätt, mitt i vardagen.
– Ja, det var i slutet av augusti förra året och jag höll på att baka hemma i köket. Då började det plötsligt snurra runt i skallen. Jag blev lite överraskad, men inte rädd. Helt utan att jag hann fundera över det kände jag bara en klar förvissning inom mig att nu är jag helad. Det var som om Herren kopplat om i hjärnkontoret på mig och befriat mig från glutenallergin.  

Överraskning från Gud

Anita som alltid varit en förnöjsam person hade egentligen lärt sig att leva med sin allergi. Hon var ju frisk i övrigt och tacksam för att hon kunde äta så mycket annat utan bekymmer. Genom att följa en bestämd diet lärde hon sig att undvika det hon inte tålde och hade inte ens bett specifikt om att bli befriad från sina besvär.
– Nej, det kom som en överraskning från Gud. Han tyckte väl att jag besvärats länge nog av allergin vid det laget och ville välsigna mig. Inte vet jag varför det snurrade runt i skallen, men kanske Gud gjorde en omkoppling som gjorde att kroppen nu kan hantera gluten igen. 
– Så snart jag förstod att jag blivit helad ville jag testa om det höll och smakade på en av mina nybakade kakor. När ingenting hände tog jag en till och sedan dess har jag kunnat äta vad som helst. 

Kan inte förklaras medicinskt

Anita tillägger att hon varit hos doktorn och undersökt sig och att hon har papper på att hon är fullt frisk. Eftersom det inte finns något naturligt botemedel mot glutenallergi, så kan inte Anitas helande förklaras på medicinsk väg. Något oförklarligt har hänt. För Anita är förklaringen självklar – Gud har gjort ett under!
– Ibland är vi så inriktade på att få se stora dramatiska helandeunder att vi inte ser de under som Gud gör i vardagen. Jag tror det händer mycket mer än vi är medvetna om. Det gäller bara att ha ögonen öppna för att Gud kommer och överraskar oss. 
Anita Evensen har all anledning att stämma in i en på senaste tiden väl använd reklamslogan: ”Plötsligt händer det”!

Börje Norlén
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.