Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Roul ger biblar till MC-folket

OLA KARLMAN | 18 jun , 2015
Mötet med Jesus i ungdomsåren innebar en bestående frid och glädje för Roul Åkesson personligen. Men inte bara för honom själv. Han började omgående berätta om Jesus för andra människor och den passionen är lika stark nu som då.
2015_v25---LIVSBERÄTTELSE---STOR

Roul Åkesson växte upp i en vanlig kristen familj i skånska Sjöbo. Där fanns det inte många som var aktiva kristna, speciellt inte på skolan. Därför hade han svårt att bekänna sin kristna tro. Fast att han egentligen ville det och kämpade med sin frimodighet.
När Roul var 15 år gammal hände något som i grunden skulle komma att förändra hela hans liv. Han var på ett tältmöte i en annan skånsk ort, Tomelilla, och upplevde plötsligt något mycket påtagligt.
– Jag satt i min bänkrad och upplevde Jesus starkt, att han var där. Han frågade efter mig och undrade om jag ville följa honom. Det var så starkt och brottningskampen var så svår att jag kände att jag ville gå ut därifrån. Men jag satt kvar.

En uppräckt hand

Så småningom kom mötet fram till det så kallade eftermötet och pastorn som predikat undrade om någon i tältet ville ta emot Jesus. Roul räckte upp sin hand.
– Jag kände direkt en sådan frid i mitt hjärta och upplevde att min synd var förlåten.
Efter den här stunden kom en helt ny frimodighet in i hans liv. Han hade fått tag på det bästa som finns att få – en personlig relation med Jesus. Och den goda nyheten, att möjligheten till gemenskap med Jesus finns för varje människa, var inget som han ville behålla för sig själv. Han gick ganska omgående från tanke till handling.
– Jag var 15 år och gick ensam ut till Folkparken i Sjöbo där jag delade ut kristen litteratur och vittnade för människor som jag mötte.

Kallad till Tyskland

Något år senare var Roul med på en Europakampanj och evangeliserade i Tyskland. Han upplevde i samband med den resan en tydlig kallelse att verka i just Tyskland. Men den tanken försökte han skjuta ifrån sig. Han ville arbeta i sin pappas företag som sålde cyklar, mopeder, motorsågar och gräsklippare. Dessutom kände han sig osäker då han inte hade några kunskaper i tyska språket.
Men han kom inte ifrån kallelsen och bad Gud om ett tecken. Om hans pappa fick den del av sitt företag som omfattade cyklar och mopeder sålt skulle det betyda klartecken att åka till Tyskland. Pappan hade försökt sälja flera gånger – utan att lyckas.
– Det dröjde inte en månad innan pappa skojade med en kund och frågade om han ville köpa en del av företaget. Det ville han.
Roul åkte först ut i kortare perioder, men bosatte sig sedan i Tyskland och blev kvar där i 16 år. Han lärde sig tyska och var ute på gågator och torg och samtalade med människor. Så småningom kom han in i det som han än i dag brinner för – bibelspridning.
– Under slutet av 1980-talet delades det ut 50 000 Nya Testamentet i olika städer i Tyskland.

Biblar till Hells Angels

År 2000 hade det blivit dags för Roul och hans hustru Birgit att åter flytta hem till Sverige. De gjorde det med resväskan full av upplevelser om vad Jesus kan göra i människors liv och fortsatt inspirerade till att hitta nya vägar att nå ut med det glada budskapet. När han blev omkörd av motorcykelklubben Hells Angels medlemmar på motorvägen väcktes tanken på att kunna nå dem med Guds ord. Ett Guds tilltal kom som innebar att en bibelutgåva skulle göras just för dem.
2001 hade det blivit dags att trycka upp de första 10 000 exemplaren av Biker Bibeln som innehåller Nya Testamentet samt 128 sidor där mc-folk vittnar om sin tro på Jesus.
En stor mc-träff ägde rum på nöjesparken High Chaparral i Småland och Roul med medarbetare dukade upp ett bord med kaffe och Biker Biblar.
– Jag undrade om det skulle funka. Skulle bikerfolket ta emot biblarna?
Men det stod snabbt klart att Gud hade en plan med Roul och vännernas  närvaro på High Chaparral.
– Vi fick dela ut 2 500 biblar under den träffen. Några av de första som kom fram och tog en Biker Bibel var två killar från Hells Angels.

Öppet för samtal

Roul Åkesson vet att vanliga människor i Sverige inte är speciellt sekulariserade. Tvärtom så söker man efter något som ger livet en djupare mening. Att få höra om Jesus berör hjärtan och kan förändra den mörkaste situation en människa hamnat i.
– Det är öppet för Guds ord i alla sammanhang.
I dag finns Biker Biblen på 17 språk och har tryckts i ungefär 
750 000 exemplar. Roul Åkesson är ordförande i organisationen Street Church som evangeliserar på stora festivaler men även i mindre grupper på gator och torg.
– Det är öppet att samtala om Jesus. Det finns mycket undran och frågor och vi får be för många människor.
Gatuevangelisation behövs mer än någonsin i vårt samhälle. Ett möte med en Jesustroende människa där man byter några ord och får ett Nya Testamente i handen kan göra en avgörande skillnad i en människas liv.
– Det är ett enkelt koncept. Man kan beställa biblar och gå ut på stan. Ta med lite kaffe och bjud på och dela ut Guds ord till människor som du möter.

OLA KARLMAN
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.