Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Hans Weichbrodt om livet, tron och bibelläsningen

Michaela Agnarsson | 26 mar , 2015
Mellan predikningar, konferensförberedelser, styrelsemöten och coachningstimmar får Inblick sitta ned med Hans Weichbrodt för ett personligt samtal om hans liv och hans tro. Samt inta en slät kopp Earl Grey för hans del, utan varken mjölk eller socker.
2015_v11---LIVSBERÄTTELSE-2---liten

– Jag är en sportig person och prioriterar en lång promenad dagligen, berättar han och vågar sig på att även berätta vilket idrottslag som ligger honom varmast om hjärtat; Västra Frölunda, vars hejaklacks-bänk ofta får hans support om han befinner sig på hemmaplan.
Den ena dagen möter jag den karismatiska prästen iklädd en klassisk prästkrage, som är halvt dold bakom den vita liturgiska alban. 
Gången därpå kommer han till vår mötesplats med långa kliv i jeans, gympaskor och mössan neddragen långt ner över öronen. 
Påbylsad, men hans positiva energi som kännetecknar honom på scenen såväl som vid sidan av scenen går inte att ta miste på.
Hans berättar om veckans olika uppdrag, från krönikor till möten runtom i Sverige. Veckorutinerna varierar kraftigt och han betonar vikten av att skapa fasta rutiner i de ständigt nya miljöerna han rör sig i. 
En rask långpromenad och minst en halvtimme på telefonen till frun därhemma är de viktigaste punkterna han alltid packar med sig när han reser runt och talar om kristen tro i olika sammanhang.
– Väldigt tidigt gick det upp för mig, att frågeställningarna kring Jesus som Guds son, korsfästelsen och evigheten bara kunde förhålla sig på två sätt, säger han och fortsätter med sitt resonemang:
– Om det då var sant – då visste jag att jag var en idiot om jag inte satsade livet på det.

Konfirmation

Hans föddes i USA, hans pappa jobbade för GE och Nasa och utvecklade atombåtar som skulle smyga tyst fram i vattnet. Några år i staterna följdes av en ny hemort i Västerås då pappan fick jobb på Asea, medan hans mamma jobbade som sjuksköterska. 
Skrattande berättar han att den tekniska färdigheten som kännetecknade hans far, saknas hos honom så till den grad att det är komiskt.
– Jag växte upp i en familj med högt tempo, de var positiva till kyrkan men tro var inte en del av vardagen. Min äldre bror var agnostiker men påbörjade en konfirmation av kulturella skäl. 
När Hans skulle konfirmera sig på en stiftgård i Rättvik tog både gemenskapen och frågorna kring Gud tag i honom.
– Efter Rättvik började diskussionerna hemma med en skärpt bror som var agnostiker. 
Hans ville tillbaka till Rättvik och ville vara ledare även om han inte var helt trygg i tron. 
– Jag kom till tro på ett irriterande stillsamt sätt, som en vågrörelse under tre till fyra år, tills jag förstod att han fanns på riktigt.
– Jag kom tidigt till en punkt utan återvändo, vilket irriterade mig väldigt, då jag inte var säker, berättar han. 
Hans beslöt sig för att bli kristen men konstaterar att det inte var någon stark känsloupplevelse till att börja med. 

College i USA

Han reste till USA och blev placerad i Kansas, ovanligt platt att besöka men där var det desto vanligare att vara kristen. I delstaten började han med teater på allvar. 
– Du har någonting när det gäller teater, konstaterade en av lärarna på skolan och Hans första huvudroll ledde så småningom till att han fick stipendium och reste runt i USA och tävlade i teaterframträdanden.
– Teater och kommunikation tyckte jag var kul, jag blev tränad på ett helt annat sätt där vilket utmanade mig, berättar Hans. 
– Jag fick ta lite mer kritik, blev noggrannare samt fick utveckla mig mycket.

En chockartad vändning

Det började växa fram en förnimmelse om att han skulle åka hem och bli präst. Detta trots att han kom tvåa i en stor tävling i Texas och fick ett erbjudande om ett lukrativt stipendium på fyra år på ett topp-college. 
– Jag gick ut på gården i mars, det var varmt ute och då kände jag att prästyrket var det som var min uppgift.
Han drömmer om att skriva böcker och utveckla sin förkunnelse.
– Jag är 0 eller 1, typ som när jag går, antingen är det irriterande långsamt eller så snabbt så andra blir frustrerade, säger Hans yvigt gestikulerande där han sitter i läderfåtöljen. Hans främsta passion gäller bibelkunskap och den kristna trons rötter.
– Det är mycket som skakar, många tappar kontakten med kristendomens DNA. 

Anta utmaningen

Hans berättar att han har kommit fram till att den avgörande punkten för kristen tro ligger i våra vardagliga rutiner. Detta ledde till att Hans Weichbrodt och Berit Simonsson, som ofta predikar tillsammans, särskilt började uppmuntra till bibelläsning under hösten 2014. Här mötte de en förkrosselse som hörde ihop med att många tappat bibelläsningen. 
En tanke hos honom under en morgonbön i september grundlade konceptet till Anta utmaningen som sedan konkretiserats och formulerats av Svenska Bibelsällskapet. 
Hans sammanfattar resonemanget i ett citat:
– Att leva i fromhet, med fokus på Jesus, att läsa Bibeln och att ha en nära kontakt med andra kristna leder nästan per automatik till fokus, skärpa och ödmjukhet.

MICHAELA AGNARSSON


--

Allt fler antar utmaningen


Över 3 000 har redan registrerat sig för att läsa bibeln dagligen via Svenska Bibelsällskapets ekumeniska satsning för 2015 “Anta Utmaningen”. 
Fler ansluter sig i takt med nyhetens spridning, detta trots obefintlig marknadsbudget.


Svenska Bibelsällskapets ekumeniska initiativ “Anta utmaningen” drog officiellt igång i januari detta år och drygt 3 000 personer har redan skrivit upp sig för att anta utmaningen att läsa Bibeln varje dag.
– Fler och fler ansluter sig till projektet från olika kyrkosammanhang i takt med spridningen om initiativet, trots att organisationens marknadsbudget varit obefintlig, skrattar Anders Blåberg, generalsekreterare för Svenska Bibelsällskapet, då Inblick möter upp på deras huvudkontor i centrala Uppsala. 
Styrelsemöte ska precis äga rum och en av punkterna på agendan är hur projektet ska fortgå under kommande år på grund av den positiva responsen från olika kyrkosammanhang.
En målsättning som Svenska Bibelsällskapet har med projektet är att uppmuntra daglig bibelläsning samt lyfta fram Bibeln som en aktuell skrift. Satsningen löper som en röd tråd genom föreningens aktiviteter under år 2015 och sammanfaller även med föreningens 200-års jubileum som kommer bjuda på diverse festligheter under kalenderåret.
Rent konkret finns det tre spår att välja mellan för den som registrerar sig; helbibel-, halvbibel- eller kvartsbibelspåret. 

Michaela Agnarsson


--

FAKTARUTA:

Svenska Bibelsällskapet:


Svenska Bibelsällskapets målsättning är att göra Bibeln känd och använd. Det är en ekumenisk organisation som grundades år 1815. Föreningen har sedan dess verkat som kyrkornas plattform för bibelarbete i Sverige och samarbetar med cirka 145 bibelsällskap över hela världen.
 
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.