Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Allt handlar om andra

​Louise Olofsson | 20 mar , 2015
I början av januari packade Sisela Pettersson, 19 år, sin väska och åkte till Los Angeles. Där tjänar hon staden på flera olika sätt genom Dream Center, samtidigt som hon lär sig om Bibeln. – Jag har förstått att det inte handlar om mig, utan att leva sitt liv för andra, säger hon.
2015_v12---LIVSBERÄTTELSE-2---liten

Sisela Pettersson lämnade Vetlanda i början av året för att i sju månader gå en bibelskola på andra sidan jorden. Bibelskolan är på Dream Center som ligger i centrala Los Angles. Det är en organisation som hittar och uppfyller behov för över 80 000 människor varje månad. Deras motto är ”hitta ett behov och fyll det, hitta det trasiga och laga det”. Det innebär allt från att dela ut mat, ge boende till familjer i nöd och städa kvarter.
Sisela hade hört om Dream Center från vänner och genom kyrkan, men hon visste inte så jättemycket om skolan innan hon kom hit.
– Det är riktigt häftigt att få ta del av deras arbete. Man kan prata om Dream Center och allting som händer här, men du förstår det inte fullt ut förrän du är här, säger Sisela.
Veckoschemat för skolan ser ut på det sättet att på förmiddagarna är det bön, bibelvärderingar och bokstudium. På eftermiddagarna får eleverna välja olika inriktningar inom kyrkans olika arbeten. Det kan vara allt från att åka med en ”foodtruck” och dela ut mat till hemlösa till att hjälpa till i den lokala kyrkan.
Sisela valde att hjälpa till i barnkyrkan. Under de olika veckodagarna åker de ut till olika områden i Los Angeles, där de har Kids Jam. Jam står för Jesus And Me. De leker med barnen, berättar bibelberättelser och bjuder in dem till kyrkan. För många av barnen är det enda chansen att höra om Jesus och de kommer varje vecka till Kids Jam.
– Man känner att det är en viktig del av deras liv, säger Sisela.
På gudstjänsterna i kyrkan får hon även undervisa barnen, vilket var första gången för Sisela.
– Det var väldigt nervöst, men kul! Det var lite svårare med tanke på språket, men man blir ju bättre och bättre, säger hon.

Fem månader kvar

Sisela har varit på skolan i två månader nu och hon är nöjd med valet att åka hit.
– Jag har lärt mig att det inte handlar om mig själv. Allt handlar om att leva sitt liv för att hjälpa andra, säger Sisela.
Hon beskriver att hennes tro har blivit starkare och att hon har lärt sig vikten av att sprida buskapet om Jesus.
– Det är så viktigt! Det jag tror på har jag verkligen fått sätta i handling här.
Hon har fem månader kvar i Los Angeles och förväntningarna är högre nu än när hon kom dit.
– Jag vill att min tro ska växa ännu mer så klart och jag vill få ett ännu större hjärta för andra människor, berättar hon.
Hon vill påverka barnens liv och få sätta avtryck som kan få påverka deras liv.
På lördagarna åker hela skolan och flera hundra andra ut till något som kallas ”Adopt A Block”. Då åker man ut till över 200 kvarter runtom Los Angeles för att tjäna och hjälpa till. Där har de Kids Jam, sopar trottoarer och delar ut mat, kläder och leksaker till folket som bor i de olika områdena.
– Detta är väldigt roligt. Jag åker till ett område i centrala Los Angeles där de allra flesta hemlösa bor. Det är en väldigt annorlunda miljö mot vad man är van vid från Sverige och det stinker av droger och smuts. Jag är väldigt glad att få vara en del av att åka ut dit och få välsigna dem på de sätt man kan, berättar Sisela.

”Enda chansen att komma iväg”

Varför hon valde att gå en bibelskola utomlands har flera förklaringar.
– Detta är min chans att få se något nytt och annorlunda, för jag vet att jag vill bo i Sverige resten av mitt liv, berättar hon och fortsätter:
-– Att få åka hit till USA är ju väldigt bra för jag lär mig prata engelska bättre och man får uppleva en ny kultur, vilket är roligt!
Dream Centers bibelskola är väldigt praktisk och det var viktigt för Sisela när hon valde skola.
– Jag ville inte gå en bibelskola där jag mest läste om Bibeln utan att sätta den i handling. Jag ville gå en skola där jag fick utöva det jag lärde mig på flera olika sätt, säger hon.
Hon hade egentligen inte så mycket förväntningar eller uppfattningar innan hon kom dit. Det enda hon visste var det som stod på hemsidan och det hon hörde från två vänner som går där.
– Men jag visste att den var väldigt praktisk och det var det jag ville ha. Det handlar verkligen om att hjälpa andra här och jag vill bara utveckla det mer och mer i mitt liv!

Reste med vänner

Hon åkte till Los Angeles tillsammans med sin syster och två vänner.
– Jag är glad att jag åkte tillsammans med dem, jag vet inte om jag kommit iväg annars. Det är kul att kunna ha detta äventyr tillsammans med dem.
Att skolan hade en klass som startade i januari bidrog också mycket att det blev just denna skolan.
– Jag tog studenten i somras och jobbade sedan på ett konditori ett halvår. Det var kul att få lite paus från skolan och få jobba lite innan det här.

Kristen grund

Hon har gått på kristen grundskola, vilket hon tycker gav en bra grund.
– Det stärkte verkligen min tro, man hade kristna vänner och fick kristna värderingar, berättar hon. Det gav en väldigt bra grund att bygga vidare på.
Hon beskriver att hon alltid var omsluten av kyrkan och skolan, det var som en egen miljö.
När hon sedan började gymnasiet fick hon lämna sin trygghetszon.– Jag tror jag fick en liten chock, eller i alla fall en ny verklighet. När man går på kristen skola och bara haft kristna vänner, så tänker man nästan att det inte finns något annat. Men plötsligt var jag den enda som var kristen och jag fick lära mig hur jag skulle hantera allt, säger Sisela.
I gymnasiet fick hon ta i handling allt hon hade lärt sig i tryggheten, men det ser hon som en bra erfarenhet nu.
– Nu har jag insett att att livet med Jesus är att leva för andra och det vill jag fortsätta med resten av mitt liv, säger en leende Sisela.

​Louise Olofsson
 
eBlick
elisabet2 (1)
jan 28, 2021
Att dokumentera hur fartyget ser ut och lyssna till de överlevandes berättelser är centralt i en haveriutredning liksom för grundläggande journalistiskt arbete. I efterdyningarna av Estonia-katastrofen skedde inget av detta. Nu förbereder myndigheterna både dykningar och samtal med överlevande.
eBlick
jan 28, 2021
En israelisk luftreningsteknik har visat sig väldigt effektiv att desinfektera covid-19-partiklar i luften. Tekniken sprids till olika länder i världen. Israel kommer att använda tekniken i sina turistbussar för att återvinna turisterna till landet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.