– Jag är inte särskilt förvånad över vilka brott tingsrätten dömde mamman för. Det var intressant att se hur de bedömde mammans trovärdighet, säger kammaråklagare Anna Lander till Inblick.
Det var i torsdags i förra veckan som Norrköpings tingsrätt meddelade dom i målet mot mamman till treåriga Esmeralda, som i media blivit känd som Lilla Hjärtat. Flickan hittades död i föräldrarnas lägenhet i Norrköping i januari. Det visade sig att hon, när polisen hittade henne, hade legat död i tre dagar, inlindad i ett lakan under en säng i lägenheten.
Tingsrätten var enig
Båda föräldrarna anhölls och häktades misstänkta för mord på sin dotter, men pappan avled av oförklarliga skäl i häktet några veckor senare. Mamman åtalades vid tingsrätten och i förra veckan meddelade rätten sin dom i målet. Tingsrätten, som var helt enig, underkände kammaråklagare Anna Landers yrkande på 14 års fängelse för mord då de höga beviskrav som finns i brottmål inte uppfyllts. Esmeraldas mamma dömdes istället till fängelse i ett år och nio månader för vållande till annans död och narkotikabrott. I sin dom lägger tingsrätten den största delen av skulden på Esmeraldas numera avlidne pappa.
– Å ena sidan bedömde tingsrätten mamman som trovärdig med tillförlitliga uppgifter. I nästa situation bedömde de henne som inte trovärdig med icke tillförlitliga uppgifter. Jag tänker på hennes missbruk som man bortsåg ifrån för att hon inte var trovärdig, med hänvisning till mina bevis med sökningar på internet och narkotika i lägenheten, säger Anna Lander.
– Men gällande flickans mående och skador så kom tingsrätten fram till att det var pappan som tillfogat henne skadorna och förgiftat henne. Rätten kom fram till att mamman inte kände till detta. Där har jag en annan uppfattning, fortsätter kammaråklagaren.
Det kan ses som ganska lättvindigt att en så stor del av skulden läggs på en avliden person. Hur ser du på det?
– Jag tycker ju att bevisningen visar att mamman kände till vad som pågick. Då kan man inte skylla på någon annan. Det är så jag har byggt upp åtalet. Om hon inte själv har tillfogat skadorna så menar jag att hon i vart fall kände till att pappan tillfogade flickan skadorna.
Obduktionen av Esmeralda visade att hon tillfogats mer än 100 olika skador samt att hennes kropp innehöll höga halter av narkotika. Anna Lander tycker det är konstigt att en förälder som har ett litet barn, som man bland annat byter blöjor på, inte upptäcker skador på barnets kropp.
– Likadant att hon säger sig inte sett att flickan varit drogad när grannar och andra har sett att hon varit påverkad. Grannarna säger sig ha uppmärksammat mamman på att flickan inte mått bra och uppmanat henne att skydda barnet från pappan, säger åklagaren.
Kommer du överklaga domen?
– Jag ska läsa domen. Noga. Sedan ska jag ta ställning till om jag ska klaga. Jag kan ju tycka att målet är ett sådant mål jag kanske ska klaga på, för flickans skull och för framtida rättstillämpning. Det är ju så att vi inte ofta åtalar på det sätt som jag har gjort, det finns inte så många domar och då kan det vara viktigt att föra upp ett sådant här mål så att man får en överinstansprövning på det.
– Man får hoppas på att det blir någon ändring så att det här inte händer igen, avslutar kammaråklagare Anna Lander.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se
Tingsrättens pressmeddelande
Tingsrätten har frikänt en 40-årig kvinna, hemmahörande i Norrköping, från bland annat mord och synnerligen grov misshandel på sin dotter eftersom de höga beviskrav som finns i brottmål inte uppfyllts. Tingsrätten har dömt modern för grovt vållande till annans död och narkotikabrott till fängelse i ett år och nio månader.
Händelserna i bostaden som ledde till dotterns död har inte kunnat klarläggas. Med hög sannolikhet har dottern utsatts för våld av fadern vid åtminstone ett par tillfällen i nära anslutning till den händelse som ledde till att dottern föll mot hårt föremål med trauma mot huvudet som följd. Hur våldet utövats och närmare hur dottern fallit i anslutning härtill har inte kunnat klarläggas. Uppgifterna om en fallolycka i badrummet, som tidigare i utredningen lämnats av föräldrarna, har inte förtjänat tilltro. En fallolycka i samband med utövande av våld har ändå inte kunnat uteslutas. Det är också högst sannolikt att det är fadern som gett dottern narkotika förhållandevis nära tidpunkten för dödsfallet.
Tingsrätten anser att åklagaren inte förmått visa att fadern haft uppsåt till mord på dottern. Ingen omständighet styrker att modern mot sitt nekande varit närvarande då dottern utsattes för våld och förgiftning under den begränsade tid som skadorna uppstått och förgiftning ägt rum enligt vad som framkommit av utredningen.
Däremot har modern varit närvarande efter händelsen och då förstått att dottern behövde sjukhusvård. Modern har inte varit likgiltig för dotterns död. Underlåtenheten att tillkalla hjälp är dock ett sådant medvetet risktagande som tillsammans med att hon var narkotikapåverkad under sin garantställning som vårdnadshavare innebär att fråga är om ett grovt vållande till dotterns död. Annan påföljd än ett fängelsestraff har inte kunnat väljas. Längden på fängelsestraffet omfattar även narkotikabrott. Modern ska dessutom betala skadestånd till två syskon till den avlidna dottern med vardera 30 000 kronor.
(Mål: B 353-20)